Θεατρικό τετράδιο Valère Novarina: Ο άνθρωπος εκτός εαυτού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θεατρικό τετράδιο Valère Novarina: Ο άνθρωπος εκτός εαυτού

Συλλογικό έργο

Valere Novarina

Francois Dominique

[...] Γνωρίζοντας τη φήμη που συνοδεύει τον Βαλέρ Νοβαρινά, μπορούσαμε να φανταστούμε την πυκνότητα του λόγου του. Σήμερα, οι μεταφραστές του, η Λουίζα Μητσάκου και ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μας δίνουν τη δυνατότητα να την αντιληφθούμε εντελώς συγκεκριμένα. Το θέατρό του δεν είναι απλό φτιασίδωμα παλιών ιδεών -πρόκειται για επανάσταση- και κατανοούμε τον ζωγράφο Nτυμπυφέ, ο οποίος, όταν ανακάλυψε τα πρώτα του κείμενα, αντέδρασε με το εξής σχόλιο: "Και να που το τρένο της γραφής ξαναμπαίνει στις ράγες του. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα βγει, τι θα μπορούσε να βγει απ` αυτό. Μια καινούργια σύμβαση γραφής. Που τόσον καιρό την περιμέναμε..,".
Τα κείμενα που έχουμε συγκεντρώσει εδώ, σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, Λεωνίδα Καρατζά, Γιάννη Παπαδάκη και Κωνσταντίνου Μπόμπα, θα μας βοηθήσουν να τον γνωρίσουμε καλύτερα, θα μας ανοίξουν το δρόμο προς το "Υπέρ Λουί Ντε Φυνές" και το "Γράμμα στους ηθοποιούς" -που αποτελούν φόρο τιμής στην υποκριτική τέχνη, στην τέχνη του ηθοποιού-, προς το "Μπροστά στο Λόγο", όπου ανακαλύπτουμε τη δοκιμιακή δεινό τη τα του Νοβαρινά, και μετά ασφαλώς ελπίζω προς την "Οπερέτα της ονειροφαντασιάς". την "Κόκκινη αρχή", το "Γεύμα...", το "Λόγο στα ζώα".
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεγάλη μεταφραστική ευρωπαϊκή περιπέτεια, στην οποία κι εμείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, λαμβάνουμε μέρος, μαζί με άλλους μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς ευρωπαϊκών χωρών, θα διευκολύνει τη γνωριμία και τη συνεργασία των απανταχού της Ευρώπης εργατών του θεάτρου.

Θέμης Μουμουλίδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Λεωνίδας Καρατζάς (Μεταφραστής)


Λουίζα Μητσάκου (Μεταφραστής)


Κωνσταντίνος Μπόμπας (Μεταφραστής)


Γιάννης Παπαδάκης (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Παπαδάκης είναι μεταφραστής. Ασχολείται επαγγελματικά με τους κινηματογραφικούς υπότιτλους (subtitling).

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Valere Novarina

Valere Novarina (Συγγραφέας)

Ο Βαλέρ Νοβαρινά γεννήθηκε το 1947 στο Chene-Bougeries της Γαλλίας, από μητέρα ηθοποιό και πατέρα αρχιτέκτονα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια και την εφηβεία του στη γαλλική πλευρά της λίμνης Λεμάν και στο βουνό. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στη Σορβόννη. Μελέτησε το Δάντη για ένα χρόνο κι έγραψε μια μελέτη για τον Αντονέν Αρτώ ως θεωρητικό του θεάτρου. Σχετίστηκε με τον Roger Blin, σκηνοθέτη των έργων του Μπέκετ, τον σκηνοθέτη Marcel Marechal, τον Jean-Noel Vuarnet κ.ά. Στο περιθώριο του συγγραφικού του έργου αναπτύσσει μια γραφιστική δραστηριότητα και αργότερα ζωγραφική: σχέδια ανθρώπων και κατόπιν ζωγραφική σκηνικών όταν, μετά το 1986, άρχισε να σκηνοθετεί κάποια από τα έργα του. Το πρώτο του έργο, "L΄ Atelier volant", ανέβηκε το 1974 από τον J.-P. Sarrazac. Το 1976 ο M. Marechal του παρήγγειλε μια ελεύθερη διασκευή του "Ερρίκου Δ΄" του Σαίξπηρ για το Εθνικό Θέατρο της Μασσαλίας. Το βιβλίο του "Le Babil des classes dangereuses", θεατρικό μυθιστόρημα, απορρίπτεται από όλους τους εκδότες, μέχρι που το εκδίδει ο Cristian Bourgois το 1978. Ακολουθεί το "La Lutte des morts" το 1979. Από τότε το πολυσχιδές έργο του εκδίδεται τακτικά από τους P.O.L., Actes Sud κ.ά. Στη βιβλιογραφία του διακρίνονται έργα καθαρά θεατρικά: "L΄ Atelier volant", "Vous qui habitez le temps", "L΄Operette imaginaire" - και το "ουτοπικό θέατρο": διαλογοποιημένα μυθιστορήματα, μονόλογοι για πολλές φωνές, ποιήματα σε σκηνές ("Le Drame de la vie", "Le Discours des animaux", "La Chair de l΄homme") και τέλος τα "θεωρητικά" έργα, που ανιχνεύουν το σώμα του ηθοποιού, όπου ο χώρος και ο λόγος διασταυρώνονται στο αναπνευστικό σύστημα: "Γράμμα στους ηθοποιούς", "Για τον Λουί ντε Φυνές", "Pendant la matiere", "Devant la parole". Άπιαστη και ενεργητική, η γλώσσα εμφανίζεται ως φιγούρα της ύλης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Francois Dominique (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Roseliane Goldstein (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Claude Buchvald (Συγγραφέας)

Η Claude Buchvald είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τα έργα του Νοβαρινά: "Εσείς που κατοικείτε το χρόνο", "Το γεύμα", "Ο προτελευταίος των ανθρώπων" και "Η οπερέτα της ονειροφαντασίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανασία Γκανά (Επιμέλεια)


Veronique Boutroux (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Πάτρα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
95
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.258 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση