Το οργανωμένο έγκλημα και οι τρόποι αντιμετώπισής του
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το οργανωμένο έγκλημα και οι τρόποι αντιμετώπισής του

Αντώνης Βαθρακοκοίλης

14.88€ -11% 13.24€

Σκοπός της παραπάνω εργασίας, όπως προκύπτει και από τον τίτλο της, είναι η διερεύνηση της έννοιας του "Οργανωμένου Εγκλήματος", η επισκόπηση των μέτρων αντιμετώπισής του καθώς και η εξέταση δύο από αυτών από τη σκοπιά της γερμανικής ποινικής δικονομίας και του γερμανικού Συντάγματος.
Ο συγγραφέας επιχειρεί στο πρώτο κεφάλαιο μια ιστορική αναδρομή του φαινομένου ερευνώντας την εμφάνιση του σε διάφορες χώρες. Προβαίνει επίσης στην καταγραφή των διαφόρων ορισμών, που έχουν διατυπωθεί, εξετάζει τα συστατικά τους στοιχεία και οριοθετεί την έννοια του "Οργανωμένου Εγκλήματος" σε σχέση με άλλες παρεμφερείς έννοιες, όπως αυτές της συμμορίας, του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.
Τα μέτρα αντιμετώπισης του εγκληματικού αυτού φαινομένου εξετάζονται σε τρεις χώρες, στις Η.Π.Α., στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου και η εμφάνιση αυτού είναι ιδιαιτέρως αισθητή. Γίνεται δε σύγκριση των ως άνω εθνικών νομοθεσιών για τα "μέτρα προστασίας μαρτύρων", την "ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων", του "μυστικού αστυνομικού" και της "παρακολούθησης με χρήση τεχνικών μέσων".
Στα δύο τελευταία κεφάλαια ο συγγραφέας ασχολείται με τα μέτρα του "μυστικού αστυνομικού" και της "παρακολούθησης, με τεχνικά μέσα". Εμβαθύνει στις έννοιες αυτών και στο σκοπό τους, αναλύει τις δικονομικές προϋποθέσεις τους, όπως αυτές διατυπώνονται στο γερμανικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπό το πρίσμα των διατάξεων του τελευταίου και αυτών του γερμανικού Συντάγματος καθώς και των γενικών αρχών που πηγάζουν από αυτά εξετάζεται η νομιμότητα των δύο παραπάνω μέτρων. Προσεγγίζονται τα επιμέρους προβλήματα δικονομικής και συνταγματικής φύσεως και διαπιστώνονται οι περιπτώσεις σύγκρουσης και αντίφασης της εφαρμογής των μέτρων με τις θεμελιώδεις διατάξεις των άνω νομοθετικών κειμένων.

Γιάννης Απ. Πανούσης

Γιάννης Απ. Πανούσης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιάννης Απ. Πανούσης (Αθήνα, 1949) διετέλεσε Καθηγητής Εγκληματολογίας επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή του Δ.Π. Θράκης, όπου εξελέγη Κοσμήτορας, Αντιπρύτανης και Πρύτανης (1994-7) και, επίσης επί 19 χρόνια, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Πρόεδρος (2003-7). Ιδρυτής του περιοδικού "Χρονικά" του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και ιδρυτής και διευθυντής της σειράς "Εγκληματο-λογικά". Έχει συγγράψει 30 βιβλία και 200 άρθρα εγκληματολογικού/σωφρονιστικού ενδιαφέροντος και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και ξένα συνέδρια. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός κι έχει δημοσιεύσει 11 αστυνομικά διηγήματα σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το διάστημα 2012-4 διετέλεσε Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ κατά το επτάμηνο Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αντώνης Βαθρακοκοίλης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Βαθρακοκοίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Regensburg ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο ποινικό δίκαιο. Κατά το διάστημα των προπτυχιακών του σπουδών υπήρξε ενεργό μέλος της ομάδας φοιτητών του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και συμμετείχε στο δίκτυο του Socrates Common Study Programme on Criminal Justice and Critical Criminology, όπου συμμετέχει το Εργαστήριο από το 1994. Σήμερα είναι δικηγόρος Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας στην εγκληματολογία στο Τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
170
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.265 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση