Τζαζ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τζαζ

Το χρονικό μιας μουσικής παράδοσης

Marshall W. Stearns

Ο Μάρσαλ Στερνς εξιστορεί συστηματικά και αντικειμενικά την ιστορία της τζαζ, από τις ρίζες της στην Αφρική και τις Δυτικές Ινδίες μέχρι τη διαμόρφωσή της σε τέχνη η οποία αφού επηρέασε τον αμερικανικό πολιτισμό, εξαπλώθηκε σ΄ όλες τις γωνιές του κόσμου. Ασχολείται διεισδυτικά με τις λιγότερο γνωστές απαρχές της, την ανάμειξη δηλαδή της μουσικής κληρονομιάς του Αφρικανού μαύρου και των στοιχείων της ευρωπαϊκής μουσικής που συνάντησε κατά την άφιξή του στο Νέο Κόσμο. Περιγράφει τη γέννηση της τζαζ στη Νέα Ορλεάνη, την καταγωγή των τραγουδιών της δουλειάς, τα σπιρίτσουαλ, τα μπλουζ, τα μίνστρελ, την εποχή του σουίγκ, την αφρο-κουβανέζικη επίδραση, την εμφάνιση του μποπ και τις μεταγενέστερες εξελίξεις. Αναλύει τις διαφορές των στιλ όπως αναπτύχθηκαν στα μεγάλα κέντρα της τζαζ, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, το Σαιντ Λούις και το Κάνσας Σίτι και ακολουθεί την πορεία και την εξέλιξή της μέχρι την παγκόσμια διάδοση και εμπορικοποίησή της. Τα κεφάλαια που αναφέρονται σε πιο τεχνικά μουσικολογικά θέματα, είναι γραμμένα με απλότητα και σαφήνεια και είναι κατανοητά και από τους ειδικούς όσο και από τους απλούς αναγνώστες. Οι μεγάλες προσωπικότητες της τζαζ οι οποίες συνέβαλαν δημιουργικά στην εξέλιξή της, τοποθετούνται κατά το βαθμό που την επηρέασαν με αντικειμενική αξιολόγηση και ακριβείς χαρακτηρισμούς. Το βιβλίο αυτό είναι το βασικό έργο για την τζαζ και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών στις πηγές και μελετών σε όλες τις περιοχές που σχετίζονται με την τζαζ και τους δημιουργούς της.

Κυριάκος Ντελόπουλος

Κυριάκος Ντελόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιβλιοθηκονομία. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών (1952-1985), όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της, αφού ίδρυσε και την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού του σχολείου. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η βιβλιοθηκονομία, στη μελέτη της οποίας αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα. Η βιβλιογραφία υπήρξε γι΄ αυτόν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στο οποίο επικέντρωσε και ανέπτυξε τις φιλέρευνες διαθέσεις του, που χαρακτηρίζουν ουσιαστικά όλο το συγγραφικό του έργο. Είναι ο συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων. Μελέτησε τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα σε συσχετισμό με τη γενική λογοτεχνία. Τον εξερεύνησε βιβλιογραφικά με κεντρικό έργο του το "Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1995). Τα βιβλία του ανέρχονται ήδη στα πενήντα και περιλαμβάνουν ακόμη λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και έρευνες φιλολογικές, μεταξύ των οποίων είναι το "Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα", του οποίου την 3η έκδοση βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών με το μεγάλο φιλολογικό της βραβείο το 2006. Η φωτογραφία αποτελεί μία ακόμη δραστηριότητα στην οποία έχει διακριθεί, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διεθνείς. Από το 1961 συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Από το 1975 συνεργάζεται με την εφημερίδα "Η Καθημερινή" ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων. Επίσης, είναι σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.

Marshall W. Stearns

Marshall W. Stearns (Συγγραφέας)

Ο Marshall W. Stearns γεννήθηκε στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης το 1908 και πέθανε το 1966. Από μικρός έπαιζε ντραμς με σχολικά συγκροτήματα. Αργότερα όμως παράτησε τη μουσική για να σπουδάσει νομικά στο Χάρβαρντ. Αλλά κι από εκεί έφυγε μόλις κατάλαβε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο η λογοτεχνία. Γι΄ αυτό γράφτηκε στο Γέηλ. Ταυτόχρονα άρχισε να γράφει άρθρα για την τζαζ στο Down Beat, και σε άλλα περιοδικά. Το επάγγελμά του ήταν καθηγητής της αγγλικής λογοτεχνίας. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια: στη Χαβάη, στο Ιντιάνα, στο Κορνέλ και στο Χάντερ. Επίσης δίδαξε την ιστορία της τζαζ στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη "Σχολή Λήνοξ" της Μασαχουσέτης. Το 1949 τυπώνει μια φιλολογική εργασία του για τον ποιητή Ρόμπερτ Χένρυσον που θεωρείται βασική για το έργο του Σκώτου ποιητή και μαθητή Τσώσερ. Στον τομέα της τζαζ διακρίθηκε με το βιβλίο του "The story of jazz"που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 από το Oxford University Press. Ο Στερνς ίδρυσε το πρώτο και σπουδαιότερο "Ινστιτούτο σπουδών της τζαζ" το 1952 και εργάστηκε πολύ για να το οργανώσει μέχρι το 1966, που μεταφέρθηκε οριστικά στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς στη Νιούαρκ, κοντά στη Νέα Υόρκη. Την εποχή που πέθανε από καρδιακή προσβολή, ο Στέρνς είχε σχεδόν έτοιμα δύο βιβλία, ένα για τον ποιητή Ντύλαν Τόμας και ένα για το χορό της τζαζ με κλακέττες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
356
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.495 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση