Τρεις μελέτες για τον Χέγκελ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τρεις μελέτες για τον Χέγκελ

Theodor W. Adorno

10.50€ -27% 7.67€

Η παρουσίαση σε μετάφραση των τριών μελετών για τον Hegel, που έγραψε ο Τh. Adorno, έχει σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη πρόσληψη του εννοιολογικού οικοδομήματος του μεγάλου γερμανού φιλοσόφου στη χώρα μας. Αν και το ενδιαφέρον για τον Hegel δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, θα έλεγε εντούτοις κανείς ότι τον τελευταίο καιρό η μελέτη του έργου του, απαλλαγμένη από τις πρόσκαιρες πολιτικοϊδεολογικές της εκτροπές, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της φιλοσοφικής έρευνας διεθνώς.
Στις δημοσιευόμενες μελέτες του, ο Τh. Adorno αναπτύσσει με διεισδυτικό τρόπο το σύνολο σχεδόν των εννοιών που παίζουν κεντρικό ρόλο στο έργο του Hegel. Κατά την άποψή του `ολόκληρη η εγελιανή φιλοσοφία αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια, να μεταφρασθεί η πνευματική εμπειρία σε έννοιες`. Ο Adorno καταφέρνει στις σημαντικές αυτές μελέτες του να δώσει ακριβώς μια ιδέα τούτης της προσπάθειας.
Το παρουσιαζόμενο εδώ `collegium` των μελετών του, όπως ο ίδιος ο Adorno τις χαρακτηρίζει, απέκλειε ως εκ της φύσεώς του την υποδιαίρεση σε κεφάλαια και θεματικές ενότητες. Για να μην χάσει λοιπόν ο αναγνώστης, μέσα στο δύσβατο επιχειρηματολογικό ύφος του Τh. Adorno, τον καθοδηγητικό μίτο των αναπτύξεών του, καλείται να ανακαλύψει ο ίδιος τις εύκολα εντοπίσιμες θεματικές ενότητες του κειμένου.
Η μετάφραση είχε να ξεπεράσει τις γνωστές δυσκολίες των αντίστοιχων προς το παρόν εγχειρημάτων. Έγινε παρ` όλα αυτά προσπάθεια να περιορισθούν στο ελάχιστο οι επεξηγηματικές επεμβάσεις στο κείμενο, προκειμένου να δοθεί κατά το δυνατόν ατόφια στον αναγνώστη μια ιδέα του πυκνού ύφους του Adorno, με το οποίο ο ίδιος αποπειράται να φωτίσει τους ακόμα πυκνότερους στοχασμούς του Hegel.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Νίκος Λίβος (Μεταφραστής)


Theodor W. Adorno

Theodor W. Adorno (Συγγραφέας)

Ο Theodor W. Adorno, γιός εβραίου εμπόρου, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1903 στη Φρανκφούρτη. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχολογία και μουσικολογία. Το 1924 αναγορεύεται σε Διδάκτορα βάσει της διατριβής του με θέμα τον Husserl. Ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάζεται ταυτόχρονα ως μουσικοκριτικός. Το 1925 μετοικεί στη Βιέννη, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη μουσική με δασκάλους τον Alban Berg (σύνθεση) και τον Eduard Steuermann (πιάνο). Το 1927 αποτυγχάνει η πρώτη του προσπάθεια να αποκτήσει τον τίτλο του υφηγητή στην έδρα του Hans Cornelius. Από τα τέλη της δεκαετίας του 20, ο Adorno γίνεται άτυπος συνεργάτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Το 1931 αποκτά τον τίτλο του υφηγητή με μια διατριβή για τον Kierkegaard και επιβλέποντα καθηγητή τον Paul Tillich. Το 1933 του απαγορεύεται η διδασκαλία σε γερμανικά πανεπιστήμια. Το 1934 μεταναστεύει στην Αγγλία και αρχίζει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1938 μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου εργάζεται στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας, το οποίο έχει ήδη μετεγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με τον Paul Lazarsfeld στο Princeton Radio Research Project. Το 1949 επιστρέφει στη Γερμανία και διδάσκει φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Μαζί με τον Horkheimer διευθύνει το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας. Το 1959 ο Adorno διαδέχεται στη θέση του διευθύνοντα προέδρου του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας τον Horkheimer, ο οποίος γίνεται ομότιμος καθηγητής και αποχωρεί. Το 1961 αρχίζει η γνωστή ως "διαμάχη περί θετικισμού" αντιπαράθεση μεταξύ Karl Popper και Adorno σχετικά με μεθοδολογικά προβλήματα των κοινωνικών επιστημών. Το 1968 ξεκινούν σοβαρές συγκρούσεις με τους φοιτητές. Στις 31 Ιανουαρίου 1969 ο Adorno καλεί την αστυνομία να διώξει τους φοιτητές που είχαν καταλάβει το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας. Στις 6 Αυγούστου 1969 πεθαίνει από έμφραγμα στο Visp, στην Ελβετία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
191
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.295 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση