Τόλκιν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τόλκιν

Ο ονειρευτής και η σκιά του

Ναούμ Θεοδοσιάδης

Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βάρδους του 20ού αιώνα και ένας από τους μεγάλους δασκάλους του Φανταστικού. Τα θρυλικά έργα του «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», «Σιλμαρίλιον» και «Χόμπιτ», γαλούχησαν ολόκληρες γενιές αναγνωστών της Φανταστικής Λογοτεχνίας, και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απαγάγουν ανθρώπους από την καθημερινή πραγματικότητα και να τους ταξιδεύουν στις χώρες του ονείρου. Πρόσφατα, στην αλλαγή της χιλιετίας, η τριλογία του «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (Lord of the Rings)» ψηφίστηκε επίσημα ως το δημοφιλέστερο αγγλόφωνο έργο του 20ού αιώνα. Μπορεί ο Γουίλιαμ Μόρρις, ο Λόρδος Ντάνσανυ, ο Κ. Σ. Λιούις και ο Ρόμπερτ Χάουαρντ, να ήταν οι πρώτοι διδάξαντες της σχολής Fantasy, αλλά ήταν ο Τόλκιν που τη διέδωσε σε όλον τον κόσμο, μοιράζοντας παντού «εισιτήρια» για φανταστικούς κόσμους σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Τα έργα του συνεχίζουν αμείωτα να εμπνέουν συγγραφείς σε αμέτρητα μυθιστορήματα και διηγήματα, κινηματογραφικές ταινίες, κόμικς, computer games, ενώ το πρώτο μεγάλο role playing game, το Dungeons & Dragons, βασίστηκε στους κόσμους του Τόλκιν. Είναι σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα που ο Τόλκιν έφυγε για να κατοικήσει στην αγαπημένη του Μέση Γη, και σίγουρα δεν θα φανταζόταν ότι ένας έλληνας συγγραφέας, ο Ναούμ Θεοδοσιάδης, θα έγραφε ένα τόσο όμορφο βιβλίο για τη ζωή και το έργο του. Είμαι σίγουρος ότι κάπου, κάπως, ο Τόλκιν θα το διαβάσει... Στις σελίδες, στις σκιές και στα δάση αυτού του βιβλίου, κρύβονται όλα τα μυστικά του μεγάλου ονειρευτή, ένα ταξίδι που ξεκινά από το κρεβάτι του Θεοδοσιάδη για να καταλήξει στους πιο μακρινούς χωροχρόνους, ξετυλίγοντας ατέλειωτες ιστορίες, ιδέες, καταγραφές και μνήμες. Είναι το μοναδικό βιβλίο για τον Τόλκιν στην ελληνική βιβλιογραφία, ένα βιβλίο που έλειπε από τις βιβλιοθήκες μας και τώρα είναι πλέον μια χάρτινη πραγματικότητα. Ο Ναούμ Θεοδοσιάδης, που μας μάγεψε με το προηγούμενο βιβλίο του, τα «Ξωτικά», θέλει τώρα να μας εξιστορήσει τα πάντα για τον καλύτεο εκπρόσωπό τους στη Γη. Μάγοι, νάνοι, ξωτικά, δράκοι, βάρδοι, ήρωες, καθηγητές και εξερευνητές, συγγραφείς και μυστικιστές, μυθολογίες και σημειολογίες, περιμένουν για να σας παρασύρουν σ` ένα ταξίδι στο χρόνο, αναζητώντας τον Ονειρευτή και τη Σκιά του. Μια διήγηση γραμμένη από την καρδιά, αφιερωμένη στη μνήμη του Τζ. Ρ. Τόλκιν και σ`όλους εκείνους που νιώθουν ακόμη παιδιά... (ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ).


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ναούμ Θεοδοσιάδης

Ναούμ Θεοδοσιάδης (Συγγραφέας)

Ο Ναούμ Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στην Πεντάπολη Σερρών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργασθεί με πολλά περιοδικά της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων και τη λογοτεχνική μετάφραση. Το 2002 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) για το διήγημα του "Γρήγορες σαν τον άνεμο". Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων "Ξωτικά και Τόλκιν: Ο ονειρευτής και η σκιά του" (Εκδόσεις Αρχέτυπο). Το "Δράκοι και μονόκεροι" είναι το τρίτο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Φ. Γιαννουλάκης

Παντελής Φ. Γιαννουλάκης (Επιμέλεια)

Ο Παντελής Γιαννουλάκης ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συγγράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, δοκίμια, συνεντεύξεις, πολλές μελέτες, και εκατοντάδες άρθρα, αρθρογραφώντας σε πολλά περιοδικά. Είναι ο δημιουργός, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Strange", εμπνευστής και εκδότης του περιοδικού "Μυστική Ελλάδα", και δημιουργός των εκδόσεων "Terra Nova". Υπήρξε ιδρυτής των εκδόσεων "Αρχέτυπο", αρχισυντάκτης των περιοδικών "Τρίτο Μάτι" και "Ανιχνεύσεις", και έχει εργαστεί ως σύμβουλος εκδόσεων για λογαριασμό πολλών εκδοτικών οίκων και περιοδικών, και έχει ασχοληθεί εκτενώς με την επιμέλεια εκδόσεων. Υπήρξε editor πολλών ανθολογιών, συντονιστής ερευνητικών και εξερευνητικών προγραμμάτων, έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις με θέματα του Μυστηρίου και του Φανταστικού, και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της "Ελληνικής Λέσχης του Φανταστικού", δημιουργός ραδιοφωνικών εκπομπών, μεταφραστής, μουσικός, περιηγητής, ομιλητής. Ασχολείται ένθερμα με τη φανταστική λογοτεχνία, τη σημειολογία, τη φιλοσοφία, τις εναλλακτικές κοσμοθεωρίες, τα μυστήρια του ανθρώπου και των κόσμων του.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.438 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση