Το ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης 1941-1944
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης 1941-1944

Όπως το έζησε και το περιγράφει στο ημερολόγιό του ένας όμηρος ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος (αριθμός μητρώου φυλακής 4436)

Γιώργος Καφταντζής

16.87€ -10% 15.18€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603740834

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Παρατηρητής

Η παρούσα έκδοση αφιερώνεται ως ελάχιστο δείγμα τιμής στον αλήστου μνήμης λογοτέχνη και πνευματικό άνθρωπο, Γιώργο Καφταντζή, ο οποίος είχε την έμπνευση και την ευαισθησία να συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό του ημερολογίου, που το «αποθησαύρισμά του θα πλούτιζε όχι μόνο την ιστορία της εθνικής μας αντίστασης αλλά και την αγωνιστική λογοτεχνία της γενικότερα». Ο δεύτερος τόμος αποτελεί τη συνέχεια στα πρώτα 39 σημειωματάρια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Το ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης 1941-1944, όπως το έζησε και το περιγράφει στο ημερολόγιο του ένας όμηρος, ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος» των εκδόσεων «Παρατηρητής». Πρόκειται για τη δημοσίευση του ημερολογίου του Λ. Γιασημακόπουλου, όπου καταχωρούνται, μέρα με τη μέρα, τα συναισθήματα του συγγραφέα και όλα τα συμβάντα του στρατοπέδου: εκτελέσεις, ονόματα εκτελεσμένων, ανακριτών, καταδοτών, βασανιστών, το συσσίτιο, εκβιασμοί, επισκέψεις, δραπετεύσεις, απολύσεις. «Δεν υπάρχει ο ήρωας. Μόνο ένας αξιολύπητος άνθρωπος, που επιζεί με την ψυχή στο στόμα και την ελπίδα στον Θεό». (...)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Γιώργος Καφταντζής

Γιώργος Καφταντζής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Καφταντζής γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1920 στην Ηράκλεια Σερρών. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1949 και δικηγόρησε στην πόλη των Σερρών, όπου και έζησε, από το 1952 έως το 1985. Πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης, στην οποία αναφέρεται το μυθιστόρημά του "Δώδεκα μέρες" και στην Εθνική Αντίσταση, ως κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ (Μαλέας). Πρωτοστάτησε στην έκδοση των περιοδικών "Ξεκίνημα" του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, "Ορφέας" Σερρών κ.ά. Από τις εξέχουσες μορφές των εκτός Θεσσαλονίκης βορειοελλαδιτών συγγραφέων. Έμεινε σταθερά στην αγαπημένη του πόλη των Σερρών· ο δήμος της για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε κεντρική πλατεία. Τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Τα ενδιαφέροντά του αναπτύχθηκαν σε αναπεπταμένο χώρο της πνευματικής ζωής του τόπου του, αλλά και της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής με αντίστοιχη δραστηριότητα. Η επίμονη και επίπονη ενασχόλησή του με την ιστορία και τα θησαυρίσματα από στοιχεία που τη συνέστησαν απεικονίζει την ασίγαστη μέριμνά του για τον χώρο και τους ανθρώπους, κάτι που απεικονίζεται και στη λογοτεχνία του. Πέθανε στις 12 Μαρτίου 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
330
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.5 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση