Χαράξεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χαράξεις

Έκθεση χαρακτικής με έργα από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Αλέκος Φασιανός

5.09€ -10% 4.58€
Παρά την ανισότητα και την ασυνέχεια, που σε ένα βαθμό μπορεί να έχουν οι δωρεές έργων, τα χαρακτικά του ΜΜΣΤ παρουσιάζουν μια εξαιρετικά αξιόλογη εκπροσώπηση. Η ομάδα που επιμελείται την έκθεση "Χαράξεις" όρισε τα δυνατά επιμέρους σημεία του συνόλου της συλλογής, επιλέγοντας να αρθρώσει τρεις διακριτές ενότητες: Μέτρο-άνθρωπος, Φυσικές απεικονίσεις, Γοητεία της σύνθεσης. Κάθε μία από αυτές προβάλλει την αντίστοιχη έννοια χωρίς καμιά χρονολογική προσέγγιση. Τα χαρακτικά έργα των καλλιτεχνών, μέσα από την τεχνική τους διάσταση προβάλλουν χωρίς πολυπλοκότητα την ανθρώπινη μορφή ως βασικό στοιχείο δημιουργικής αναφοράς, τις δυναμικές φόρμες και τα χρώματα ως ειδικά σημεία του φυσικού περιβάλλοντος και τέλος τη φαντασία και το όνειρο ως στοιχεία της συνθετικής δημιουργίας. Τα θέματα αναδεικνύονται άλλοτε ως καταγραφή κάποιου γεγονότος και άλλοτε ως ένα εφήμερο συμβάν. Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, Δρ. Αρχιτέκτων, Ο. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Φασιανός

Αλέκος Φασιανός (Συγγραφέας)

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. (1956-1960, εργαστήριο Γ. Μόραλη). Αγάπησε και μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο κ.ά. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: Salon comparaisons (Παρίσι 1970), Biennale του Sao Paulo (1971) και Βενετίας (1972), Graphics Biennale του Baden-Baden (1985) κ.ά. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών ("Αμερική" του Κάφκα, 1975, "Ελένη" του Ευριπίδη, 1976, "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ο. Ελύτη, L. Aragon, G. Apollinaire, Κ. Ταχτσή, Κ. Καβάφη, Α. Εμπειρίκου, Γ. Ρίτσου, Β. Βασιλικού κ.ά. Έργα του κοσμούν επίσης ειδικές εκδόσεις τέχνης, όπως λευκώματα με θέμα αρχιτεκτονικά τοπία, όψεις πόλεων κ.λπ. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερα φιλμς για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Γ. Ξύδης (Συγγραφέας)

O διπλωμάτης, ιστορικός και κριτικός τέχνης Aλέξανδρος Ξύδης (1918-2004), υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα που διακρίθηκε τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στον χώρο του πολιτισμού. Θεωρείται ότι επηρέασε καθοριστικά την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με τη δράση, τα τεχνοκριτικά του κείμενα αλλά και τη δωρεά της συλλογής του στο Mακεδονικό Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης, το 2001. Mε τις παρεμβάσεις, τον δημόσιο λόγο του και το συστηματικό του έργο συνέβαλε ουσιαστικά ώστε η μελέτη της ιστορίας της τέχνης στη χώρα μας να χειραφετηθεί από την παραδοσιακή, αρχαιολογική της οπτική. Άρχισε να ασχολείται με την τέχνη το 1938. Επί εξήντα χρόνια συγκέντρωσε μια σημαντική συλλογή έργων Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ως δάσκαλος και τεχνοκριτικός μόχθησε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στους δημιουργούς και στο φιλότεχνο κοινό. Στο διπλωματικό πεδίο, ο Aλέξανδρος Ξύδης επηρεάστηκε αναμφισβήτητα από τη φυσιογνωμία του Γιώργου Σεφέρη. Eίχαν συνυπηρετήσει επί Kατοχής στη Mέση Aνατολή αλλά και στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, τα κρίσιμα χρόνια για το Κυπριακό Ζήτημα μεταξύ του 1957 και του 1960. Kατά τη διάρκεια της Επταετίας, στρατεύτηκε στις τάξεις της "Δημοκρατικής Άμυνας", μαζί με τη σύζυγό του Δωροθέα, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Στη μεταπολίτευση, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στην KΕ του ΠAΣOK, αλλά διεγράφη το 1975. Συνέχισε τους πολιτικούς του αγώνες μέσα από τη "Σοσιαλιστική Πορεία", την ίδρυση του "Συνασπισμού" και την Eπιτροπή Eξωτερικής Πολιτικής του. Πέθανε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2004.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Οράτη (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Οράτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην ευρωπαϊκή χαρακτική στη Staatliche Graphische Sammlung του Μονάχου. Από το 1980 έως το 1994 εργάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ως επιμελήτρια του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων και ως υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Το 1994 εργάστηκε στον οίκο δημοπρασιών Chistie΄s Hellas και το 1995 έγινε επιμελήτρια της Συλλογής Χαρακτικών και Σχεδίων της Ιονικής Τράπεζας. Από το 1999 είναι επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεώνη Βιδάλη (Συγγραφέας)

Η Λεώνη Βιδάλη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Σαχίνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσια Καρκαγιάννη - Καραμπελιά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Στρούζα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Γιανναδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δανιήλ (Καλλιτέχνης)

Έλληνας εικαστικός (γεν. 1924).

Marc Charpin (Καλλιτέχνης)


Tony Bass (Καλλιτέχνης)


Wolff Buchholz (Καλλιτέχνης)


Gerald Cloud (Καλλιτέχνης)


Bianca Carl (Καλλιτέχνης)


Arnal (Καλλιτέχνης)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
26
Διαστάσεις:
27χ21
Βάρος:
0.167 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση