Τομές ήθους και χώρου
zoom in
18.91€ -27% 13.80€

Η εποχή μας, κρίσιμη καμπή του ιστορικού χρόνου, θέτει επιτακτικά ζητήματα ήθους και ζωής. Εδώ αρθρώνεται η προβληματική της τομής ήθους και χώρου που πραγματεύεται ο συλλογικός αυτός τόμος, η οποία στην πορεία της ενδελεχούς μελέτης της, λαμβάνει ποικίλες εκφάνσεις και ανοίγεται σε περισσότερες προσεγγίσεις, γεγονός που έθεσε στον τίτλο του βιβλίου την πληθυντική της απόδοση: Τομές ήθους και χώρου.
Οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές μορφές αποτελούν περισσότερο υπαινιγμούς μιας ηθικής `άλλης` από εκείνη της νεωτερικότητας παρά ένα `συμβάν` που ενέχει τη νέα ηθική. Ενδεχομένως ήρθε ο καιρός να στοχαστούμε εκ νέου την ηθική διάσταση του χώρου προσανατολιζόμενοι σε κατευθύνσεις ανάλογες με πτυχές της ζωής που η κριτική θεώρηση του μοντερνισμού απογύμνωσε αναδεικνύοντας δίπλα στο κοινωνικό-ταξικό, και το περιβαλλοντικό, το έμφυλο, το πολιτισμικό, το πολιτικό. Μπορούμε να στοχαστούμε μία κριτική λειτουργία της αρχιτεκτονικής; Την δυνατότητά της όχι απλώς να αντανακλά κυρίαρχα αξιακά συστήματα αλλά και την ενδεχόμενη ικανότητά της να εγείρει την κριτική τους συμβάλλοντας ως εργαστήρι ποίησης στην ανάδυση νέου ήθους; Με αυτές τις προθέσεις οι Τομές ήθους και χώρου συνιστούν τόπο κριτικής θεώρησης σχετικά με τη συγκρότηση ενός πεδίου συνάντησης της προβληματικής του χώρου με εκείνη της ηθικής, ένα πεδίο το οποίο κατανοούμε στο πλαίσιο μίας αγωνιώδους αναζήτησης οδών για την ευόδωση της ανθρώπινης συνύπαρξης. Συνδέσεις με το παρελθόν και σχεδιασμοί για το μέλλον εμπλέκονται στη νοητική αυτή διαδρομή, ενώ ποικίλες προσεγγίσεις του θέματός μας συμβάλλουν στην κατανόηση και περιγραφή του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Τσουκαλά (Επιμέλεια)

Η Κυριακή Τσουκαλά σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη (1972-74) και στη Γενεύη (1974-78). Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κοινωνιολογία και την ψυχολογία του χώρου στο Παρίσι. Εκπόνησε δύο διδακτορικές διατριβές σε θέματα ψυχολογίας και αρχιτεκτονικής σε πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς και διατριβή επί υφηγεσία στην οργάνωση του χώρου και την πολεοδομία στο Universite Paris X-Nanterre. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας "Environnement urbain: Processus cognitifs et representations" του Πανεπιστημίου Universite Paris X-Nanterre. Εξειδικεύτηκε στη σχέση του παιδιού με το κτισμένο περιβάλλον στην κλίμακα του αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στις ψυχοκοινωνικές ποιότητες του σχολικού περιβάλλοντος και του ανοικτού δημόσιου χώρου. Τελευταία ασχολείται με την ταυτότητα των νέων μορφών "δημόσιου" χώρου που χαρακτηρίζουν τις (μετα)πόλεις στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης μέσα από τη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων.

Νικόλαος - Ίων Τερζόγλου (Επιμέλεια)

Ο Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου είναι αρχιτέκτων, διδάσκωρ Ε.Μ.Π. και διδάσκει Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως λέκτωρ Π.Δ. 407/80. Έχει διδάξει μαθήματα αρχιτεκτονικού χώρου και επικοινωνίας στο Ε.Μ.Π., έχει δημοσιεύσει δοκίμια σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, έχει παγματοποιήσει σχεδιαστικές έρευνες γύρω από τη δομή, τον χαρακτήρα και το νόημα του αστικού χώρου και έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια αρχιτεκτονικής και φιλοσοφίας. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα "Εννοιολογικές δομές της αρχιτεκτονικής σκέψης: Leon Battista Alberti, Etienne-Louis Boullee, Le Corbusier", τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο ICAR-CORA 2007 σε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη διατριβή στην αρχιτεκτονική θεωρητική έρευνα.

Χαρίκλεια Παντελίδου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Παντελίδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Κλάδου Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση