Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα
zoom in

Το ραδιόφωνο αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο εξελίχθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Για αρκετές δεκαετίες ήταν το κυρίαρχο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας, μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, διαμορφωτής αισθητικών τάσεων και εργαλείο δημοσίου διαλόγου, φορέας εν γένει καλλιέργειας και πολιτισμικών αξιών. Η καταιγιστική εισβολή της τηλεοπτικής εικόνας από τη δεκαετία του ΄60 και έπειτα, δεν μπόρεσε, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, να υπερκεράσει τον ραδιοφωνικό ήχο, που αφήνει στη φαντασία του κάθε ακροατή την ερμηνεία των ερεθισμάτων που λαμβάνει. Με στόχο μια ματιά στο σήμερα και με ορίζοντα το αύριο, η έκδοση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.) "Το Ραδιόφωνο στην Ελλάδα", ξεκινά με την ιστορική διαδρομή από τη γένεση του Ραδιοφώνου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και καλύπτει τη σύγχρονη πορεία του στη χώρα μας από το 1987 έως σήμερα. Σε μια οριζόντια διεπιστημονική προσέγγιση, εξετάζονται η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, θέματα κοινωνιολογικά (είδη σταθμών και προγραμμάτων, ακροαματικότητες και ακροατήρια), οικονομικά (αγορά, διαφήμιση) και τεχνολογικά (ψηφιακό, διαδικτυακό ραδιόφωνο). Στη μελέτη εντάσσεται, επίσης, η πρώτη κοινωνική έρευνα του Ι.Ο.Μ. με θέμα τη σχέση ανάμεσα στους φοιτητές των επιστημών της Επικοινωνίας & Πληροφόρησης και το Ραδιόφωνο ως Μέσο και ως κοινωνικό φαινόμενο. Από την έρευνα του Ι.Ο.Μ. δεν λείπει η ανθρώπινη μαρτυρία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σαράντα (40) συνεντεύξεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο με προσωπικότητες που εργάστηκαν και αποτέλεσαν την "ψυχή" και τη "φωνή" του Ραδιοφώνου στην Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία. Πολλοί κατά καιρούς μίλησαν για το τέλος του ραδιοφώνου και όμως, στις αρχές του 21ου αιώνα, στην εποχή της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή, το ραδιόφωνο ανακαλύπτει εκ νέου τον "εαυτό" του, διατηρώντας τη γοητεία του παρελθόντος του και παραμένοντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής με αδιαμφισβήτητο κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Κατερέλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κατερέλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τελείωσε τις βασικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας (Γαλλία), απ΄ όπου απέκτησε και τον διδακτορικό τίτλο του στην Κοινωνική Ψυχολογία. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η μεθοδολογία κοινωνικής έρευνας (κύριο αντικείμενο διδασκαλίας), οι κοινωνικές προσομοιώσεις και η πολυπλοκότητα στις κοινωνικές επιστήμες. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου, επιμελητής τριών βιβλίων ενώ δημοσιεύει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Δ. Ανδριοπούλου (Συγγραφέας)

Επικοινωνιολόγος-ερευνήτρια Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, με ειδικό τομέα ενδιαφέροντος την κατάρτιση, την εξοικείωση και την προστασία των παιδιών και νέων από την έκθεση στα μέσα επικοινωνίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Arts in Media Studies, Culture & Communication School, Sussex University, Brighton, UK.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Χαιρετάκης

Μανώλης Χαιρετάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Χαιρετάκης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδασκε θεωρία και εφαρμογές των Μ.Μ.Ε. και της διαφήμισης.. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε για δύο περίπου δεκαετίες σε ελληνικές και ξένες διαφημιστικές εταιρείες, σαν υπεύθυνος του τομέα του προγραμματισμού των ΜΜΕ και της έρευνας για τα ΜΜΕ. Έχει δημοσιεύσει πάνω από δέκα βιβλία και περισσότερο από 300 άρθρα και μελέτες για τα Μ.Μ.Ε. και είναι μέλος διεθνών ινστιτούτων για τα Μ.Μ.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Γαζή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίνα Ρήγου (Συγγραφέας)

Η Μαρίνα Ρήγου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό ενημερωτικό σταθμό Flash 96 από το 1991. Τα πρώτα δημοσιογραφικά της βήματα τα έκανε στην ΕΡΑ 4. Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ. Διδάσκει μαθήματα δημοσιογραφίας, ραδιοφώνου, πολιτικής και νέων μέσων. Το 2014 εξεδόθη από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρη το βιβλίο της "Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση. Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική". Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και ερευνών στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, των μέσων και της πολιτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυριδούλα Καλογήρου (Συγγραφέας)

Δικηγόρος - Σύμβουλος ΜΜΕ. Υπεύθυνη Νομικών θεμάτων του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε εξειδίκευση στον τομέα του Δικαίου των ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Aix-Marseille III της Γαλλίας, όπου διετέλεσε Allocataire de recherche και Attachee temporaire d΄ enseignement et de recherche και δίδαξε ως chargee de travaux diriges σε μαθήματα του δημοσίου τομέα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, έχει συγγράψει με συνεργασία δύο βιβλία στα γαλλικά, έχει διενεργήσει ad hoc μελέτες (μεταξύ άλλων: "Ρυθμιστικά θέματα των οπτικοακουστικών ΜΜΕ στα κράτη-μέλη της E.E. - γενικά θέματα αδειοδότησης και ειδικά για την αποφυγή συγκέντρωσης 2005, "η ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης" 2004) και έχει συμμετάσχει σε έρευνες του Ινστιτούτου ("Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα", 2006)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζωή - Άννα Σούρπη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Ζώντου (Συγγραφέας)

Επικοινωνιολόγος και εργάζεται στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων ως ερευνήτρια ΜΜΕ και υπεύθυνη προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει στις έρευνες του Ι.Ο.Μ. "Ο Οπτικοακουστικός τομέας στην Ελλάδα", "Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα" κ.ά. Επίσης, έχει επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της διαφήμισης και των εκδόσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζαχαρούλα Βασιλάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παπαβασιλόπουλος (Συγγραφέας)

Επικοινωνιολόγος-ερευνητής ΜΜΕ και από το 2003 Υπεύθυνος Θεμάτων Νέων Τεχνολογιών Ι.Ο.Μ. ΄Εχει συμμετάσχει στη σύνταξη ερευνών με θεματολογία την ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη, θέματα αδειοδότησης & αποφυγής συγκέντρωσης στα ΜΜΕ στην Ε.Ε., την αγορά του ραδιοφώνου στην Ελλάδα την περίοδο 1987-2005, την ψηφιακή τεχνολογία του ραδιοφώνου, ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις τηλεοπτικές υπηρεσίες και προγράμματα. Παράλληλα έχει την τελική επιμέλεια της ιστοσελίδας του Ι.Ο.Μ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Κλειαμάκη (Επιμέλεια)


Ελένη Ζώντου (Επιμέλεια)

Επικοινωνιολόγος και εργάζεται στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων ως ερευνήτρια ΜΜΕ και υπεύθυνη προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει στις έρευνες του Ι.Ο.Μ. "Ο Οπτικοακουστικός τομέας στην Ελλάδα", "Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα" κ.ά. Επίσης, έχει επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της διαφήμισης και των εκδόσεων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
293
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
1.112 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση