Το τέλος της ζήλειας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το τέλος της ζήλειας

Και άλλα τέσσερα κείμενα από τον τόμο "Τέρψεις και ημέραι"

Marcel Proust

10.15€ -27% 7.41€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603253877

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Νουβέλα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Άγρα

Το «Τέρψεις και Ημέραι» (Les Plaisirs et les Jours) είναι το πρώτο έργο που έγραψε ο Προύστ και το πρώτο που βγήκε σε βιβλίο (1896). Ο Προύστ έκανε συχνά λόγο γι` αυτό στην αλληλογραφία του, και ως το τέλος της ζωής του. Ποια στοιχεία έχουν κοινά το πρώτο έργο του Προύστ και το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»; Είναι στοιχεία πάσης φύσεως. Ροπή προς την ψυχολογική ανάλυση, προς την ανθρώπινη ή την κοινωνική τυπολογία, τάση προς τη διαμόρφωση συμβόλων και την υφολογική μορφολόγηση του ποιητικώς εκφράζεσθαι (η οποία και συγκερνά, αυτή η τελευταία, την κατάχρηση φιλολογικού ναρκισσισμού και ουδετερώνει το ρεαλισμό). Άλλα στοιχεία, αναφέρονται στην προυστική θεματολογία στο επίπεδο των αντικειμένων, των ιδεών ή των συναισθημάτων: τα λουλούδια, τα καράβια, τα σύννεφα, η θάλασσα, το βουνό -η διαλεκτική σχέση απουσίας και φαντασίας, η σχέση ανάμεσα στον έρωτα, τη ζήλεια και τη μοναξιά, η αντιστικτική συμπαράθεση του θανάτου και του χρόνου- η σημασία των γραμμάτων, της μουσικής, της ζωγραφικής, η επιλεκτική περιγραφή των κοσμικών κύκλων, η νοσταλγία της εφηβείας που δεν έχει διαφθαρεί από μια πρώτη εμπειρία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

`Ο Marcel Proust ασμενίζει το ίδιο στο να περιγράφει το θλιμμένο λάμπος του ήλιου όταν βασιλεύει και τις ματαιόσπουδες ανησυχίες μιας ψυχής σνομπ. Απαράμιλλα αφηγείται τους κομψοπρεπείς καημούς, τις τεχνητές οδύνες, που είναι τουλάχιστον εξίσου αιματηρές μ` αυτές που μας χαρίζει η φύση με μητρική δαψιλεία. Ομολογώ ότι αυτές τις οδύνες που εφευρίσκονται, τους καημούς αυτούς που επινοούνται από ιδιοφυίαν ανθρώπου, τους καημούς αυτούς έργα της τέχνης, εγώ τους βρίσκω απείρως ενδιαφέροντες και τιμαλφείς, και χρωστάω χάρη στον Μαρσέλ Προυστ που μελέτησε και περιέγραψε ορισμένα διαλεγμένα δείγματά τους. [...] Μας παρασύρει, μας κρατάει καθηλωμένους σε μιαν ατμόσφαιρα θερμοκηπίου, ανάμεσα σε ορχιδέες περινούστατες, που τους χυμούς που τρέφουν την αλλόκοτη και νοσηρή τους ομορφιά δεν τους αντλούν από τη γη. Ξαφνικά, στο βαρύ και ηδύγευστον αέρα περνάει ένα βέλος φωτεινό, μια αστραπή η οποία, σαν την ακτίνα του γερμανού γιατρού, διαπερά τα σώματα. Με μια σαϊτιά ο ποιητής έχει εισδύσει στον κρυφό διαλογισμό, στην αμολόγητην επιθυμία. `


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Marcel Proust

Marcel Proust (Συγγραφέας)

O Mαρσέλ Προυστ (Bαλαντέν-Λουί-Zωρζ-Eζέν-Mαρσέλ) γεννήθηκε στην εξοχή του Οτέιγ, κοντά στο Παρίσι, το 1871. Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία. Γόνος πλούσιας, αστικής οικογένειας -ο πατέρας του ήταν φημισμένος γιατρός- δεν άργησε να βρεθεί στο περιβάλλον της υψηλής κοινωνίας της πρωτεύουσας και άρχισε να δημοσιεύει άρθρα κοσμικού περιεχομένου σε διάφορα έντυπα. Εργάστηκε για ένα διάστημα σε βιβλιοθήκη, ώσπου ανακάλυψε την κλίση του στη λογοτεχνία, στην οποία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά, για να καταλήξει τελικά σε πλήρη σχεδόν απομόνωση από τον έξω κόσμο: κοιμόταν την ημέρα και έγραφε τη νύχτα σε ένα δωμάτιο επενδυμένο με φελλό. Ανάμεσα στο 1895 και στο 1899 ασχολήθηκε με ένα μυθιστόρημα που έμεινε ημιτελές και εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, το 1952, με τον τίτλο "Ζαν Σαντέιγ". Έγραψε επίσης ποιήματα, σύντομα αφηγήματα, άρθρα και μεταφράσεις. Ορισμένα από τα αφηγήματα αυτά δημοσιεύτηκαν το 1896 στον τόμο "Τέρψεις και ημέρες", με πρόλογο του Ανατόλ Φρανς και σχέδια της Μαντάμ Λεμαίρ. Η χλιαρή τους υποδοχή από το κοινό και ορισμένα προβλήματα πλοκής τον έκαναν να εγκαταλείψει το μυθιστόρημά του "Ζαν Σαντέιγ", ώσπου, γύρω στο 1907, καταπιάστηκε με τον πολύτομο μυθιστορηματικό κύκλο "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο". Ο πρώτος τόμος του κύκλου, "Από τη μεριά του Σουάν", που οι εκδότες τον απέρριπταν ο ένας μετά τον άλλον, εκδόθηκε με έξοδα του συγγραφέα το 1913. Ακολούθησαν οι τόμοι "Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών", ο οποίος του χάρισε το βραβείο Γκονκούρ και τη φήμη, το 1918, "Η μεριά του Γκερμάντ", σε δύο τόμους, 1920 και 1921, και "Σόδομα και Γόμορρα", επίσης σε δύο τόμους, 1921 και 1922. Aσθματικός από μικρός, ο Προυστ πεθαίνει από πνευμονία το 1922. Οι τρεις τελευταίοι τόμοι, αν και ολοκληρωμένοι, κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, με την επιμέλεια του αδελφού του Ρομπέρ: "Η φυλακισμένη", 1923, "Η δραπέτις/Η εξαφάνιση της Αλμπερτίν", 1925 και "Ο ξανακερδισμένος χρόνος", 1927. Το 1927 κυκλοφόρησαν τα "Χρονικά", ένας τόμος με δημοσιευμένα άρθρα του. Μετά το θάνατό του, ο Προυστ πήρε γρήγορα τη θέση του ως ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους του εικοστού αιώνα κι ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς της εποχής του. Tο έργο του προκάλεσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από αναλυτικές εργασίες και συνθετικές μελέτες και επηρέασε συγγραφείς όπως οι Τζέιμς Τζόις, Βιρτζίνια Γουλφ, Κλοντ Σιμόν, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νάσος Δετζώρτζης (Μεταφραστής)

Ο Νάσος Δετζώρτζης (1911-2003) γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Λογοτέχνης, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων, έζησε από νεαρή ηλικία στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και αργότερα εργάστηκε στην Τράπεζα Ελλάδος. Μετά τη μεταπολίτευση τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταγλωττίσεως των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ. Το 1975 του ανατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας η αναθεώρηση της Νεοελληνικής Γραμματικής του ΟΕΔΒ και είναι επίτευγμά του η καθιέρωση του -ει στις καταλήξεις των ρημάτων. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Νέα Γράμματα", "Φιλολογικός Νέος Κόσμος", "Κύκλος", "Γράμματα και Τέχνες", "Διαβάζω" και "Εντευκτήριο". Το 1995 του απονεμήθηκε το ειδικό κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
18x12
Βάρος:
0.212 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση