Υλισμός
zoom in
13.78€ -10% 12.40€

Ο υλισμός είναι μια εντυπωσιακά ευρύχωρη έννοια. Εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από το πρόβλημα σώματος-νου μέχρι το ερώτημα αν το κράτος υπάρχει πρωτίστως για την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας. Θα μπορούσε να σημαίνει την άρνηση του Θεού, την πίστη ότι το Σινικό Τείχος και οι αστράγαλοι του Κλιντ Ίστγουντ συσχετίζονται μ' ένα μυστικό τρόπο, ή την επιμονή ότι η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και όταν δεν την κοιτά κανείς. Μέσα σ' όλα αυτά, έχει επίσης και μια καθημερινή σημασία, η οποία δεν είναι ούτε κατ' ελάχιστο φιλοσοφική. Ο υλισμός για τους περισσότερους ανθρώπους σημαίνει μια υπερβολική υπόληψη για τα υλικά αγαθά. "Με τη λέξη υλισμός", γράφει ο Φρίντριχ Ένγκελς, "ο μικρόψυχος υποκριτής αντιλαμβάνεται τη λαιμαργία, τη λαγνεία της όρασης, τη λαγνεία της σάρκας, την αλαζονεία, την πλεονεξία, τη φιλαργυρία, την απληστία, το κυνήγι του κέρδους και τις απάτες του χρηματιστηρίου - κοντολογίς, όλη τη βρωμερή ανηθικότητα, στην οποία επιδίδεται κατ' ιδίαν". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γιάννης Αβραμίδης (Επιμέλεια)


Χαράλαμπος Μαγουλάς (Μεταφραστής)

Ο Χαράλαμπος Μαγουλάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία στην Αθήνα και Επιστήμες της Γλώσσας στη Γαλλία. Έχει εκδώσει τη συλλογή χαϊκού με τίτλο "Ψυχιατρικές σημειώσεις: περίπτωση δ. δ." (Εκδ. Εξάρχεια, 2013) και το μυθιστόρημα "Ο πίνακας και ο καθρέφτης" (Εστία, 2014). Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας. Επίσης, έχει μεταφράσει επιστημονικά και φιλοσοφικά έργα και δοκίμια από τα γαλλικά και τα αγγλικά.


Terry Eagleton

Terry Eagleton (Συγγραφέας)

Ο Terry Eagleton, ο επιφανέστερος, ίσως, σήμερα βρετανός κριτικός της λογοτεχνίας και της κουλτούρας, γεννήθηκε το 1943 στο Σάλφορντ της Αγγλίας. Σπούδασε λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (M.A., Ph.D.), με πεδίο έρευνας τον 19ο και τον 20ο αιώνα, κοντά στον εκπρόσωπο της αριστερής λογοτεχνικής κριτικής του περιοδικού "New Left Review", Raymond Williams. Δίδαξε ως καθηγητής μεταξύ 1992-2001, στην Οξφόρδη (Thomas Wharton Professor of English Literature), και μεταξύ 2001-2008 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (John Edward Taylor Professor of English Literature). Το 2008 διορίστηκε πρόεδρος (Chair in English Literature) στο Τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Έχει γράψει περσσότερα από 40 βιβλία. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνουν τα: "After Theory", 2003, "The English Novel: An Introduction", 2004, "Holy Terror", 2005, "How to Read a Poem", 2007, "The Meaning of Life", 2007 και "Trouble with Strangers: A Study of Ethics", 2008, στα οποία εξετάζει, για πρώτη φορά, ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική και τη θρησκεία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό Εξώφυλλο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
14x21
Βάρος:
0.366 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση