Αριστούργημα του γλωσσικού κυβισμού, θρίαμβος της νεωτερικότητας, θεαματική αποτυχία, συλλογή από ακατανόητες ασυναρτησίες, σκόπιμη φάρσα;
Πρωτοποριακά και πειραματικά ακόμη και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά από την πρώτη τους έκδοση, τα "Τρυφερά κουμπιά" (1914), ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα του μοντερνισμού, αποτελούν κείμενο αναφοράς, μίμησης, ανασκευής και συνέχειας για όσους προβληματίζονται για την ιστορία και την εξέλιξη του μοντερνισμού, αλλά και δοκιμάζουν τις δυνατότητες της λογοτεχνίας στον 21ο αιώνα.
Η αμερικανίδα πεζογράφος, δοκιμιογράφος, και ποιήτρια Γερτρούδη Στάιν (1874-1946) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Παρίσι, όπου, στην περίφημη κατοικία της στην "οδό Ανθέων 27" φιλοξένησε τους μεγαλύτερους στοχαστές, καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής του Μεσοπολέμου. Στο έργο της διερεύνησε τις λογοτεχνικές δυνατότητες του κυβισμού, κυρίως την απόδοση του παρόντος και τις ελάχιστα τροποποιούμενες επαναλήψεις έως την έσχατη απλούστευση και αποσπασματικότητα. Η διαδικασία αυτή της αφαίρεσης φτάνει στο απόγειό της στα "Τρυφερά κουμπιά".
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη (Τα αντικείμενα, Τα φαγητά και Τα δωμάτια), συμβολικά του κόσμου μας που αποτελείται από τα πράγματα που κατέχουμε, τα υλικά που μας τρέφουν και τους χώρους που μας ενσωματώνουν. Οι περιγραφές τους δοκιμάζουν τα όρια της γραμματικής και συντακτικής μας εμπειρίας, αλλά και τα δεδομένα μας για την υποκειμενικότητα της έκφρασης, την καθαρότητα του βλέμματος, τη μοναδικότητα του φύλου, και την αυθεντικότητα της εθνικά αμιγούς γλώσσας.
Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενές Επίμετρο.
Γεννήθηκε το 1874 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από γονείς γερμανοεβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε στο Χάρβαρντ όπου κατ΄ αρχάς παρακολούθησε σεμινάρια ψυχολογίας και ακολούθως για τέσσερα χρόνια ιατρική, την οποία εγκατέλειψε για να συναντήσει τον αδελφό της Λεό στην Ιταλία. Από το 1903 έζησε στο Παρίσι και άρχισε να αγοράζει με τον αδελφό της έργα των Σεζάν, Ρενουάρ, Ματίς, Μπρακ και Πικασό με τον οποίο συνδέθηκε πολύ στενά. Το διαμέρισμά της στη Rue de Flerus 27 έγινε θρυλικό ως τόπος συνάντησης των σημαντικότερων καλλιτεχνικών ρευμάτων. Το 1907 γνώρισε την Άλις Τόκλας και έζησε μαζί της σαράντα χρόνια περίπου. Το 1933 είχε την πρώτη μεγάλη επιτυχία με το έργο της "Αυτοβιογραφία της Άλις Τόκλας". Το 1934-35 ακολούθησε σειρά επιτυχών διαλέξεων στις ΗΠΑ. Το 1946 προσβλήθηκε από καρκίνο και πέθανε ύστερα από εγχείρηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελισάβετ Αρσενίου είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία από το Κέντρο Οθωμανικών, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν ζητήματα μοντερνισμού και πρωτοπορίας της ελληνικής λογοτεχνίας.