Τα φιλαράκια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα φιλαράκια

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας

Μαρία Ζαφειροπούλου

Ρίτσα Ψύλλου

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την προαγωγή της συναισθηματικής ανθεκτικότητας των παιδιών, μιας ικανότητας που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά μια δύσκολη κατάσταση και τα αρνητικά συναισθήματα που αυτή συνεπάγεται. Ειδικότερα, τα παιδιά μαθαίνουν διάφορους τρόπους να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές, ανάλυση του προβλήματος σε μικρότερα κομμάτια και σταδιακή αντιμετώπισή του, ακόμη και ασκήσεις χαλάρωσης. Το προτεινόμενο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς και άλλους ενηλίκους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκτιμήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη συναισθηματική ανάπτυξή τους και να τους βοηθήσουν αξιοποιώντας ή και τροποποιώντας το προτεινόμενο υλικό ανάλογα με τις ανάγκες τους, στο πλαίσιο είτε διάφορων μαθημάτων είτε της ευέλικτης ζώνης. Οι γονείς και άλλοι σημαντικοί ενήλικοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν το παιδί τους να νικήσει τις ανησυχίες του χρησιμοποιώντας εκείνες τις ενότητες και τις δραστηριότητες που ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις ανάγκες του, αλλά και σε συνεργασία με το σχολείο, προσφέροντας παραδείγματα από την καθημερινή ζωή του παιδιού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μαρία Ζαφειροπούλου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Ζαφειροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βρετανία (M. Phil. στο Πανεπιστήμιο Leeds και Ph.D. στο Πανεπιστήμιο Dundee) και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία/Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην ανίχνευση, ψυχολογική αξιολόγηση, αντιμετώπιση και πρόληψη συναισθηματικών δυσκολιών όπως και προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία. Βασικότερο στόχο του ερευνητικού αυτού προβληματισμού αποτελεί η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση γνωσιακών-συμπεριφοριστικών παρεμβατικών προγραμμάτων στα παιδιά θεραπευτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα. Η επιστημονική/συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Συλλόγου Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP), του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) εδώ και πολλά χρόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτσα Ψύλλου (Συγγραφέας)

Η Ρίτσα Ψύλλου είναι σχολική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου Εξελικτικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κύριο έργο της είναι η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση ομαδικών παρεμβατικών προγραμμάτων στο δημοτικό σχολείο με στόχο την ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας των παιδιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ναταλία Καπατσούλια

Ναταλία Καπατσούλια (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκίτσο, εικονογράφηση και γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Συνεργάστηκε με τα παιδικά περιοδικά "Το Ρόδι" και "Τα Σαΐνια" και με πολλούς εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων: "Ένα συννεφάκι διαδηλώνει", "Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο", "Α,β,γ...ω, αλφαβητάριο τρελό", "Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης", "Η Πουπού και η Καρλόττα", "Από που πάνε στην οδό Δεληγιάννη;", "Ο τράγος και τα επτά λυκάκια".


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
117
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.219 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση