Υπάρχει θεός;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υπάρχει θεός;

Τα μεγάλα θέματα της θρησκείας: Τα παιδιά ρωτούν - οι ερευνητές απαντούν

Συλλογικό έργο

Biesinger, Albert

Kohler - Spiegel, Helga

9.30€ -26% 6.88€

Τα παιδιά κάνουν τις καλύτερες ερωτήσεις!

- Από πού προέρχεται ο κόσμος;
- Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο Θεός υπάρχει στ` αλήθεια;
- Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τόσο κακό ο ένας στον άλλο;
- σχύουν αυτά που γράφει η Βίβλος;
- Γιατί υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες;
- Πού κατοικεί ο Θεός;
- Και γιατί ερχόμαστε στον κόσμο, αφού πρέπει κάποια στιγμή να πεθάνουμε;

Στο βιβλίο αυτό δεκαπέντε ερευνητές από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία απαντούν με τρόπο κατανοητό στις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το Θεό και τις θρησκείες. Γράφουν ό,τι μπορεί να ειπωθεί από επιστημονική σκοπιά πάνω σε αυτές. Και εκφράζουν και τις δικές τους σκέψεις, τα ερωτήματα που εγείρονται και στους ίδιους.

Ένα βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν παρέα παιδιά και γονείς, να το συζητήσουν και να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές της θρησκείας.

Αναλυτικά:
- Ράινερ Όμπερτιρ: "Από πού προερχόμαστε; Από πού προέρχεται ο κόσμος;"
- Μπερντ Γιόχεν Χίλμπερατ: "Πώς ξέρω ότι υπάρχει στα αλήθεια ο Θεός;"
- Ματίας Μόργκενροτ: "Ισχύουν αυτά που λέει η Βίβλος;"
- Φρένι Μερτς: "Θαύματα... Υπάρχει τέτοιο πράγμα;"
- Άλμπερτ Μπίζινγκερ: "Με ακούει ο Θεός όταν κάνω την προσευχή μου;"
- Χέλγκα Κόλερ-Σπίγκελ: "Τι έρχεται μετά το θάνατο;"
- Μάγκνους Στριτ: "Πώς μπορεί ένας καλός Θεός να επιτρέπει τον πόνο και τη δυστυχία;"
- Ρεγκίνα Ράντλμπεκ-Όσμαν: "Είναι δίκαιος ο Θεός;"
- Αντρέας Χόλτσεμ: "Γιατί υπάρχουν τόσοι πόλεμοι και τόση βία;"
- Πέτρα Φροϊντενμπέργκερ-Λετς: "Οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση ή η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη;"
- Μαρτίνα Μπλάζμπεργκ-Κούνκε: "Πώς ζουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό;"
- Μάρτιν Γιέγκλε: "Αν υπάρχει ένας μόνο Θεός, τότε γιατί υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες;"
- Ράινχολντ Μπόσκι: "Ο Θεός κατοικεί στον "οίκο του Θεού";"
- Αντρέα Λένερ-Χάρτμαν & Έριχ Λένερ: "Ο Θεός μοιάζει με άντρα; Με γυναίκα; Ή είναι εντελώς διαφορετικός;"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Biesinger, Albert (Συγγραφέας)

Ο Άλμπερτ Μπίζινγκερ εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Είναι καθηγητής Θρησκευτικής Παιδαγωγικής και ασχολείται με το πώς μπορούν οι γονείς και τα παιδιά να ανακαλύψουν το Θεό μέσα στην οικογένεια. Γι΄ αυτό και σκέφτηκε ένα δικό του δρόμο προετοιμασίας για την Πρώτη Κοινωνία: "Βλέποντας το Θεό με άλλα μάτια" ("Gott mit neuen Augen sehen"), όπου οι γονείς και τα παιδιά μαθαίνουν μαζί πολλά για το Θεό. Σημαντικό για τον Άλμπερτ Μπίζινγκερ είναι να βλέπει τι συμβαίνει έξω από το δικό του κόσμο. Έτσι, επισκέπτεται συχνά φτωχά παιδιά υποβαθμισμένων συνοικιών στη Λατινική Αμερική και βοηθάει ως πνευματικός σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σε σοβαρά ατυχήματα. Ο Άλμπερτ Μπίζινγκερ είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και δύο εγγόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Kohler - Spiegel, Helga (Συγγραφέας)

Η Χέλγκα Κόλερ-Σπίγκελ γεννήθηκε στο Ντόρνμπιρν, μια μικρή πόλη στο δυτικό άκρο της Αυστρίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία. Μετά το σχολείο σπούδασε Θεολογία και δίδαξε σε πολλά σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τώρα εργάζεται ως καθηγήτρια Θρησκευτικής Παιδαγωγικής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής στο Φόραρλμπεργκ. Παράλληλα, εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται με ενήλικες, παιδιά και εφήβους που έχουν προβλήματα με τον εαυτό τους και τη ζωή τους, που δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά πράγματα, βοηθώντας τους να ξαναβρούν το δρόμο για τη ζωή τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Oberthur, Rainer (Συγγραφέας)

Ο Ράινερ Όμπερτιρ είναι δάσκαλος δημοτικού και αναπληρωτής διευθυντής του Κατηχητικού Ινστιτούτου της Επισκοπής του Άαχεν, όπου είναι, ας το πούμε έτσι, δάσκαλος για δασκάλους θρησκευτικών. Το χόμπι του είναι η αστρονομία. Με τις ώρες μπορεί να κάθεται τις νύχτες με το τηλεσκόπιο του και να κοιτάζει το διάστημα και να παρατηρεί τα αστέρια. Για όσα ανακαλύπτει κανείς εκεί στον ουρανό δεν μπορεί παρά να μείνει άφωνος, κατά τη γνώμη του, και να χαίρεται και να αναρωτιέται για τον κόσμο μας. Έχει γράψει αρκετά παιδικά βιβλία για τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν παιδιά και μεγάλους: "Το βιβλίο των μεγάλων ερωτήσεων της Νέλης" (Neles Buch der grossen Fragen), "Το ημερολόγιο της Νέλης" (Neles Tagenbuch) και "Η Βίβλος για παιδιά και για όλους μέσα στο σπίτι" (Die Bibel fur Kinder und alle im Haus). Ο Ράινερ Όμπερτιρ ζει με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά στο Άαχεν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Morgenroth, Matthias (Συγγραφέας)

Ο Ματίας Μόργκενρο δουλεύει στο ραδιόφωνο. Ως ακούραστος ρεπόρτερ της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας ταξιδεύει συχνά, πάντα με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Δουλεύει και με παιδιά, για το παιδικό πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τους κάνει ερωτήσεις ή προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις τους. Έχει σπουδάσει Γερμανική Λογοτεχνία και Ευαγγελική Θεολογία. Στις σπουδές του χρειάστηκε να μάθει να διαβάζει τα κείμενα της Βίβλου στα εβραϊκά και στα ελληνικά. Γράφει επίσης παίδικά βιβλία (το ένα από αυτά αφηγείται με ένα νέο τρόπο τις βιβλικές ιστορίες και έχει τίτλο "Πιάνοντας τα αστέρια -μια νύχτα σκοτεινή. Οι περιπέτειες της Βίβλου", (Sternenfanger in dunkler Nacht. Von biblischen Abenteurern), χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με μικρές ιστορίες και βιβλία για ενηλίκους, παίζει θέατρο και οργανώνει δραστηριότητες για παιδιά. Έχει γράψει και μια διδακτορική διατριβή με θέμα το πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jaggle, Martin (Συγγραφέας)

Ο Μάρτιν Γιέγκλε γεννήθηκε στη Βιένη, μια πόλη όπου η συμβίωση ανθρώπων που έχουν διαφορετική θρησκεία και διαφορετική κουλτούρα έχει μακρά παράδοση. Έτσι, στη Βιένη υπάρχει το παλαιότερο μουσουλμανικό ινστιτούτο Θρησκευτικής Παιδαγωγικής σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η συνάντηση των πολιτισμών τον συντροφεύει από παιδί -στη γειτονιά του, για παράδειγμα, υπήρχε μια εβραϊκή Συναγωγή-, γι΄ αυτό και στη δουλειά του ως καθηγητή Θρησκευτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Βιένης ήταν πάντοτε πολύ σημαντικό το ερώτημα: Πώς μπορούν παιδιά διαφορετικών θρησκειών να κατανοήσουν καλύτερα το ένα το άλλο και να συμβιώσουν καλύτερα; Ο Μάρτιν Γιέγκλε είναι παντρεμένος και έχει τρία ενήλικα παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lehner - Hartmann, Andrea (Συγγραφέας)

Η Αντρέα Λένερ - Χάρτμαν διδάσκει και κάνει έρευνα ως θρησκευτική παιδαγωγός στο Πανεπιστήμιο της Βιένης. Ο σύζυγος της Έριχ Λενερ είναι ψυχαναλυτής και ερευνητής ανδρικών σπουδών και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κλάγκενφουρτ στην Παρηγορητική Φροντίδα (η Παρηγορητική Φροντίδα ασχολείται με το πώς μπορούμε να φροντίσουμε και να συμπαρασταθούμε σε βαριά άρρωστους ανθρώπους ή ανθρώπους που πεθαίνουν). Το ερώτημα του πώς γυναίκες και άνδρες, αγόρια και κορίτσια μπορούν να ζήσουν μαζί καλά και δίκαια απασχολεί τους δύο ερευνητές εδώ και πολλά χρόνια και συμμετέχουν σε πολλές δράσεις που έχουν στόχο την περισσότερη δικαιοσύνη. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι συμβάλλουν στην πραγμάτωση του μηνύματος που προέρχεται από το Βασίλειο του Θεού. Μαζί με το γιο τους, Τόντορ, ζουν κοντά στη Βιένη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lehner, Erich (Συγγραφέας)

Ο Έριχ Λενερ είναι ψυχαναλυτής και ερευνητής ανδρικών σπουδών και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κλάγκενφουρτ στην Παρηγορητική Φροντίδα (η Παρηγορητική Φροντίδα ασχολείται με το πώς μπορούμε να φροντίσουμε και να συμπαρασταθούμε σε βαριά άρρωστους ανθρώπους ή ανθρώπους που πεθαίνουν). Το ερώτημα του πώς γυναίκες και άνδρες, αγόρια και κορίτσια μπορούν να ζήσουν μαζί καλά και δίκαια απασχολεί τον Έριχ Λένερ όπου μαζί με τη σύζυγό του Αντρέα Λένερ - Χάρτμαν εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν σε πολλές δράσεις που έχουν στόχο την περισσότερη δικαιοσύνη. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι συμβάλλουν στην πραγμάτωση του μηνύματος που προέρχεται από το Βασίλειο του Θεού. Μαζί με το γιο τους, Τόντορ, ζουν κοντά στη Βιένη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Merz, Vreni (Συγγραφέας)

Η Φρένι Μερτς επιμορφώνει δασκάλες και δασκάλους θρησκευτικών και φροντίζει για τη μετεκπαίδευση των παιδαγωγών. Διδάσκει στα πανεπιστήμια της Λουκέρνης και του Φρίμπουργκ. Ρωτά το τι θέλουν να μάθουν τα παιδιά, τι επιθυμούν, τι τα κάνει χαρούμενα και τι τα στενοχωρεί. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και γονείς, για παράδειγμα "Η Βίβλος στην άκρη τον κρεβατιού" (Die Bibel an der Bettkante) με ιστορίες μέσα από τη Βίβλο, "Πόσο νόστιμο είναι το μήλο" (Wie gut der Apfel schmeckt) με συμβουλές για το πώς μπορούμε να δώσουμε σημασία και να βιώσουμε τα μικρά πράγματα της καθημερινότητάς μας, ή "Το βιβλίο των αγγέλων μου" (Mein Engelbuch) με την ωραία εικονογράφηση του Μίχαελ Μπλουμ. Μητέρα δύο ενήλικων παιδιών, ζει στο Στάινεν, στην καρδιά της Ελβετίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Blasberg - Kuhnke, Martina (Συγγραφέας)

Η Μαρτίνα Μπλάζμπεργκ - Κούνκε ζει με το σύζυγό της και το γιο της στο ΄Οσναμπρικ. Παλιά έμενε στο Ντορτμουντ, στην κατοικία ενός εφημέριου. Εκεί συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, ακόμη και ως προς το πώς ζούσαν ως θρησκευόμενοι άνθρωποι. Αυτό της έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση ώστε σήμερα, ως καθηγήτρια στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του ΄Οσναμπρικ, συλλέγει ιστορίες ζωής και πίστης για να μάθει πώς ζουν οι άνθρωποι που πιστεύουν. Στην αρχή ήταν ιστορίες πίστης χριστιανών, πρόσφατα όμως άρχισε να διερευνά και τη θρησκευτική ζωή των μουσουλμάνων. Επίσης, αγαπά πολύ τα ζώα. Συμπαθεί ιδιαίτερα τα άλογα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Boschki, Reinhold (Συγγραφέας)

Ο Ράινχολντ Μπόσκι διδάσκει Καθολική Θρησκευτική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο της Βόνης. Ιδιαίτερα διεξοδική είναι η έρευνα του όσον αφορά τα εξής ερωτήματα: Μπορούν τα παιδιά της προσχολική ηλικίας και τα παιδιά του νηπιαγωγείου να μάθουν για τη θρησκεία και πώς; Τι και πώς μπορούμε να μάθουμε από άλλα δόγματα (π.χ. το ευαγγελικό, το καθολικό, το ορθόδοξο χριστιανικό) και θρησκείες (εβραϊκή, ισλαμική, ιν-δουιστική, βουδιστική κ.λπ.); Ο Ράινχολντ Μπόσκι είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Striet, Magnus (Συγγραφέας)

Ο Μάγκνους Στριτ είναι εδώ και μερικά χρόνια καθηγητής Φονταμενταλιστικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί όταν ακούνε τη λέξη "φονταμενταλιστική". Τη συγχέουν με τους φονταμενταλιστές, που είναι άνθρωποι που επιβάλλουν πάση θυσία τις απόψεις τους, καμιά φορά ακόμη και με τη βία. Ένας φονταμενταλιστής θεολόγος όμως κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Προσπαθεί να πάρει στα σοβαρά την αμφισβήτηση του Θεού, των θρησκευτικών παραδόσεων και της πίστης. Κι ύστερα, ρωτάει, εκ νέου, αν δε θα ήταν καλό -και πολύ ανθρώπινο- να προσανατολίσει κανείς τη ζωή του προς το Θεό. Κι επειδή δε δουλεύει μόνο στο Πανεπιστήμιο με πολλούς και ευφυείς ανθρώπους αλλά είναι και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ξέρει πόσο έξυπνες ερωτήσεις μπορεί να θέσει κανείς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Radlbeck - Ossmann, Regina (Συγγραφέας)

Η Ρεγκίνα Ράντλμιτεκ - Όσμαν εργάζεται ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Ως ερευνήτρια την απασχολεί το ερώτημα ποιος είναι ο Θεός. Αλλά και με τα καθήκοντα του πάπα έχει ασχοληθεί εντατικά. Εδώ και χρόνια η δουλειά της επικεντρώνεται επίσης στο πώς μπορεί κανείς να φέρει κοντά στα παιδιά τη χριστιανική πίστη. Γι΄ αυτό, πάντοτε συγκέντρωνε τις ερωτήσεις των δικών της παιδιών και διαπίστωσε ότι οι πιο έξυπνες αλλά και οι πιο δύσκολο να απαντηθούν ερωτήσεις προέρχονται πολύ συχνά από παιδιά. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με την ίδρυση ενός νέου ινστιτούτου Καθολικής Θεολογίας στο κρατίδιο Σαξονία - Άνχαλτ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Freudenberger - Lotz, Petra (Συγγραφέας)

Η Πέτρα Φροϊντενμπέργκερ - Λετς είναι καθηγήτρια Θρησκευτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ. Με τα τρία της παιδιά και με μαθητές και μαθήτριες διαφόρων σχολείων κάνει συζητήσεις για σημαντικά θέματα της ζωής. Σε αυτές, συχνά αναφέρεται η σχέση με το Θεό. Κι εκείνο που διαπιστώνει κάθε τόσο είναι ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικοί θεολόγοι! Γι΄ αυτόν το λόγο, σκοπός της ως ερευνήτριας είναι να σχεδιάσει ένα μάθημα θρησκευτικών που θα λαμβάνει υπόψη του εξαρχής τον τρόπο σκέψης των μαθητριών και των μαθητών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Biesinger, Albert (Επιμέλεια)

Ο Άλμπερτ Μπίζινγκερ εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Είναι καθηγητής Θρησκευτικής Παιδαγωγικής και ασχολείται με το πώς μπορούν οι γονείς και τα παιδιά να ανακαλύψουν το Θεό μέσα στην οικογένεια. Γι΄ αυτό και σκέφτηκε ένα δικό του δρόμο προετοιμασίας για την Πρώτη Κοινωνία: "Βλέποντας το Θεό με άλλα μάτια" ("Gott mit neuen Augen sehen"), όπου οι γονείς και τα παιδιά μαθαίνουν μαζί πολλά για το Θεό. Σημαντικό για τον Άλμπερτ Μπίζινγκερ είναι να βλέπει τι συμβαίνει έξω από το δικό του κόσμο. Έτσι, επισκέπτεται συχνά φτωχά παιδιά υποβαθμισμένων συνοικιών στη Λατινική Αμερική και βοηθάει ως πνευματικός σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σε σοβαρά ατυχήματα. Ο Άλμπερτ Μπίζινγκερ είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και δύο εγγόνια.

Kohler - Spiegel, Helga (Επιμέλεια)

Η Χέλγκα Κόλερ-Σπίγκελ γεννήθηκε στο Ντόρνμπιρν, μια μικρή πόλη στο δυτικό άκρο της Αυστρίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία. Μετά το σχολείο σπούδασε Θεολογία και δίδαξε σε πολλά σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τώρα εργάζεται ως καθηγήτρια Θρησκευτικής Παιδαγωγικής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής στο Φόραρλμπεργκ. Παράλληλα, εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται με ενήλικες, παιδιά και εφήβους που έχουν προβλήματα με τον εαυτό τους και τη ζωή τους, που δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά πράγματα, βοηθώντας τους να ξαναβρούν το δρόμο για τη ζωή τους.

Εκδότης:
Έτος κυκλοφορίας:
2011
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.3 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση