W. A. Mozart
zoom in
19.87€ -30% 13.91€
Ιδιοφυΐα της φύσης ή κατασκευή της ιστορίας, δώρο του θεού προς τους ανθρώπους ή προβολή των πιο κρυφών τους πόθων, απόστολος της ομορφιάς ή αισθητικό σύμβολο μιας παρελθούσας κοινωνικής κατάστασης; Όπως και να έχει, ο Mozart εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκέψης. Απόδειξη οι δεκαπέντε μελέτες του παρόντος τόμου. Σε αυτόν, δεκαέξι Έλληνες επιστήμονες συμβάλλουν για πρώτη φορά στην ανάδειξη και την προσέγγιση γνωστών και άγνωστων πτυχών της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου συνθέτη. Διαστάσεις ιστορικές, αισθητικές, ανθρωπολογικές, μουσικοαναλυτικές ακόμα και μαθηματικές, τεχνολογικές και μουσικοπαιδαγωγικές έρχονται στο φως, διανοίγοντας στο βλέμμα του αναγνώστη έναν ολόκληρο ορίζοντα σημασιών και ζητημάτων. Ο τόμος φιλοδοξεί έτσι να αποτελέσει απαραίτητο συμπλήρωμα στην ισχνή ελληνική βιβλιογραφία και έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση στον τόπο μας. Περιέχονται τα κείμενα: Μέρος Πρώτο: Αισθητικές και Ανθρωπολογίες Προσεγγίσεις - Ολυμπία Ψυχοπαίδη - Φράγκου, "Για το "ωραίο" στον Mozart" - Γιώργος Μανιάτης, "Ο Mozart, η αμφισημία της ηθικής και η ηθική της αμφισημίας. Η περίπτωση του "Cosi fan tutte"". - Παύλος Κάβουρας, "Ο μύθος του Mozart: παραλλαγές στο θέμα της μεγαλοφυΐας" - Μάρκος Τσέτσος, "Το ανθρώπινο στη μουσική του Mozart" - Κωνσταντίνος Κακαβελάκης, "O Mozart και το ανείπωτο. Μουσικές σηματοδοτήσεις και συμβολική διαφορετικότητα". Μέρος δεύτερο: Ιστορικές και Αναλυτικές Προσεγγίσεις - Ίων Ζώτος, "Ο Mozart ως δάσκαλος συνθέσεως του Thomas Attwood (1765-1838)" - Γιώργος Βλαστός, ""Για όλα φταίει ο κ. Grimm"; Ο Mozart των Sacha Guitry και Reynaldo Hahn". - Ιουλία Λαζαρίδου - Ελμαλόγλου, "Επισκόπηση των συμφωνιών του W.A. Mozart" - Ιωάννης Φούλιας, "Η τριμερής ασματική μορφή στο έργο του Mozart: δύο κρίσιμες επισημάνσεις" - Γιώργος Ζερβός, "Η Σονάτα αρ. 4, KV 282, του Mozart: μία ιδιαίτερη περίπτωση επαναφοράς του αρχικού θεματικού υλικού" - Γιώργος Φιτσιώρης, "Κουαρτέτο εγχόρδων Κ. 421: ένα παιχνίδι με τις λειτουργικές δυνατότητες μίας συνήχησης" Νίκος Μαλιάρας, "Το θέατρο στη μουσική. "Σκηνοθετικές οδηγίες" μέσα από τις νότες στις όπερες του Mozart. Le Nozze di Figaro, αρ. 1 (Duettino)". Μέρος Τρίτο: Μαθηματικές, Τεχνολογικές και Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις - Χαράλαμπος Σπυρίδης, "Musikalisches Wurfelspiel (μουσική από το ρίξιμο ζαριών) του W.A. Mozart" - Αναστασία Γεωργάκη, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, "Η ανασύσταση της "42ης συμφωνίας" του Mozart μέσω υπολογιστή: προβλήματα τεχνητής νοημοσύνης και μουσικής δημιουργίας" - Σμαράγδα Χρυσοστόμου, "Η σημασία του "Mozart Effect" στη μουσική διδασκαλία και μάθηση"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Κάβουρας (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Κάβουρας διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ολυμπία Φράγκου - Ψυχοπαίδη (Συγγραφέας)

Η Ολυμπία Ψυχοπαίδη Φράγκου γεννήθηκε στο Βόλο το 1944. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία πέντε ετών. Μετά τη Νομική Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στη φιλοσοφία, τη μουσικολογία και τις κοινωνικές επιστήμες, ως μαθήτρια του Αντόρνο και του Λούντβιχ Φίνσερ στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης/Μάιν. Ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών υπήρξε αναπλ. Πρόεδρος του και Πρόεδρος (2004-2006) ενώ το 1985 ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό Μουσικολογία. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας και της πρόσφατης Ελληνικής Εταιρείας Μουσικολογίας. Υπήρξε σύμβουλος για την ελληνική μουσική στην διεθνώς έγκυρη μουσική Εγκυκλοπαίδεια Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), σύμβουλος στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, σύμβουλος στη γαλλική έκδοση Lettres europeennes. Histoire de la litterature europeenne των εκδ. Ηachette κ.ά. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου 2017, από ανακοπή καρδιάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρκος Τσέτσος (Συγγραφέας)

Ο Μάρκος Τσέτσος (γεν. 1968) είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει φιλοσοφία της μουσικής και ενορχήστρωση. Ως αρχιμουσικός, απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατσρίου της Αγ. Πετρούπολης, έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες των Αθηνών (Κ.Ο.Α, Συμφωνική της EPT - Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ., Καμεράτα). Ως κιθαριστής, μαθητής του Δημ. Φάμπα, βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς και ηχογράφησε τέσσερις συνολικά δίσκους βινιλίου και ακτίνας. ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Βούληση και ήχος. Η μεταφυσική της μουσικής στη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ (Εστία, 2004) και μεταφράσει για πρώτη φορά στα ελληνικά τα κλασικά κείμενα "Αισθητική της μουσικής του Χέγκελ" (Εστία, 2002) και "Για το ωραίο στη μουσική του Χάνσιλκ (Εξάντας, 2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ζερβός (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1947. Συνθέτης-μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία (μουσικολογία και αισθητική της μουσικής με τους Michel Guiomar και Daniel Charles και σύνθεση με τον Γιάννη Ξενάκη). Είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μαλιάρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Γεωργάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Φούλιας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βλαστός (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Βλαστός είναι διδάκτορας μουσικολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης

Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης (Συγγραφέας)

-Φυσικός- Ηλεκτρονικός- Ραδιοηλεκτρολόγος Α, Καθηγητής μουσικής ακουστικής, πληροφορικής -Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -Τόπος γεννήσεως Ξάνθη (1948) -Εγκύκλιες σπουδές στη Ξάνθη -Μουσικές σπουδές (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο τενόρο) στη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης (1958-72) -Πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1972) -Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) ηλεκτρονικής φυσικής (ραδιοηλεκτρολογίας) από τη -Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977-79) -Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: "Μαθηματική μελέτη της δομής των ελληνικών δημοτικών καλαματιανών τραγουδιών και αντικειμενική καταγραφή μονοφωνικής μουσικής σε μουσική σημειογραφία (1983) -Βοηθός στο Εργαστήριο της Γ΄ Έδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την καθηγήτρια κα Ελένη Παπαδημητράκη- Χλίχλια(1977) -Μόνιμος λέκτορας Ακουστικής Φυσικής της Μουσικής στο Εργαστήριο της Γ΄ ΄Εδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (7984) -Επίκουρος Καθηγητής Ακουστικής Φυσικής της Μουσικής στο Εργαστήριο της Γ΄ Έδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( 7989) -Αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, πληροφορικής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1993). -Καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, πληροφορικής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1998) Συνέγραψε 27 πανεπιστημιακά συγγράμματα και δημοσίευσε περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά και ξένα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κακαβελάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ίων Ζώτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Φιτσιώρης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Φιτσιώρης είναι διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Master of Arts στη θεωρία της μουσικής από το Washington University in St. Louis και διπλώματος αρχιτέκτονος-μηχανικού από το Ε.Μ.Π. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, όπου και δίδαξε θεωρητικά (1986-1998) και μουσική ανάλυση (1996-1998). Είναι λέκτωρ της Θεωρίας της Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και διδάσκει: "Τονική αρμονία", "Αναγεννησιακή αντίστιξη" και "Μεθόδους ερμηνείας μουσικών έργων". Διδάσκει επίσης ανώτερα θεωρητικά και Μορφολογία-Ανάλυση στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Σενκεριανή θεωρία της μουσικής καθώς και φαινομενολογικές, σημειολογικές και, κυρίως, αφηγηματικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Είναι μέλος της Επιστημονικής - Συμβουλευτικής επιτροπής και της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού "Μουσικολογία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ι. Μανιάτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ι. Μανιάτης διδάσκει πολιτική και ηθική θεωρία στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα αφορά στην Πολιτική και Ηθική Φιλοσοφία, την Αισθητική και την Ιστορία των Ιδεών. Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα βιβλία: "Πολιτική και ηθική" και "Το προσωπείο και το πρόσωπο, ο Ρουσώ και η αναζήτηση της αυθεντικής επικοινωνίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιουλία Λαζαρίδου - Ελμαλόγλου (Συγγραφέας)

Η Ιουλία Λαζαρίδου - Ελμαλόγλου είναι διδάκτορας μουσικολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρκος Τσέτσος (Επιμέλεια)

Ο Μάρκος Τσέτσος (γεν. 1968) είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει φιλοσοφία της μουσικής και ενορχήστρωση. Ως αρχιμουσικός, απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατσρίου της Αγ. Πετρούπολης, έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες των Αθηνών (Κ.Ο.Α, Συμφωνική της EPT - Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ., Καμεράτα). Ως κιθαριστής, μαθητής του Δημ. Φάμπα, βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς και ηχογράφησε τέσσερις συνολικά δίσκους βινιλίου και ακτίνας. ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Βούληση και ήχος. Η μεταφυσική της μουσικής στη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ (Εστία, 2004) και μεταφράσει για πρώτη φορά στα ελληνικά τα κλασικά κείμενα "Αισθητική της μουσικής του Χέγκελ" (Εστία, 2002) και "Για το ωραίο στη μουσική του Χάνσιλκ (Εξάντας, 2003).

Ιωάννης Φούλιας (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
276
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.588 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση