Το νησί της Χίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το νησί της Χίου

Κείμενο και σχέδια από το περιοδικό "Le Tour du Monde", 1877

Adolphe-Louis Testevuide

17.24€ -10% 15.52€

Από πολύ παλιά ξένοι ταξιδιώτες και περιηγητές επισκέπτονταν την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και πάρα πολλοί από αυτούς δεν παρέλειπαν να σταματήσουν και στο όμορφο νησί μας, τη Χίο. [...]

Ένας από τους πολλούς αυτούς ξένους και σχετικά κοντινότερος στην εποχή μας ήταν ο Γάλλος γιατρός Adolphe-Louis Testevuide, ο οποίος έγραψε στη δεκαετία του 1870. Πάνω στις δικές του περιγραφές εικονογράφησαν γνωστοί Γάλλοι ζωγράφοι και κατόπιν έμπειροι χαράκτες μετέτρεψαν σε χαρακτικά, τα οποία μαζί με τα κείμενα δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο γαλλικό ταξιδιωτικό περιοδικό της εποχής, "Le Tour du Monde", στον τόμο του δεύτερου εξαμήνου του 1878 και στις σελίδες 337 έως 368. Πέρασαν από τότε 125 χρόνια χωρίς να μεταφραστεί αυτό το κείμενο, ενώ αντίθετα οι γκραβούρες που το συνόδευαν συχνά πυκνά έκαναν την εμφάνισή τους στο εμπόριο είτε σε πρωτότυπη μορφή αποκομμένες βάναυσα από το περιοδικό είτε ως αντίγραφα.

Ο Γάλλος τούτος γιατρός υπήρξε ειδική περίπτωση, αφού όχι μόνο απλά πέρασε από τη Χίο, αλλά έμεινε και αρκετά χρόνια, αφού μάλιστα παντρεύτηκε και Χιώτισσα. Τα χρόνια που έμεινε στη Χίο είναι από το 1866 περίπου έως σίγουρα και το 1879. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

κ.ά. (Εικονογράφος)


Th. Weber (Εικονογράφος)


Emile Bayard (Εικονογράφος)


Hubert Clerget (Εικονογράφος)


A. Faguet (Εικονογράφος)


Adolphe-Louis Testevuide (Συγγραφέας)

Ο Αδόλφος Λουδοβίκος Τεστεβίδ γεννήθηκε στο Παρίσι στο διαμέρισμα του Σηκουάνα (Seine) την 1η Νοεμβρίου του 1838. Σπούδασε ιατρική και το 1859 διορίζεται ως επίκουρος χειρουργός Γ΄ τάξεως και ναυτολογείται την 7η Μαΐου του ίδιου έτους στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό, στη φρεγάτα "Souffleur". Υπάρχει πλήρης κατάλογος των ημερομηνιών και των πλοίων όπου διαδοχικά υπηρέτησε ο Testevuide, μέχρι το έτος 1865, οπότε με αίτησή του εγκαταλείπει το Γαλλικό Ναυτικό. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου με την ιδιότητά του αυτή, όπως στην Ιταλία, την Κίνα, το Βιετνάμ, το Μεξικό και αλλού. Σε ηλικία 26 ετών, το 1864 και, ενώ υπηρετεί ως αρχίατρος πια στο πλοίο "La Sentinelle", υποβάλλει διάφορες αιτήσεις προς τις προϊστάμενες αρχές για να του δοθεί η άδεια να παντρευτεί. Υποψήφια νύφη είναι η Μαρία Ι. Πατρινού, κόρη του χιώτη Ιωάννη Α. Πατρινού, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής του Υγειονομείου Πειραιώς. Μετά από την υποβολή όλων των απαραίτητων εγγράφων (που βρίσκονται σήμερα στα αρχεία της Ναυτικής Μοίρας Ανατολής του Γαλλικού ναυτικού), παίρνει τελικά την πολυπόθητη άδεια, παντρεύεται, και λίγο αργότερα αποφασίζει να εγκαταλείψει το ναυτικό και να εγκατασταθούν μαζί με τη γυναίκα του στην πατρίδα της Χίο. Στο χρονικό διάστημα που έζησε στη Χίο θεωρείται σίγουρο ότι εξάσκησε το επάγγελμα του γιατρού και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το 1872 εξέδωσε φυλλάδιο, από την τυπογραφία Κ.Π. Προκίδου, με τίτλο "Ο Ιατρός του Εμπορικού Ναυτικού ή Συλλογή ιατρικών και χειρουργικών οδηγιών δια τους ναυτικούς" (ο Testevuide γνώριζε ελληνικά, ήδη, πριν από το 1865), το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Το 1879 το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, 3ο γραφείο Γενικής Ασφάλειας, υποβάλλει αίτημα προς το Υπουργείο Ναυτικών και Αποικιών για τον "επαναπατρισμό του κ. Testevuide, επί του παρόντος ευρισκομένου εν τη Χίω, και των τεσσάρων παιδιών του με έξοδα του γαλλικού κράτους". Στο έγγραφο δεν γίνεται καμια αναφορά στη γυναίκα του, Μαρία Πατρινού, η οποία πιθανολογείται ότι έχει, εν τω μεταξύ, πεθάνει. Έξι μέρες μετά το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, συντάσσεται σχέδιο ευνοϊκής απάντησης από το Υπουργείο Ναυτικών και Αποικιών, χωρίς να είναι γνωστό, τελικά, αν ο Testevuide επέστρεψε στη Γαλλία μαζί με τα παιδιά του, είτε με έξοδα του κράτους είτε με δικά του έξοδα, αν παρέμεινε στη Χίο (οπότε θα τον βρήκε ο σεισμός του 1881) και ποια ήταν η τύχη του ως το τέλος της ζωής του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία - Ευγενία Πλατή (Μεταφραστής)


Νίκος Δ. Πλατής

Νίκος Δ. Πλατής (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Πλατής είναι ο συγγραφέας του περίφημου "Black out / Μαύρου λεξικού", του "Μπαχαρικού λεξικού" και άλλων είκοσι ακόμα βιβλίων, που ως κοινό τους γνώρισμα έχουν την απρόβλεπτη θεματογραφία και το χιούμορ. Το "Κάμα τσούχτρα" ήταν το βιβλίο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, δίνοντας του για βδομάδες θέση στα μπεστ σέλερς. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951, όπου ζει και εργάζεται.


Τόπος Έκδοσης:
Χίος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
70
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.252 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση