Τοπική ιστορία και αρχεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τοπική ιστορία και αρχεία

Πρακτικά διημέρου: Σάμος, 26-27 Απριλίου 1991

[...] Το Ιστορικό Αρχείο είναι ένας χώρος με πληθώρα ντοκουμέντων, σειρές στοιχείων που αναμένουν την αξιοποίησή τους. Οι νέες αντιλήψεις για την ιστορία μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη εκμετάλλευση του αρχειακού πλούτου, διότι στρέφονται σε κάθε τομέα της συνολικής ζωής του παρελθόντος. Η καθημερινή ζωή με τα προβλήματά της και τις πολλές απαιτήσεις της οδηγεί το σύγχρονο άνθρωπο να αναζητήσει στο παρελθόν του τη γνώση του εαυτού του. Το αρχείο είναι ανοιχτό στον κόσμο, μπορεί να ωφελήσει τον τόπο, γιατί διασώζει και διαχειρίζεται την ιστορική μνήμη, η ύπαρξη της οποίας είναι στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωσή μας στις σύγχρονες συνθήκες με τις ραγδαίες εξελίξεις σ` ολόκληρο τον κόσμο. Γι` αυτό το Ιστορικό Αρχείο μπορεί και πρέπει να γίνει ένα πνευματικό ίδρυμα, όπως είναι τα σχολεία και η Βιβλιοθήκη. [...]

(από τον χαιρετισμό του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Σάμου Χρ. Λάνδου)

Συλλογικό έργο (Εισηγητής)


Γιάννης Γιαννόπουλος

Γιάννης Γιαννόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Istituto Universitario Orientale di Napoli στην τουρκολογία. Φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας. Δίδαξε στην Ιωνίδειο Πρότυπη Σχολή Πειραιά, στη Σχολή και τα Κέντρα Επιμόρφωσης καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, στο Φροντιστήριο Ιστορικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργάστηκε στην "Ιστορία του ελληνικού έθνους" (Εκδοτική Αθηνών) και στην "Ιστορία του νέου ελληνισμού" (Ελληνικά Γράμματα). Διετέλεσε μέλος των συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Μνήμων και Εώα και Εσπερία. Επί έτη υπήρξε συνεργάτης στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βουλής των Ελλήνων. Έχει συγγράψει πολλές μελέτες νεότερης ιστορίας, θεωρίας και διδακτικής της ιστορίας, όπως: "Η διοικητική οργάνωσις της Στερεάς Ελλάδος κατά την τουρκοκρατία (1393-1821)" (διδακτορική διατριβή, Αθήνα, 1971), "Η Κρήτη κατά τον τέταρτο βενετο-τουρκικό πόλεμο (1570-1571)" (Αθήνα, 1978), "Δοκίμια θεωρίας και διδακτικής της ιστορίας" (Αθήνα, 1997, β΄ έκδοση: 2011), "Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης" (Αθήνα, 2010). Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διδάσκεται η θεματική ενότητα εισαγωγή στον βυζαντινό πολιτισμό που περιέχεται στον τόμο "Εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό" (Πάτρα, 2000).

Μανόλης Γ. Βαρβούνης

Μανόλης Γ. Βαρβούνης (Εισηγητής)

Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991). Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".

Γιάννης Μπαφούνης (Εισηγητής)


Μανόλης Α. Βουρλιώτης (Εισηγητής)


Ευαγγελία Μπαφούνη (Εισηγητής)

Η Ευαγγελία Μπαφούνη σπούδασε ιστορία. Έχει ασχοληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την οργάνωση αρχείων επιχειρήσεων και την καταγραφή της ιστορίας τους. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά.

Χρίστος Λάνδρος (Εισηγητής)


Σπύρος Γιοκαρίνης (Εισηγητής)


Ελπίδα Κατσικογιάννη (Εισηγητής)


Αγγέλα Χατζημιχάλη (Εισηγητής)


Τατιάνα Ιωάννου (Εισηγητής)


Δημήτρης Θρασυβούλου (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Σάμος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
227
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.488 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση