Το τέταρτο άλλοθι
zoom in

"Η κ. Ρένα Τακάκη-Μανουσάκη έχει ήδη μακρά θητεία στην ποίηση, καθώς εξέδωσε ως τώρα τρεις ποιητικές συλλογές: "Ανάσες και Παλμοί" (1976), "Ο αρραβώνας του Κιντί" (1980), "Λόγου χάρη" (1992). Στην τέταρτη αυτή ποιητική συλλογή με τον προσφυή τίτλο "Το Τέταρτο Άλλοθι" (αφού ο ποιητής ζητά μονίμως ελαφρυντικό, με τη διπλή σημασία του όρου, για να δικαιολογήσει την απόγνωση του), η ποιήτρια προωθεί και επεκτείνει το βαθύ προβληματισμό των προηγούμενων συλλογών ο οποίος κινείται γύρω από τα αιώνια και πανανθρώπινα μοτίβα της ποίησης, τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο. Διαισθάνεται η ίδια τον ουτοπικό χαρακτήρα της ποίησης, καθώς αναζητά πράξεις θυσίας και αγάπης μέσα σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η αμορφωσιά, η μιζέρια, η σκλαβιά, η βία, η απάτη, η κακία, το μίσος και η αδικία, για να χρησιμοποιήσω τα ίδια της τα λόγια, από το ποίημα "Ουτοπία", το οποίο μέσα σε τριάντα τέσσερις μόλις λέξεις, από τις οποίες δύο μόνο είναι ρήματα, εκφράζει το ανείπωτο δράμα του ποιητή καθώς βλέπει τα όμορφα λόγια της ποίησης να μένουν στα αζήτητα των βιβλιοπωλείων και όχι μόνο επειδή λικνίζονται στις αιώρες των σύννεφων.
Η ποιήτρια μας ιχνηλατεί τις λεηλατημένες από το χρόνο μνήμες, καταγράφοντας δυσδιάκριτες σκηνές βιωμάτων ή ονείρων με τη μορφή μικρών "φωτογραφικών πλάνων" τα οποία ανοίγονται πολύχρωμα και αινιγματικά στον επαρκή αναγνώστη. Αυτή η πυκνότητα λόγου οδηγεί σε μια εσωστρέφεια με πλήθος υπαινικτικών αναφορών, την αποκωδικοποίηση των οποίων καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική η συστηματική αστιξία. Οι ασυνήθιστες συνδυαστικές δυνατότητες δείχνουν εφευρηματικότητα μοναδική: Η καρδιά της ποιήτριας παραμένει κλινήρης μαζί με τον κλινήρη πατέρα. Οι "Επτά μονόλογοι" αποτελούν το αποκορύφωμα ενός φιλοσοφικού στοχασμού που δείχνει ότι η ποιήτρια ξέρει να σιωπά μιλώντας, μεταδίδοντας έτσι τους κραδασμούς της καρδιάς και τις υπαρξιακές αγωνίες της, καθώς τραγουδά από τα πιο πικρά ως τα πιο γλυκά τραγούδια.
Η ποίηση της Ρένας Μανουσάκη -Τακάκη είναι εσωστρεφής και συγχρόνως εξωστρεφής, προκλητική και πολύσημη, σε μια γλώσσα που κυλά ήρεμα και απλά, χωρίς εκζήτηση ή ωραιολογίες. Γι` αυτό και κερδίζει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον του αναγνώστη. "
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ρένα Μανουσάκη - Τακάκη

Ρένα Μανουσάκη - Τακάκη (Συγγραφέας)

Η Ρένα Μανουσάκη - Τακάκη γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης το 1936 όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός με υποτροφία Fulbright στο PIERCE COLLEGE και έγινε δεκτή στο BOSTON UNIVERSITY. Με υποτροφία έκανε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία το 1958. Εργάστηκε σαν Δασκάλα Αγγλικών στην Ιεράπετρα και σαν Κοινωνική Λειτουργός στο C.C.S.C. και στη Χ.Ε.Ν. Αθηνών. Τον Απρίλιο του 1965 πήρε υποτροφία του Cleveland International Program for Youth Leaders and Social Workers για το Pennsylvania University και ταξίδεψε σε όλες τις Δυτικές Πολιτείες. Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Ζωγραφικής της Χ.Ε.Ν. Αθηνών 4 χρόνια και παρακολούθησε το ποιητικό εργαστήρι του Νίκου Φωκά στη Χ.Ε.Ν. Αθηνών (1984 -1985). Δημοσιεύει χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην εφημερίδα "Ελληνικός Νότος" και στο περιοδικό "Νέοι Ορίζοντες". Το 1976 εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή "Ανάσες και Παλμοί" και παίρνει Α΄ έπαινο στον Μανδάλειο ποιητικό διαγωνισμό. Το 1980 εκδίδει τη δεύτερη ποιητική συλλογή "Ο Αρραβώνας του Κιντί". Το 1986 παίρνει μαθήματα Σαίξπηρ και Μοντέρνας Ποίησης στο Deree College. Το 1990 γίνεται μέλος του International Training in Communication και το 1991 ιδρύει τον Διαλεκτικό Όμιλο Φιλοθέης. Το 1998 κερδίζει το 1o Βραβείο διηγήματος στο Διαγωνισμό του γραπτού λόγου το Δ.Ο.Ε. Διήγημα της επιλέγεται σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό και εκδίδεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο "20+1 Διηγήματα", 1998. Από το βήμα του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος έχει δώσει πάνω από 20 ομιλίες. Από το 2000 έως σήμερα παρακολουθεί το ποιητικό εργαστήρι του Στέφανου Ροζάνη. Τα ποιήματα της ΚΡΗΤΗ και ΟΙ ΠΗΓΕΣ δημοσιεύονται στις ανθολογίες Κρητών συγγραφέων του 1998 και 2001. Στην ανθολογία του 2001 παρουσιάζει ένθερμα το ποιητικό της έργο ο πρόεδρος του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου Δημ. Λ. Παπαδάκης. Το ποίημα ΚΡΗΤΗ δημοσιεύεται επίσης στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, έκδοση Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας (Μάιος 2004). Το ποίημα ΚΡΗΤΗ δημοσιεύεται ακόμη μία φορά στο φύλλο 178 Απριλίου 2004 της εφημερίδας "ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ". Στις 5 Μαΐου 2004 δημοσιεύεται κριτική του ποιητικού της έργου στην εφημερίδα της Ιεράπετρας "Διέξοδος" από τον εκδότη της εφημερίδας. Γιάννη Γαϊτανάκη. Το ποίημα της "ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ" δημοσιεύεται στον τόμο επιλεγμένων ποιημάτων του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ 2005 στην ΠΑΤΡΑ (ΡΙΟ) το οποίο και η ίδια παρακολούθησε. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2005 παρουσιάζει το ποιητικό της έργο σε συνέντευξη μίας ώρας της Μαρίνας Κριτσωτάκη στο SITIA TV και στις 26 του ιδίου μήνα πάλι σε εκπομπή της Μαρίνας Κριτσωτάκη στο Radio Sitia απαγγέλλει ποιήματά της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
61
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.104 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση