0 Shopping Cart 0.00€
0 προϊόντα - 0.00€ Shopping Cart
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ

Τόμος 3

Τόζος, Βαγγέλης

17.50€ -10% 15.75€

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ Γ’ ΤΟΜΟ

 

Αναγνώστες των πρώτων δύο τόμων ήρθαν σ’ επαφή μαζί μου και μεταξύ άλλων ρώτησαν τι με ώθησε να ασχοληθώ με αυτή την εργασία. Τους απαντώ.

Όταν πριν πολλά χρόνια διάβασα τα πρώτα απομνημονεύματα επιζώντων των στρατοπέδων είχα κάποιες αμφιβολίες και θεώρησα μάλλον υπερβολικά τα γραφόμενα. Επίσης, επειδή θεωρούσα αδύνατον ανθρώπινα όντα-ακόμα και «κατηχημένοι» SS- να έχουν συμπεριφερθεί τόσο φρικτά, επικεντρώθηκα στην διασταύρωση απομνημονευμάτων που ανέφεραν επεισόδια, πράξεις και αντιδράσεις διαφόρων SS, που ήταν κύριοι ζωής και θανάτου στα στρατόπεδα εξόντωσης.

Ποια μπορούσαν να είναι τα κίνητρα τους στο έγκλημα του αιώνα που διέπραξαν; Γιατί έκαναν ό,τι έκαναν; Επρόκειτο για εκτέλεση καθήκοντος; Εξωτερίκευση του πραγματικού εαυτού κάτω από συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας; Ευχαρίστηση; Λίγο απ’ όλα;

Συχνά έβρισκα και διασταύρωνα περιστατικά σε βιβλία επιζώντων με χρόνο γραφής και τόπο έκδοσης εντελώς διαφορετικό, στα οποία αναφέρονταν, με διαφορετικά λόγια, οι ίδιες πράξεις του ιδίου SS [π. χ. του διοικητή του Πλασώφ Αμον Γκετ ή του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αουσβιτς Μαξιμίλιαν Γκράμπνερ ή του περιβόητου δρ. Μένγκελε].

Όταν πείστηκα για το αληθές των εμπειριών των επιζώντων, ασχολήθηκα για λίγο με τα επιστημονικά βιβλία που απεκάλυπταν και μάλιστα με τεχνικές λεπτομέρειες τα των στρατοπέδων, κρεματορίων, φρικτής μεταχείρισης των κρατουμένων καθώς και των πορειών θανάτου όταν εξέπνεε το Γ΄ Ράιχ.

Χρειάστηκε να κρατώ σημειώσεις από αυτά τα βιβλία για να μπορώ να διασταυρώνω και να θυμάμαι περιστατικά, αλλά και τις σκιαγραφήσεις χαρακτήρων των SS από πρώτο χέρι [με ενδιέφερε πολύ αυτό]. Οι σημειώσεις ήταν απαραίτητες για να θυμάμαι ποιά ήταν η πορεία αυτών των επιζώντων στην διάρκεια του πολέμου και πώς είχαν καταφέρει να επιβιώσουν του ναζιστικού Μολώχ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι οι περισσότεροι αναφέρουν πως τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιβίωση τους έπαιξε η τύχη και το νεαρό της ηλικίας τους.

Αυτές οι σημειώσεις από κάποιο χρονικό σημείο και μετά έγιναν περιλήψεις κι έτσι γεννήθηκαν αυτοί οι 3 τόμοι.

Στον Γ’ τόμο πρόσθεσα και ένα παράρτημα με τις ταινίες που έχουν θέμα το Ολοκαύτωμα ή έχουν γυριστεί με βάση τα απομνημονεύματα επιζώντων. Παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην γνώση και κατανόηση του θέματος και επιβεβαιώνουν το ρητό ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.

Καλή ανάγνωση!

  Βαγγέλης Τόζος

 Ιούνιος 2019

 etgr51@yahoo.gr

ISBN:
9786185303839
Έτος κυκλοφορίας:
2019
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
366
Διαστάσεις:
23.5x16
Βάρος:
0.753 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση