Τσε
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τσε

Η ζωή και το έργο του

Hilda Barrio

Gareth Jenkins

Μόλις πριν ένα χρόνο, από μια σύμπτωση της μοίρας, γεννήθηκε σε μια ομάδα φίλων η ιδέα να φτιάξουν ένα βιβλίο για τον Τσε. Θα ήταν ένα βιβλίο που θα παρουσίαζε στους νέους τη ζωή και τη σκέψη αυτού του εξαιρετικού ανθρώπου που υπήρξε ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο Τέτε, ο Τατού, ο Ραμόν... και ο θρυλικός αντάρτης που ο κόσμος γνώρισε ως Τσε.
Ποτέ δεν συνάντησα τον Τσε, αλλά έχω το προνόμιο να ανήκω σε μια γενιά γεμάτη όνειρα, μια γενιά πρόθυμη να κάνει θυσίες για το εθελοντικό έργο που κήρυσσε ο Τσε. Δεν διστάσαμε να υιοθετήσουμε ηθικά κίνητρα αντί για υλικές ανταμοιβές, δουλεύοντας για να δημιουργήσουμε τον Νέο Άνθρωπο που μας προέτρεπε ο Τσε να δημιουργήσουμε. Μάθαμε να αγαπάμε τον Τσε και να μοιραζόμαστε τη σκέψη του καθημερινά.
Για τις επόμενες γενιές ο Τσε μετατράπηκε σε εικόνα του αντάρτη, έγινε κάτι διαφορετικό. Μερικοί πήραν τις ιδέες του και τις έκαναν συνθήματα, άλλοι τον έκαναν σύμβολο της πολιτικής και κοινωνικής εξέγερσης. Αν θέλει κάποιος να ανακαλύψει τον άνθρωπο πίσω από το σύμβολο, το φωτογραφικό υλικό είναι μέρος μόνο της ιστορίας. Για να την εξηγήσουμε επιλέξαμε αποσπάσματα από τις ομιλίες, τα ημερολόγια, τα ποιήματα, τα δοκίμια και τις επιστολές του Τσε, τα οποία δείχνουν την οξύνοια και το βάθος της σκέψης του και αποτελούν μαρτυρία της θέσης του στην ιστορία.
Αυτός ο εξαιρετικός άνθρωπος ήξερε να χρησιμοποιεί την ευφυία και την κρίση του σε όλες τις συνθήκες, αξιοποιώντας την κάθε στιγμή σαν να ήταν η τελευταία γουλιά του τσαγιού μάτε που τόσο αγαπούσε. Η ζωή που διάλεξε του έδωσε την ευκαιρία να αποφασίσει τη μοίρα του και αφοσιώθηκε σε αυτή την πρόκληση με όλο το πάθος του [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ίων Βλάχος (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
431
Διαστάσεις:
18x13
Βάρος:
0.638 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση