Νεύρωση και επανάσταση ΙΙ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νεύρωση και επανάσταση ΙΙ

Μυθιστόρημα: Ιστορικό, πολιτικό, ψυχολογικό, αυτοβιογραφικό

Γιάννης Γ. Γαλανός

Ήταν φανερό πως ο Στάλιν είχε παραδώσει την Ελλάδα στους Άγγλους. Την ίδια νύχτα το BBC στο Λονδίνο, άναγγειλε επαίσχυντα πως "ο αγγλικός στόλος συνετέλεσε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους γερμανούς". Τέτοιο αίσχος!

-`Ακου να δεις! Εγώ έζησα την ενεύρωσή μου μέσα στην επαναστατημένη ιστορία της εποχής μου, και αντί να γίνω ένας τυπικός ψυχίατρος-δηλαδή ένας τεχνοκράτης της ψυχολογίας, έγινα αναγκαστικά ένας ερευνητής του ανθρώπου, και οι μελέτες μου για την επανάσταση, με έκαναν να δω τους ανθρώπους σ όλη την γκάμα τους, και σαν ψυχοπαθολογία, και σαν ιστορία τους, και σαν ερωτοσεξουαλικά υποκείμενα.

Κατάλαβα, πως οι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και ιστορικά υποκείμενα, και αντικείμενα, όταν τα γεγονότα, που οι ίδιοι τα ξεκίνησαν, τους παρασύρουν ανήμπορους στην αδυσώπητη πορεία τους.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μου για τον άνθρωπο, και για την ίδια την πορεία του μέχρι τα σήμερα.

Γιάννης Γ. Γαλανός

Γιάννης Γ. Γαλανός (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νοσοκομείο των Παρισίων Saint-Anne, με πρόσκληση του διάσημου Γάλλου Henrie Ey το 1959. Διέκοψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για πολιτικούς λόγους. Έγραψε 32 βιβλία ψυχολογίας και 4 ψυχολογικά μυθιστορήματα, έχουν εκδοθεί 26 και αναμένονται τα υπόλοιπα. Το 1943-45 πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και ήταν μέλος του προεδρείου της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης. Το 1942-52 ήταν εξόριστος στη Φολέγανδρο, Ικαρία, Μακρόνησο. Το 1959-99 δούλεψε σαν ψυχίατρος. Εφάρμοσε τον ιστορικό-διαλεκτικό υλισμό στην ψυχολογία-ψυχοπαθολογία. Ήταν υπεύθυνος, Απρίλιος 1993-95, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης, και έκανε 100 εκπομπές μιας ώρας, σαν ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ψυχολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
600
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση