Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας της εκπαίδευσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας της εκπαίδευσης

Πρακτικά επιστημονικής διημερίδας

Συλλογικό έργο

19.17€ -27% 13.99€

Στον παρόντα τόμο συγκεντρώθηκαν τα πρακτικά της επιστημονικής διημερίδας που οργανώθηκε στις 7 και 8 Απριλίου 2005 με συνεργασία του Διδασκαλείου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. «Δημήτρης Γληνός» και της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.) με θέμα: «Ζητήματα Ιστορίας και Ιστοριογραφίας της Εκπαίδευσης». (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Αθανάσιος Αϊδίνης (Εισηγητής)

Ο Αθανάσιος Αϊδίνης είναι επίκουρος καθηγητής Πρώτης Ανάγνωσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ.

Αντώνης Γ. Χουρδάκης (Εισηγητής)

Ο Αντώνης Χουρδάκης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης των Παρισίων (Paris-V Rene Descartes, Sorbonne). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Ιστορίας της Παιδείας και στην παιδαγωγική προσέγγιση της Ιστορίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πολλών μελετών και άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ρωσική, ισπανική και αραβική γλώσσα. Έχει συνεργαστεί σε προγράμματα σχετικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας, της Γλώσσας και του Πολιτισμού και στην παραγωγή διδακτικού υλικού για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και παγκόσμια συνέδρια στην Ελλάδα (ΠΕΕ, WAER, CESE), την Ευρώπη (WHA, IAHE) και τις ΗΠΑ (CIES, AERA). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ιστορία (WHA), της Διεθνούς Ένωσης για την ιστορία της Παιδείας (ΙΑΗΕ), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος (ΠΕΕ), της Διεπιστημονικής Ένωσης Αρχαίου Θεάτρου (GITA, Montpellier III), της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου (ΙΛΕΡ) και άλλων εταιρειών. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης των Επιστημών της Αγωγής (Association Mondiale des Sciences de l΄ Education, AMSE/WAER). Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Saint John της Νέας Υόρκης και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιστορίας και Ιστορίας της Παιδείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.

Σπύρος Π. Ράσης (Εισηγητής)

Ο Σπύρος Π. Ράσης διδάσκει Ιστορία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σήφης Μπουζάκης

Σήφης Μπουζάκης (Εισηγητής)

Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου (Εισηγητής)

Η Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Ι. Δαλακούρα (Εισηγητής)

Η Κατερίνα Ι. Δαλακούρα είναι λέκτορας στην ιστορία της εκπαίδευσης (2007), στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (European Diploma in Education and Training, μετά από παρακολούθηση μαθημάτων συγκριτικής, πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και σχετικών σεμιναρίων στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων "Erasmus" στα: University of Glasgow, University of Palma de Mallorka -Ισπανία, και University of Reinnes -Γαλλία). Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Μεταξύ 2002-2006 δίδαξε το μάθημα "Παιδαγωγική της ισότητας των φύλων" στο Διατμηματικό Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (συνεργαζόμενα τμήματα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Μεταξύ 2004-2006, επίσης, δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας", του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε ως ειδική επιστήμονας (βάσει του Π.Δ. 407/1980) στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το 2007 διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης (αρχειακή έρευνα, κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική προσέγγιση), την ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, την ιστορική προσέγγιση των παιδαγωγικών ιδεών, το φύλο στην εκπαίδευση, την επιστημολογία και τη μεθοδολογία της ιστοριογραφίας. Έχει γράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα, καθώς και τα βιβλία: "Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1854-1914): Μια πρώτη προσέγγιση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη κατά τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας", Θεσσαλονίκη: Αφοι Κυριακίδη, 2000, και "Η εκπαίδευση των γυναικών στις ελληνικές κοινότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας (19ος αι-1922): Κοινωνικοποίηση στα πρότυπα της πατριαρχίας και εθνικισμού", Αθήνα: Gutenberg, 2008. Επίσης, έχει μεταφράσει, μαζί με τη Χριστίνα Αθανασιάδου, το βιβλίο της Madeleine Arnot "Διαδικασίες αναπαραγωγής του φύλου: Εκπαιδευτική θεωρία και φεμινιστικές πολιτικές". Αθήνα: Μεταίχμιο, 2006.

Σοφία Ηλιάδου - Τάχου

Σοφία Ηλιάδου - Τάχου (Εισηγητής)

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου (Φλώρινα 1960) είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο "Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης" στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη Ιστορία, στα Παιδαγωγικά και στη Βυζαντινή Ιστορία. Το 1996 πήρε το διδακτορικό της από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και το 2002 εκλέχτηκε Λέκτορας της Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και της Διεθνούς Ένωσης Ιστορικών της εκπαίδευσης (ISCHE). Έχει γράψει 9 ιστορικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, την Εκπαιδευτική πολιτική, την Τοπική ιστορία με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία, και την Εκπαιδευτική Ιστορία του Πόντου και της νεότερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και ιστορίας της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Περσεφόνη Α. Σιμενή - Δούκα (Εισηγητής)

Η Περσεφόνη Α. Σιμενή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (1987-1991). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Τμήμα (1993-1996) και έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής, με δύο κατευθύνσεις: α) Εκπαιδευτική πολιτική, εκπαιδευτικός σχεδιασμός και διοίκηση, και β) Σχολική Ψυχολογία και Συμβουλευτική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (2002-2004). Το 2007 υποστήριξε τη διατριβή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και αναγορεύτηκε διδάκτορας με άριστα. Είναι συνεργάτις του Εργαστηρίου Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ). Έχει ανακοινώσει ερευνητικές της εργασίες σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Ως δασκάλα έχει εργαστεί στην ιδιωτική (1996-1998) και στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (από το 1998 έως σήμερα).

Χρήστος Τζήκας (Εισηγητής)

Ο Χρήστος Τζήκας είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και έχει στο χώρο αυτό πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Γιάννης Σ. Μπέτσας

Γιάννης Σ. Μπέτσας (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Μπέτσας είναι φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2003 διδάσκει ως ειδικός επιστήμονας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας. Ασχολείται ερευνητικά με την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής εκπαίδευσης και των παιδαγωγικών ιδεών.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Τζήκας (Επιμέλεια)

Ο Χρήστος Τζήκας είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και έχει στο χώρο αυτό πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
280
Διαστάσεις:
23x17
Βάρος:
0.479 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση