Χορωδιακά τραγούδια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χορωδιακά τραγούδια

Διασκευή για Χορωδία

Κώστας Μυλωνάς

13.50€ -10% 12.15€

Ανδρέας Αγγελάκης (Στιχουργός)

Ο Ανδρέας Αγγελάκης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 28 Μαρτίου του 1940. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Λονδίνου. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: "Ομιλίες τού θεού και της θάλασσας" (1962), "Ο Πρίγκηπας των κρίνων" (1964), "Προτάσεις Αθωότητας" (1967), "Ποιήματα χαρισμένα στον κόντε Διονύσιο Σολωμό" (1971), "Το πύον" (1973), "Οι Εφιάλτες" (1974), "Το Δωμάτιο" (1977), "Η οδός Θρασυβούλου" (1979), "Ερωτικό Σώμα" (1981) (αυτοαναθολόγηση), "Η Μεταφυσική της μιας νύχτας" (1982), "Καβάφης καθ΄ οδόν" (1984), "Τα ποιήματα του δολοφόνου μου "(1986), "Ο Μακρύς μονόλογος της Μαρίας Πολυδούρη" (1989). Έγραψε τους στίχους σε σημαντικό αριθμό τραγουδιών, έγραψε το νεανικό μυθιστόρημα "Love story στο Αγκίστρι" το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Κέδρος το 1990 και τη βιογραφία του Κώστα Ταχτσή, η οποία εκδόθηκε απ΄ τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πέθανε στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά στις 14 Ιουλίου του 1991 σε ηλικία μόλις 51 ετών προσβεβλημένος από AIDS και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Αναστάσεως.

Κωστούλα Μητροπούλου

Κωστούλα Μητροπούλου (Στιχουργός)

Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1933. Εξέδοσε, όσο ζούσε, 46 τίτλους συνολικά. 21 μυθιστορήματα, 12 συλλογές με διηγήματα, 3 νουβέλες, ένα χρονικό, 8 θεατρικά έργα και μια επιλογή από άρθρα της δημοσιευμένα στην εφημερίδα "Έθνος", όπου συνεργαζόταν δώδεκα χρόνια με στήλη δική της. Της απονεμήθηκε το Βραβείο Πεζογραφίας των Δώδεκα στα 1963 για το "Πρόσωπα και φιγούρες", το Βραβείο Καλύτερου Έργου και Παράστασης για το "Τέσσερις ερημιές" το 1977, το Α΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη "Μεγέθυνση" στα 1984 και το Βραβείο European Script Fund για το σενάριό της "Το παλαιοπωλείο στην Τσιμισκή" στα 1989. Σπούδασε Νομικά και παντρεύτηκε τον Μανόλη Παπουτσάκη. Ο διεθνισμός στα κείμενά της και στη ζωή της, την έφερε κοντά στα νέα "ρεύματα" της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής όπου μεταφράστηκε ως πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. Έργα της που μεταφράστηκαν είναι: "Το χρονικό των 3 ημερών" (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία), "Περιθωριακή ζωή" (Γερμανία, Ολλανδία), "Μουσική για μια αναχώρηση" (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία), "Νταλίκα" (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), "Έξι ρόλοι για σολίστες" (Γαλλία, Ιταλία, Βενεζουέλα), "Ο Τελεταίος μου ρόλος", "Η πρόβα", "Το τέλος" (Λατινική Αμερική, Ν. Υόρκη), "Η τελευταία παράσταση" (Αυστραλία), "Το μυθιστόρημα της νύχτας", "Όσκαρ", "Τεμαχισμένη επιθυμία" (Κολωνία), "Με τον νόμο", "Τεμαχισμένη επιθυμία, ένας ρόλος για κλόουν" (Μόναχο), "Το Ρίσκο" (Γαλλία, Ελβετία), "Η φωτογραφία του σταθμού είσαι εσύ" (Ιταλία), "Να φτύνεις αίμα, να λες έφαγα βύσσινο" (Ιταλία). Γνωστοί συνθέτες όπως οι: Μάνος Λοΐζος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νίκος Δανίκας, Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά. έχουν μελοποιήσει στίχους της που θα βγουν σε δίγλωσσο τόμο στην Ιταλία. Στη δικτατορία υπέγραψε το Μανιφέστο των 18 Συγγραφέων και "σώπασε" μαζί με άλλους. Διδάσκεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Μεξικό και Σικελία. Κυκλοφορούν μελέτες για τα βιβλία της και το θέατρό της. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών στις 31 Γενάρη του 2004.

Στέλιος Γεράνης

Στέλιος Γεράνης (Στιχουργός)

Στέλιος Γεράνης (1920). Ο Στέλιος Γεράνης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Στέλιου Παναγιωτόπουλου) γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Νέα Έφεσο της Μικράς Ασίας. Φοίτησε στην Πάντειο για δύο χρόνια και εργάστηκε αρχικά ως βοηθός λογιστή και στη συνέχεια ως εκτελωνιστής, ενώ ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε με δημοσιεύσεις στίχων στα περιοδικά Νεότης και Αργώ το 1938. Το 1944 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Μεταπτώσεις. Ακολούθησαν κι άλλες συλλογές, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας και την επιμέλεια περιοδικών εκδόσεων (όπως η Νεοελληνική Μούσα και η Πορεία). Διετέλεσε μεταξύ άλλων αρχισυντάκτης των εφημερίδων "Δημοκρατικός Φρουρός" και "Η Φιλολογική" και διευθυντής των περιοδικών "Πειραϊκή Έρευνα" και "Θερμοπύλες". Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα ρουμανικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά. Γενικός γραμματέας του Εκπολιτιστικού Ομίλου Πειραιά "Οι Φίλοι της Τέχνης και της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά", πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πειραιά και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά, ο Στέλιος Γεράνης τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1975). Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Στέλιου Γεράνη βλ. Αργυρίου Αλεξ., "Στέλιος Γεράνης", Η πρώτη μεταπολεμική γενιά, σ.176-178. Αθήνα, Σοκόλης, 1982 (στη σειρά Ελληνική ποίηση Ανθολογία - Γραμματολογία). (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Νίκος Α. Παπαδόπουλος (Στιχουργός)


Άκος Δασκαλόπουλος (Στιχουργός)

Ο Κυριάκος Δασκαλόπουλος, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου του 1937. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός κι είχε άλλους δυο αδερφούς. Από μικρός διάβαζε πολύ ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία, δοκίμιο κλπ. Το 1962 διακρίθηκε σε ένα διαγωνισμό στιχουργικής, με το ποίημα Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά. Το βραβείο που κέρδισε ήταν να μελοποιήσει το ποίημα αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό το 1ο τραγούδι του το αφιέρωσε στην Καίτη Κανδηλώρου με την οποία τότε ήταν ερωτευμένος. Στις 26 Ιουνίου του 1967, ο Άκος ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτό που οδηγούσε ο Αλέκος Ουδινότης, με αποτέλεσμα να εκπαραθυρωθεί απ΄ τη θέση του οδηγού και να τραυματιστεί πολύ βαριά. Θραύσματα γυαλιού μπήκαν στο αριστερό του μάτι και έχασε για πάντα την όρασή του από αυτό. Τον επόμενο χρόνο (το 1968), απέκτησε ένα κόκκινο τρεχαντήρι, το οποίο ονόμασε Ψαριανή και μέσα σ΄ αυτό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέχρι το 1982. Το 1974 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Αυλιανού και έζησε μαζί της μέχρι το 1978 οπότε και χώρισαν. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές και έγραψε τους στίχους σε μεγάλο αριθμό τραγουδιών. Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 1998 σε ηλικία μόλις 61 ετών και τάφηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Κώστας Μυλωνάς

Κώστας Μυλωνάς (Συγγραφέας)

Ο συνθέτης και συγγραφέας Κώστας Μυλωνάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά. Οι μουσικές σπουδές του ήταν περιορισμένες και έτσι θεωρείται μάλλον αυτοδίδακτος. Ως συνθέτης έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο (έξι ταινίες, κάποιες από τις οποίες βραβεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα διεθνή φεστιβάλ). Επίσης μουσική δωματίου, έργα για ορχήστρα, και κύκλους τραγουδιών. Οι κύκλοι: Του Έρωτα και της Ερημιάς (1966 - 1969) σε ποίηση Μ. Λουντέμη, Μ. Ελευθερίου, Α. Αγγελάκη, Κ. Μητροπούλου, Γ. Σαμπά, Φ. Αναβάλογλου, και Άσμα Ασμάτων σε μετάφραση-μεταγραφή Λευτέρη Παπαδόπουλου, έχουν χαρακτηριστεί από κορυφαίους παράγοντες της μουσικής του τόπου μας, ως έργα εντελώς πρωτοποριακά για την εποχή που γράφτηκαν. Έχει γράψει επίσης αρκετά μεμονωμένα τραγούδια που κυκλοφόρησαν από τις εταιρίες: LYRA, ΜΙΝΟS, περιλαμβάνονται σε δίσκους LP, και 45 στροφών. Τα τελευταία 18 χρόνια, κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό 12 CDs με διάφορα έργα του, που ερμήνευσαν διεθνούς φήμης σολίστες όπως: η πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου, ο βιολονίστας Segiu Nastasa κ.ά. Στη μουσική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται επίσης, αμέτρητες, στην κυριολεξία, εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο: πορτρέτα για το έργο του, καθώς και άλλες εκπομπές στις οποίες συμμετείχε είτε με την ιδιότητα του συνθέτη είτε με αυτή του συγγραφέα. Αμέτρητες συναυλίες στην Αθήνα και σ’ ολόκληρη την επικράτεια, που μερικές από αυτές καλύφτηκαν από την κρατική τηλεόραση. Επίσης έχει διευθύνει την ορχήστρα του φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το 2009 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ως πιανίστας και κειμενογράφος στα πλαίσια των εκδηλώσεών της, 200 Χρόνια ελληνικό λυρικό τραγούδι, πραγματοποιώντας συναυλίες. Αμέτρητες συνεντεύξεις σ’ όλα τα Μ. Μ. Ε. Ως συγγραφέας έχει γράψει εννέα βιβλία. Οκτώ κυκλοφόρησαν από τον "Κέδρο" και ένα από τη "Νεφέλη". Η τετράτομη "Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού" και τα: "Μουσική και Κινηματογράφος", "Η Μουσική στον Ελληνικό Κινηματογράφο" αποτελούν παρθενικές καταθέσεις και διδάσκονται στα πανεπιστήμια. Μελέτες και άρθρα του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Έθνος και στα περιοδικά Διαβάζω, Πολύτονο κ.ά. Πλήθος διαλέξεων για τη μουσική, τον κινηματογράφο, την ποίηση και την πεζογραφία, σε πανεπιστήμια και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Έχει πάρει βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και εγκωμιαστικές κριτικές για το σύνολο του έργου του. www.kostasmilonas.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Διαμαντόπουλος (Διασκευαστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
28
Διαστάσεις:
30x21
Βάρος:
0.14 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση