Υπηρεσίες ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υπηρεσίες ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής

Ελευθέριος Γκορτζής

47.12€ -10% 42.41€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789609345156

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2012

 • Εκδότης

  Γκορτζής Ελευθέριος

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ιατρική πληροφορική (medical informatics) και η τηλεϊατρική (telemedicine) αποτελούν πλέον αναπόσπαστο πυρήνα της κλινικής ιατρικής, ενώ η πρωταρχική τους σημασία και σπουδαιότητα καθίσταται προφανής, αν λάβουμε υπόψη μας το αυτονόητο αξίωμα "ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα βελτιστοποιούνται όταν ολοκληρώνονται τα διαγνωστικά δεδομένα και οι υπηρεσίες".
Πιθανώς, στη σύγχρονη κλινική ιατρική δεν υφίσταται πλέον σπουδαιότερο και βασικότερο πεδίο από εκείνο της ολοκλήρωσης και της βελτιστοποίησης των διαγνωστικών και επεμβατικών διαδικασιών.
Κατά τη διαγνωστική διαδικασία, ο κλινικός ιατρός καλείται να λάβει αποφάσεις ακολουθώντας μία μη αναλυτική προσέγγιση σύνθεσης των διαγνωστικών δεδομένων, η οποία καλείται "ευρετική", μιας και τα δεδομένα εξετάζονται "ολιστικά", θεωρώντας ότι αυτά έχουν μια σύνθετη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, η οποία καθορίζει και την τελική διάγνωση. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαγνωστική διαδικασία συντελείται σε συνθήκες αβεβαιότητας (μεγάλης ή μικρής) ανάλογα με την εμπειρία του εκάστοτε κλινικού. Η αβεβαιότητα αυτή στις μέρες μας είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί με την ανάπτυξη τεχνολογικών υποστη-ρικτικών υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής είναι μία νέα τομή στην υποστήριξη της σύγχρονης κλινικής ιατρικής, αφού είναι δυνατόν να συνδυάσουν την ιατρική γνώση, που έχει αποκτηθεί κατά την πάροδο των χρόνων, και τις σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορίας. Η σχεδί¬αση και υλοποίηση των υπηρεσιών αυτών αποτελεί μία απο τις κύριες περιοχές ενδιαφέροντος αυτής της έκδοσης, καθώς απαιτεί τεχνογνωσία και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων της σύγχρονης ιατρικής και των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Η κάλυψη του σχετικού κενού στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς και η αναγκαιότητα διερεύνησης του επιστημονικού προβληματισμού και, κατ’ ακολουθία, η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης αποτελεί βασική σκοπιμότητα αυτής της έκδοσης.
Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση διαπραγματεύεται με διεπιστημονική προσέγγιση τις συνιστώσες σχεδιασμού των υποστηρικτικών υπηρεσιών ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής στην καθημερινή κλινική πράξη, λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών. Παράλληλα, επιχειρεί να υπερβεί τον περιορισμένο κύκλο των ειδικών και να συμβάλει στη διάχυση της τεχνογνωσίας όσον αφορά στην υποστήριξη των κλινικών διαδικασιών, στα συστήματα καθώς και στις μεθοδολογίες διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας.
Με γνώμονα τους προαναφερόμενους στόχους, η έκδοση αυτή δομείται ως εξής:
- Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται θεωρητικές διευκρινήσεις σχετικά με την πληροφορία, ενώ παράλληλα αναλύεται διεξοδικά η φύση της στον τομέα της ιατρικής.
- Στο δεύτερο μέρος αναλύονται ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις των σύγχρονων κλινικών διαδικασιών, όσον αφορά στη διασύνδεση των ιατρικών κόμβων, στις τεχνολογίες επικοινωνίας, στη δομή τους καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση της ιατρικής πληροφορίας.
- Στο τρίτο μέρος αναλύονται οι απαιτήσεις για τη βελτιστοποίηση των ολοκλη- ρομένων υποστηρικτικών υπηρεσιών.
- Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος αναλύονται γενικές αρχές και μέθοδοι διαδικτυακής διαμοίρασης της ιατρικής πληροφορίας καθώς και η δομή των αντίστοιχων υπηρεσιών υποστήριξης των κλινικών διαδικασιών πραγματικού χρόνου, ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά τα δομικά χαρακτηριστικά ορισμένων τηλεϊατρικών υπηρεσιών και παράλληλα αποσαφηνίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη διατήρηση του ιατρικού απορρήτου.

H παρούσα έκδοση μπορεί να αποτελέσει τη θεωρητική βάση για την ανάπτυξη εξειδικευμένων μοντέλων, όπου οι εμπλεκόμενοι είναι δυνατόν να συνεισφέρουν πόρους με σκοπό τη διάρθρωση ενός διαδικτυακού κλινικού πλέγματος παροχής συνεργατικών υπηρεσιών. Τέτοια συνεργατικά μοντέλα αναμένεται να συμβάλουν σταδιακά στη διαμοίραση χρήσιμης ιατρικής γνώσης, στην επίλυση εξειδικευμένων ιατρικών προβλημάτων και στην προώθηση της έρευνας και της κλινικής πράξης.

Ελευθέριος Γκορτζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
278
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.588 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση