Δώρα ζωής μετά θάνατον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δώρα ζωής μετά θάνατον

Πολιτισμικές εμπειρίες

Ελένη Παπαγαρουφάλη

22.39€ -27% 16.34€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601642895

  • Κατηγορίες:

    Ανθρωπολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Πατάκη

Ο θεσμός της μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων σώματος στην Ελλάδα είναι γνωστός πλέον και συζητιέται θετικά. Ωστόσο το ποσοστό των εγγεγραμμένων δωρητών συνεχίζει να είναι το χαμηλότερο όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες πολίτες διστάζουν να δηλωθούν δωρητές μετά θάνατον από φόβο μήπως τους αφαιρέσουν τα όργανα πριν από την ώρα τους.
Τι κάνει τα λίγα σε αριθμό μέλη της κοινωνίας μας να αποδέχονται αυτόν τον αιρετικό για τα ελληνικά δεδομένα θεσμό και να γίνονται κάτοχοι της κάρτας του δωρητή;
Στην παρούσα μελέτη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα που ώθησαν τους υποψήφιους δωρητές στην απόφαση τους και στον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη μελλοντική δωρεά όταν τη φαντάζονται να συμβαίνει.
Συγχρόνως μελετάται ο τρόπος με τον οποίο αυτή η απαραίτητη για τις μεταμοσχεύσεις μορφή δωρεάς εντάσσεται στην εθνική πολιτική σύγκλισης με χώρες θεωρούμενες πιο εκσυγχρονισμένες. Η άρνηση και η αποδοχή του θεσμού αναδεικνύονται σε πολιτισμικές εμπειρίες που σχετίζονται με ευρύτερα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και με βιώματα των Ελλήνων όχι πάντα σχετικά με τη βιοϊατρική.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δήμητρα Γκέφου - Μαδιανού (Υπεύθυνος Υποσειράς)


Ελένη Παπαγαρουφάλη (Συγγραφέας)

Η Ελένη Παπαγαρουφάλη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Δημοσιευμένα άρθρα της σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους αφορούν το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα, τους γυναικείους αγροτοτουριστικούς συνεταιρισμούς στην ελληνική επαρχία και, πιο πρόσφατα, τις ιστορίες που αφηγούνται οι σύγχρονοι Έλληνες για τη σχέση τους με τη βιοτεχνολογία και τα γονίδια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
391
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.52 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση