Γλώσσα, κοινωνία, ιστορία: Τα Βαλκάνια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γλώσσα, κοινωνία, ιστορία: Τα Βαλκάνια

Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη 11-12 Νοεμβρίου 2001

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Έλλη Σκοπετέα

15.00€ -10% 13.50€

Πρόκειται για τα πρακτικά του ομότιτλου διεθνούς συνεδρίου που είχε οργανώσει το ΚΕΓ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του ΥΠΕΠΘ το 2001, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών. Ο τόμος είναι δίγλωσσος και απαρτίζεται από 22 κείμενα ειδικών σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις της γλώσσας με τις κοινωνικές και ιστορικές συγκυρίες στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στις πέντε θεματικές ενότητες που διαρθρώνουν τον τόμο επιχειρούν να περιγράψουν: - την προσπάθεια για καθιέρωση εθνικών γλωσσών (γράφουν οι: Ε. Σκοπετέα, G. Drettas, Ε, Βουτυρά) - το ζήτημα της ονομασίας της γλώσσας (γράφουν οι: B. Ersanli για την τουρκική, R. Bugarski, B. Jaksic και S. Monnesland για τις γλώσσες στην Γιουγκοσλαβία μετά τη διάλυσή της) - την ιστορία των γλωσσικών ιδεών κατά τον 19ο αιώνα (γράφουν οι: E. Martinell Gifre, Ν. Γιακωβάκη, Δ. Σταματόπουλος, S. Paker) - γενικότερα ζητήματα βαλκανικής γλωσσολογίας και γλωσσικών πολιτικών (γράφουν οι: N. Reiter, C. Truchot, B. Beci, N. Aretov, A. Hranova. Α. Ιωαννίδου) - τον προβληματισμό για τις μειονοτικές γλώσσες στο σύγχρονο ελληνικό κράτος (γράφουν οι: V. Aarbake, Σ. Μπέης, Σ. Χατζησαββίδης, Τ. Κωστόπουλος, Κ. Τσιτσελίκης). Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Α.-Φ. Χριστίδη και της Ε, Σκοπετέα που μαζί με τον Ι. Κακριδή αποτελούσαν την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλλη Σκοπετέα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Κωστόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι δημοσιογράφος της "Εφημερίδας των Συντακτών", μέλος της συντακτικής ομάδας "Ο Ιός". Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην "Αυγή" (1985-87), το περιοδικό "Σχολιαστής" (1986-90) και την "Ελευθεροτυπία" (1990-2012). Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Η απαγορευμένη γλώσσα. Κρατική καταστολή των σλαβικών διαλέκτων στην ελληνική Μακεδονία" (Αθήνα 2000, εκδ. Μαύρη Λίστα), "Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη" (Αθήνα 2005, εκδ. Φιλίστωρ), "Πόλεμος και εθνοκάθαρση. Η ξεχασμένη πλευρά μιας δεκαετούς εθνικής εξόρμησης, 1912-1922" (Αθήνα 2007, εκδ. Βιβλιόραμα) και "Το ΄Μακεδονικό΄ της Θράκης. Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους, 1956-2008" (Αθήνα 2009, εκδ. Βιβλιόραμα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νάσια Γιακωβάκη

Νάσια Γιακωβάκη (Συγγραφέας)

Η Νάσια Γιακωβάκη είναι ιστορικός. Σπούδασε στις Φιλοσοφικές Σχολές της Αθήνας και των Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (Πανεπιστήμιο του Έσσεξ) και στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ 2001). Έχει εργαστεί στη Μέση Εκπαίδευση, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ως συνεργάτης στο Κέντρο Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΜΝΕ). Σήμερα διδάσκει Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωφρόνης Α. Χατζησαββίδης (Συγγραφέας)

Ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γλωσσολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Βρυξελλών. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας και της Κύπρου μαθήματα Γλωσσολογίας και Διδακτικής της ελληνικής γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία και περί τις εκατό εργασίες γλωσσολογικού και γλωσσοπαιδαγωγικού περιεχομένου σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ασχολείται επιστημονικά με τη νεοελληνική γλώσσα, τη διδακτική της, την ποικιλία της και το δημοσιογραφικό λόγο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας μελετών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, συνεργάτης ερευνητικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, και ιδρυτικό μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευτυχία Βουτυρά (Συγγραφέας)

Η Ευτυχία Βουτυρά σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Harvard. απ΄ όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε ένα δεύτερο διδακτορικό τίτλο. Διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταμάτης Μπέης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αραποπούλου (Μεταφραστής)


Μαρία Χρίτη (Μεταφραστής)


Deborah Whitehouse (Μεταφραστής)


Chris Markham (Μεταφραστής)


Andrew Hendry (Μεταφραστής)


Α. Σαπιρίδου (Μεταφραστής)


D. Anderson (Μεταφραστής)


Α. Φ. Χριστίδης (Επιμέλεια)

Ο Α. Φ. Χριστίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Campridge της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι καθηγητής γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Διευθύνει επίσης το Τμήμα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και μετέχει στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Γλώσσα, πολιτική, πολιτισμός"(1999, Πόλις), "Όψεις της γλώσσας" (2002, Νήσος) και έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως στην ύστερη αρχαιότητα (2001, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας & Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών).

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
501
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση