Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής

Από την κοινή προς τη νέα ελληνική

Συλλογικό έργο

12.22€ -11% 10.88€

Ο τόμος "Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής: Από την κοινή προς τη νέα ελληνική / Questions relatives au changement linguistique: de la Koine au grec moderne", περιλαμβάνει τα Πρακτικά της ομότιτλης Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 2008, στο πλαίσιο της συμμετοχής του φορέα στη Διεθνή Έκθεση Expolangues, στην οποία συμμετέχει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΕΠ.Θ. Το συγκεκριμένο θέμα συμβάλλει στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής κατά την ύστερη αρχαιότητα κ.ε., χρονική περίοδο στην οποία σταματά η Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: Από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2001 (επιμ. Α.-Φ. Χριστίδης) και από το 2007 κυκλοφορεί μεταφρασμένη στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press.
Εισηγητές ήταν οι εξής: G. Drettas (CNRS), J. Lallot (Ecole Normale Superieure), Σ. Ματθαίος (ΑΠΘ), Ι. Ν. Καζάζης (ΑΠΘ, ΚΕΓ). Ο Ι. Ν. Καζάζης αναφέρεται στη συμβολή του ΚΕΓ στη λεξικογραφία και στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με την εγχώρια και τη διεθνή έρευνα· ο G. Drettas μιλά για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η ελληνιστική κοινή στην Ιστορία του ΚΕΓ· ο Σ. Ματθαίος διερευνά τη σχέση κοινής και αττικισμού αλλά και τις απέναντί τους στάσεις όπως αποτυπώνονται στη λεξικογραφία των βυζαντινών χρόνων, αντλώντας υλικό από το Λεξικό του Ησύχιου· ο J. Lallot προσεγγίζει ερμηνευτικά και κοινωνιογλωσσικά το ειδικότερο ζήτημα των σημασιακών αποχρώσεων του ρήματος ερωτώ κατά την ελληνιστική εποχή.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Αντώνης Ρεγκάκος, "Εισαγωγή"
- Ι. Ν. Καζάζης, "Προλόγισμα"
- Δρέττας Γεώργιος, "Αλλαγές, μεταβολές, ρήξεις: η αναπαράσταση της ελληνιστικής κοινής στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας"
- Στέφανος Ματθαίος, "Κοινή και αττικισμός στο λεξικό του Ησύχιου"
- Jean Lallot, "`Στάσιμα νερά` στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας: ερωτώ.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αραποπούλου (Επιμέλεια)


Μαρία Χρίτη (Επιμέλεια)


J. Bar (Επιμέλεια)


Ι. Ν. Καζάζης (Εισηγητής)


Στέφανος Ματθαίος (Εισηγητής)


G. Drettas (Εισηγητής)


J. Lallot (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
113
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.262 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση