Το νερό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το νερό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο

Μαρία-Βασιλική Τζατζάκη

Η παρούσα έκδοση που εντάσσεται στην Σειρά του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου έχει στο επίκεντρό της το νερό ως αντικείμενο εφαρμογής των κανόνων του δημοσίου διεθνούς δικαίου. Με αφετηρία το γεγονός ότι το νερό δεν αποτελεί ένα απλό αγαθό αλλά διακρίνεται για την πολυδιάστατη φύση του ως προϊόν εμπορίου, αντικείμενο περιβαλλοντικής προστασίας και ανθρώπινο δικαίωμα, το νερό τοποθετείται στα αντίστοιχα καθεστώτα δημοσίου διεθνούς δικαίου. Με άλλα λόγια το νερό αναλύεται ως αντικείμενο ρύθμισης που σχετίζεται με το διεθνές οικονομικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος και τη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς, σκοπός της παρούσας ανάλυσης είναι να εξετάσει την πληρότητα καθενός εκ των τριών προαναφερθέντων καθεστώτων δημοσίου διεθνούς δικαίου στη ρύθμιση ζητημάτων με αντικείμενο το νερό μέσω της ανάλυσης νομικών κειμένων, δεσμευτικών και μη, σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η ύλη του βιβλίου κατανέμεται σε δύο μέρη, το μεν πρώτο αφορά στην προστασία του νερού στα καθεστώτα του δημοσίου διεθνούς δικαίου, το δε δεύτερο στην διακαθεστωτική διαχείριση των φυσικών πόρων γλυκού νερού στο δημόσιο διεθνές δίκαιο. Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος εξετάζονται αφενός μεν το νερό στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού δικαίου και ειδικότερα στο διεθνές εμπορικό δίκαιο και στο δίκαιο των διεθνών επενδύσεων, το νερό ως αντικείμενο προστασίας στο διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος και ειδικότερα οι εθιμικοί κανόνες διαχείρισης των διεθνών υδατορευμάτων, αφετέρου δε εξετάζεται το δικαίωμα στο νερό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο ως ανθρώπινο δικαίωμα με τις περαιτέρω εξειδικεύσεις του (δικαίωμα στην ζωή, στην υγεία, σε υγιές περιβάλλον κ.λπ.).
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται οι συγκρούσεις καθεστώτων δημοσίου διεθνούς δικαίου με αντικείμενο το νερό ήτοι οι συγκρούσεις ratione materiae με το διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος και τη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συγκρούσεις ratione personae από την επίλυση εμπορικών και επενδυτικών διαφορών με αντικείμενο το νερό. Στη συνέχεια εξετάζονται οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου και ο ρόλος τους για την άρση των συγκρούσεων με αντικείμενο το νερό. Τέλος, αναλύεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών πόρων γλυκού νερού στο δημόσιο διεθνές δίκαιο με προσέγγιση αφενός μεν ratione materiae και αφετέρου ratione personae.
Την έκδοση πλαισιώνουν και εμπλουτίζουν γλωσσάρι εννοιών με μετάφραση στην αγγλική γλώσσα, εκτενής ημεδαπή και ξενόγλωσση βιβλιογραφία καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο των κυριότερων λημμάτων που απαντώνται στο βιβλίο.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Εμμανουήλ Ρούκουνας

Εμμανουήλ Ρούκουνας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Εμμανουήλ Ρούκουνας γεννήθηκε (το 1933) και μεγάλωσε στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου. Σπούδασε στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και τη Χάγη. Εντεταλμένος υφηγητής (1970), έκτακτος (1978), τακτικός (1980) καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001). Mέλος του Ινστιτούτου του Διεθνούς Δικαίου (Γενεύη 1993), του Διεθνούς Μονίμου Δικαστηρίου Διαιτησίας (Permanent Court of Arbitration, 2001), της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών (1985-1991), της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων (1983-1985), της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής της Ουνέσκο (1998-2003), της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την Κεντρική Aμερική (1995-1999). Από το 1993 έως το 1999 ήταν εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Σαχάρα. "Δικηγόρος και σύμβουλος" της Ελλάδος στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (1976-1978). Mέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της ΔAΣE για τα Βαλκάνια (1991-1992), της Διευθύνουσας Επιτροπής Βιοηθικής του ιδίου Συμβουλίου (από το 1993), της Διευθύνουσας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (από το 1999). Εκπρόσωπος ή μέλος της αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (3η και 6η Επιτροπή), στο NATO και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις. Δίδαξε δύο φορές (1987, 1997) στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, καθώς και στο University College του Λονδίνου και στα Πανεπιστήμια Παρίσι I και XII, Bordeaux, Aix-en-Provence και San Sebastian (Iσπανία). Το συγγραφικό του έργο εστιάζεται στο διεθνές δίκαιο, τη διπλωματική ιστορία και πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τη βιοηθική.

Μαρία-Βασιλική Τζατζάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
480
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση