Τυπογραφία, συγγραφείς και αναγνώστες στην Ιταλία της Αναγέννησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τυπογραφία, συγγραφείς και αναγνώστες στην Ιταλία της Αναγέννησης

Richardson, Brian

35.00€ -11% 31.15€
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τυπογραφική βιοτεχνία και τον γραπτό πολιτισμό. Η διάδοση της τυπογραφίας στην Ιταλία την εποχή της Αναγέννησης επηρέασε βαθύτατα όλους όσους είχαν σχέση με το βιβλίο. Καθώς τα κείμενα άρχισαν να κυκλοφορούν ευρύτερα και να στοιχίζουν λιγότερο, οι συγγραφείς αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τη γραφή και τις εκδοτικές μεθόδους τους στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούσε το νέο μέσο, και η ανάγνωση έγινε πιο συνηθισμένη και πιο προσφιλής δραστηριότητα. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις συνθήκες παραγωγής και κυκλοφορίας των εντύπων, περιγράφοντας τις τεχνικές της τυπογραφικής διαδικασίας και σκιαγραφώντας το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν η χρηματοδότηση των εκδόσεων και το βιβλιεμπόριο. Εξετάζει επίσης τις αλλαγές που η τυπογραφία επέφερε στην εκδοτική διαδικασία και στις σχέσεις ανάμεσα στους συγγραφείς και τον κόσμο του εντύπου. Επισημαίνει τις επιβιώσεις παλαιότερων πρακτικών και τις καινοτομίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι συγγραφείς κατά τη μετάβαση από το χειρόγραφο στο έντυπο, ενώ παράλληλα σταθμίζει τη συμβολή της τυπογραφίας στη σταδιοδρομία τους. Τέλος, διερευνά τις συνέπειες της πλατιάς διάδοσης των έντυπων βιβλίων σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, στο οποίο ανήκουν ακόμα και γυναίκες και άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς και τις αλλαγές στη μορφή και το περιεχόμενο των εντύπων που προσφέρονταν στους αναγνώστες. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για ένα ζήτημα που σφράγισε τον ιταλικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Παπαδάκη, Ειρήνη, Επίκουρη Καθηγήτρια

Παπαδάκη, Ειρήνη, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μεταφραστής)

Η Ειρήνη Παπαδάκη εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1991-1995). Διετέλεσε υπότροφος-ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1996-1999). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2005. Συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας (2000-2005). Υπήρξε, επίσης, εξωτερική συνεργάτιδα του Ιστορικού Αρχείου του Πατριαρχείου Βενετίας (2005). Δίδαξε ως ειδική επιστήμων στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006-2009), ως επισκέπτρια ακαδημαϊκός στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (2009-2011) και ως συμβουλευτικό εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2013-2014). Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη μελέτη της δημώδους ελληνικής γραμματείας (12ος-17ος αι.).

Richardson, Brian (Συγγραφέας)

Ο Μπράιαν Ρίτσαρτσον είναι ομότιμος καθηγητής της ιταλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Στις δημοσιεύσεις του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: Print Culture in Renaissance Italy: The Editor and the Vernacular Text, 1470-1600, Cambridge University Press, 1994, Manuscript Culture in Renaissance Italy, Cambridge University Press, 2009 και η έκδοση του βιβλίου του Giovan Francesco Fortunio, Regole grammaticali della volgar lingua, Antenore, 2001.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έτος κυκλοφορίας:
2014
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
509
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.768 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση