Ξενοφών ο οικονομολόγος και πολιτειολόγος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ξενοφών ο οικονομολόγος και πολιτειολόγος

Λακεδαιμονίων Πολιτεία. Αθηναίων Πολιτεία. Ιέρων ή τυρρανικός. Πόροι ή περί προσόδων

Ξενοφών ο Αθηναίος

31.80€ -27% 23.21€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608437883

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2007

  • Εκδότης

    Ζήτρος

Ο πεζογράφος Ξενοφώντας είναι κυρίως ιστορικός. Στο πλαίσιο της ιδιότυπης πολυπραγμοσύνης του ασχολείται με θέματα πολιτικής και οικονομίας. Στην πολιτική έχει τις προτιμήσεις του - είναι κατά βάση συντηρητικός, στην οικονομία είναι επινοητικός - κάνει υποδείξεις για αύξηση των πόρων της πολιτείας, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συλλογικής ζωής. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

[...] Στον τόμο αυτό επιχειρούμε τώρα συμπληρώνοντας ό,τι κάναμε με την εργασία του Θεοδώρου Γ. Μαυροπούλου για το έργο `Κύρου παιδεία` (που αναφέρεται στον λεγόμενο Κύρο τον πρεσβύτερο, τον ιδρυτή της αχανούς περσικής αυτοκρατορίας) -ο τόμος που περιέχει το έργο αυτό καλύπτει τον τόμο IV των εκδόσεων της Οξφόρδης- να δώσουμε και τα `Opuscula` του τόμου V των εκδόσεων της Οξφόρδης. Έτσι ο εκδοτικός οίκος μας δίνει τα `Άπαντα` του Ξενοφώντα (όπως έκανε με την επική και με τη δραματική ποίηση της ελληνικής αρχαιότητας, όπως προχωρεί να κάνει και με άλλα είδη και με άλλους συγγραφείς της αρχαίας ελληνικής γραμματείας). [...] Η νηφάλια μελέτη των πολιτικών και των οικονομικού περιεχομένου έργων του Ξενοφώντα μπορεί να ωφελήσει πολύ. Αναμφισβήτητα είναι έργα που ανταποκρίνονται σε δεδομένα μιας εποχής που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη δική μας με τα διαφοροποιημένα στοιχεία της. Η διαφοροποίηση των σημερινών δεδομένων, που προβάλλουν εντονότερα την πολιτική και οικονομολογική θεώρηση των θεμάτων της κοινωνικής ζωής, δεν αχρηστεύει την ξενοφώντεια θεώρηση. Αντίθετα, η `προδρομική` θεώρηση εκείνου αποτελεί ένα έναυσμα για τον παραλληλισμό ομοιογενών και ομοιόμορφων θεμάτων της κοινωνικής ζωής, που διαχρονικά βρίσκονται στο κέντρο της επικαιρότητας. Ελπίζω ότι ο τόμος αυτός θα αναγνωρισθεί για την αξία του από το πνευματικό κοινό που παρακολουθεί και ενισχύει την προσπάθεια μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κατά τα έτη 1984-1986. Για πέντε εξάμηνα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια (ιδίως για θέματα αριστοτελικά και ιπποκρατικά) και έδωσε πλήθος διαλέξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο. Από την άποψη αυτή γόνιμο έδαφος για έρευνα του προσέφεραν κατά κύριο λόγο τα αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη. Κυριότερες εργασίες - βιβλία (πέρα από τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σε εφημερίδες): - "Η παραγωγική κατάληξη -ικός στην προσωκρατική φιλοσοφία και στο Ιπποκρατικό Corpus" (1968) - "Άρτεμις Ορθρία" (1968) - "Ιπποκρατική ιατρική" (1972) - "Αρχαία ελληνική μετρική" (1975) - "Επίθετα από ουσιαστικοποιημένα επίθετα" (1977) - "Πέντε φιλολογικά μελετήματα" (1986) - "Αριστοτελικά μελετήματα" (1986) - "Εν παρόδω Α΄ - Β΄" (1987-1995) - "Γλωσσικές παρατηρήσεις Α΄ - Β΄" (1990-1994) - "Ιπποκρατική συλλογή Α΄" (1991) - "Ο Δημήτρης Λυπουρλής στο Βαφοπούλειο" (1998) - "Ην ποτε: Τρεις "ιστορίες" αρχαίας ελληνικής καθημερινότητας" (1998) - "Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, βιβλίο Β΄" (2000) - "Ιπποκράτης, τόμοι I-V" (2000-2001) - "Λεξικό αρχαίων συγγραφέων, Ελλήνων και Λατίνων" (μετάφραση από τα Γερμανικά, 1996). Ένας ακόμα τομέας που κίνησε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του ήταν η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων, έκανε διαλέξεις, δημοσίευσε σχετικά άρθρα. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου 2018.

Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

O Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1947-1951). Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, βιβλιοκριτικές και άλλες εργασίες σε ημερήσια και περιοδικά έντυπα, έχει κάνει διαλέξεις στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και έχει ασχοληθεί με το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κυρίως της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου της.


Κωνσταντίνος Ζήτρος (Υπεύθυνος Σειράς)


Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος (Μεταφραστής)

O Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1947-1951). Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, βιβλιοκριτικές και άλλες εργασίες σε ημερήσια και περιοδικά έντυπα, έχει κάνει διαλέξεις στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και έχει ασχοληθεί με το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κυρίως της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου της.


Ξενοφών ο Αθηναίος

Ξενοφών ο Αθηναίος (Συγγραφέας)

Ο Ξενοφών (Ερχία430 π.Χ. - Κόρινθος355 π.Χ.) ήταν Αθηναίος ιστορικός συγγραφέας και σωκρατικός φιλόσοφος. Γιος του Γρύλλου από τον αρχαίο δήμο της Ερχίας (σήμερα τα Σπάτα), ανήκε κοινωνικά στην τάξη των ιππέων, και έδρασε πολιτικά ως ολιγαρχικός και φιλολάκων. Μετά το 410 π.Χ. γνωρίστηκε με τον Σωκράτη, και μπήκε στον κύκλο των μαθητών του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
805
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.911 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση