Ιστορία των Ελλήνων
zoom in
  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789608177864

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Δομή

Σκοπός της ιστορίας είναι η επισκόπηση, η ανασύνθεση και η ερμηνεία με αμεροληψία και πληρότητα γεγονότων και καταστάσεων που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά στο παρελθόν, κατά χρονολογική σειρά, από έναν λαό, μία κοινωνία, μία πόλη αλλά και στο πλαίσιο της επιστήμης, των θεσμών, της γλώσσας κοκ. [...] Το έργο αυτό είναι χρήσιμο για τον πολίτη, τον στοχαστή, τον δημιουργό, τον ελεύθερο, τον "ωραίο Έλληνα" που θέλει να γνωρίζει τις ιστορικές καταβολές του και να αντιλαμβάνεται εναργέστερα το παρόν, το εκάστοτε παρόν στο σύγχρονο κόσμο, επωφελούμενος από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει υποχρεωτικά διότι αντίληψη είναι η ενεργητική ανάπλαση του παρόντος από το παρελθόν. Δηλαδή ο συνδυασμός όλων των δεδομένων του τώρα προς τα αποτελέσματα της προηγούμενης εμπειρίας. Το δεκαεξάτομο έργο συνιστά προς αυτή την κατεύθυνση ένα θετικό βοήθημα ιστορίας και ανθρωπογνωσίας του Έλληνα, το οποίο θα φανεί χρήσιμο και χρηστικό σε όλους: στον δάσκαλο, στον καθηγητή, στον φιλίστορα, κυρίως στη σπουδάζουσα νεολαία στην οποία άλλωστε το αφιερώνουμε. [...] (Νίκος Βαρδιάμπασης, απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Α. Ρηγάτος

Γεράσιμος Α. Ρηγάτος (Συγγραφέας)

Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1945 από γονείς Κεφαλλονίτες και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο και έγινε διδάκτωρ και υφηγητής-άμισθος επίκουρος καθηγητής της παθολογίας. Έχει γράψει αρκετά ιατρικά βιβλία κι έχει δημοσιεύσει μόνος ή με συνεργάτες πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα βιοϊατρικά περιοδικά. Είναι ή έχει διατελέσει πρόεδρος ή μέλος ΔΣ σε πολλές επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και διευθυντής σύνταξης ή μέλος σύνταξης ιατρικών περιοδικών. Ασκεί την ειδικότητα του Παθολόγου-Ογκολόγου. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της ιατρικής κι έχει δημοσιεύσει περί τις 100 εργασίες και αρκετά βιβλία στα πιο πάνω αντικείμενα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λένα Παπάζογλου - Μανιουδάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσιος Π. Τάσιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αδαμάντιος Σάμψων

Αδαμάντιος Σάμψων (Συγγραφέας)

Ο Αδαμάντιος Σάμψων είναι αρχαιολόγος, καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκει Προϊστορική Αρχαιολογία της Μεσογείου και Αρχαιολογία της Προκολομβιανής Αμερικής και της Ασίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και έλαβε το διδακτορικό του και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Αρχαιολογία. Ειδικεύεται στη μελέτη της Μεσολιθικής και Νεοελιθικής Περιόδου και έχει διενεργήσει πολλές ανασκαφές σε σπήλαια και ανοιχτές προϊστορικές θέσεις της κυρίως Ελλάδας και του Αιγαίου. Σήμερα διενεργεί ανασκαφές στον νεολιθικό οικισμό της Φτελιάς Μυκόνου, στο μεσολιθικό οικισμό της Κύθνου κια στο προϊστορικό σπήλαιο Σαρακηνού Βοιωτίας, ενώ διενεργεί επιφανειακές έρευνες σε ερημονησίδες του Νοτίου Αιγαίου. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων και έχει συγγράψει 27 βιβλία και 160 άρθρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Α. Τελεβάντου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτα Ι. Σωτηρακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Αγουρίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βασιλάτος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βασιλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παρισίων (Sorbonne-Paris I). Ως φοιτητής έλαβε ενεργό δράση στον αγώνα κατά της δικτατορίας και για την αντιδικτατορική του δράση, έχει τιμηθεί με μετάλλιο από την ελληνική πολιτεία. Έχει χρηματίσει πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και πρόεδρος των φίλων του Πολεμικού Μουσείου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (1989-1993), όπου και διέσωσε τα εικαστικά έργα του Οργανισμού οργανώνοντας δυο μεγάλες εκθέσεις με αυτά. Επίσης, μετά από συνεννόηση με τον τότε Υπουργό Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και τους άλλους παράγοντες του ΟΕΔΒ ξεκίνησε για πρώτη φορά την έκδοση των σχολικών βιβλίων της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας από τον ΟΕΔΒ. Από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπου και ξεκίνησε την ψηφιοποίηση των αρχείων. Είναι μόνιμο μέλος της Γ. Σ. Greenpeace Ελλάδος, και παλαιό μέλος της Βρετανικής Arms and Armour Society. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία με θέματα ιστορίας και τέχνης. Έχει τιμηθεί για το συγγραφικό του έργο με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και με τιμητικές διακρίσεις από πολλούς άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια με αντικείμενο την ιστορία και την τέχνη. Άρθρα του με πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διαχειριστεί μερικές από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν τα ελληνικά δικαστήρια, όπως την "επανάληψη της δίκης των έξι" με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της μνήμης τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γκιώνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Λυριντζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Πιτερός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Πλάτων (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαρδιάμπασης

Νίκος Βαρδιάμπασης (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1975) και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθηνών (1975-1977). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός" (1982) και ως επιμελητής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1984). Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε αυτοδύναμα για μια τετραετία (1985-1989). Επίσης εργάστηκε ως γιατρός στον ΕΟΦ και διατέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου (1988). Από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε ως παθολόγος στον Οργανισμό Υγείας - Περίθαλψης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο με τη διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Εκπομπές: "Γιατί το λέμε έτσι", Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 1982-1988. "Κάθε μέρα και μια λέξη", Αθήνα 9.84, 1988-1991. Ως συνεργάτης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 1990-1991, σε θέματα γλώσσας και ιστορίας, είχε καθιερώσει τις μόνιμες στήλες "Το χθες είναι σήμερα", "Λογοπαίγνια" κ.ά. Από το 1991 εργάστηκε στην Ελευθεροτυπία ως συντάκτης· από το 1999 ως Συντονιστής-Επιμελητής του εβδομαδιαίου περιοδικού της Ελευθεροτυπίας "Ε" ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Το 1998 άρχισε να αρθρογραφεί στα περιοδικά Πάρωρον και Γαιόραμα. Ήταν παραγωγός και παρουσιαστής, από το 1995 έως το 1997, της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ-2 "Ιστορία μιας λέξης" και από το 1998 της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής "Οι λέξεις στη ζωή μας" της πρωινής καθημερινής ζώνης του MEGA. Διδακτικό έργο (εκτός ιατρικής): Στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, 1994-1995· μάθημα: "Δημοσιογραφία και γλώσσα", "Ιστορία του Τύπου". Στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου, 1996-1998· μάθημα: "Ελληνική γλώσσα και ιστορία". Δημοσιεύσεις: Είχε δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ιατρικό Ιστορικό (εκδ. "Ηριδανός"), Ευρύλοχος (εκδ. "Ηριδανός"), Τειρεσίας (εκδ. "Κέδρος"), Ετυμολογικό Αλφαβητάριο, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, Ιστορία μιας Λέξης (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τόμ. Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄, Ε΄ εκδ. Α. Α. Λιβάνη. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2018, μετά από δίμηνη νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό, σε ηλικία 71 ετών.

Σωτήρης Ριζάς

Σωτήρης Ριζάς (Επιμέλεια)

Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου το 1992. Visiting Research Associate στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Kingʼs College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1994-95. Ερευνητής Γ΄ από το 1998, Β΄ βαθμίδας από το 2001 και σήμερα Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει: - "Η Προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική, 1924-1935 και 1974-1985", Αθήνα 1992. - "Το Μακεδονικό Ζήτημα: εξωτερική επέμβαση και ελληνική πολιτική", Αθήνα 1996. - "Ένωση-Διχοτόμηση-Ανεξαρτησία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό, 1963-1967", Αθήνα 2000. - "Η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, 1961-1964: πολιτικές και οικονομικές όψεις του προβλήματος ασφαλείας στο μεταίχμιο Ψυχρού Πολέμου και Ύφεσης", Αθήνα 2001 - "Το Κυπριακό στην κρίσιμη καμπή: η ελληνική πολιτική και το σχέδιο Acheson (1964)" - "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δικτατορία των συνταγματαρχών και το Κυπριακό ζήτημα 1967-1974" - "Από την κρίση στην ύφεση: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας" - κ.ά.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
736
Διαστάσεις:
22χ15
Βάρος:
1.041 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση