Το μέλλον των πολιτικών κομμάτων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το μέλλον των πολιτικών κομμάτων

27.56€ -33% 18.47€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600216578

  • Κατηγορίες:

    Παγκόσμια Ιστορία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2003

  • Εκδότης

    παπαζήσης

Η πορεία της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δράση των πολιτικών κομμάτων. Ούτε η εκλογική διαδικασία ούτε η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος μπορούν να νοηθούν χωρίς το θεσμό του πολιτικού κόμματος. Η βασική αποστολή των πολιτικών κομμάτων συνίσταται στην πολιτική οργάνωση και άρθρωση της λαϊκής κυριαρχίας, με την ενεργοποίηση του πολίτη μέσα από τις κομματικές διαδικασίες. Η συνειδητοποίηση του πολίτη και των κοινωνικών ομάδων συνεπάγεται την αξίωση για αμεσότερη συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, κύρια έκφραση της οποίας είναι η υποστήριξη ή η συμμετοχή στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Ο πολιτικός και επιστημονικός διάλογος γύρω από τους μετασχηματισμούς του κομματικού φαινομένου δεν είναι ασφαλώς νέος. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου εκφράζονται κυρίως επιφυλάξεις ως προς τις συνέπειες της λειτουργίας των αντιπροσωπευτικών θεσμών με επίκεντρο τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, με την υπέρβαση του μύθου του ουδέτερου κράτους ως στεγανού έναντι της κοινωνίας, η στάση απέναντι στο θεσμό του πολιτικού κόμματος σταδιακά εξελίσσεται από τη φάση της καταπολέμησης ή της αγνόησης στις φάσεις της αναγνώρισης, της νομιμοποίησης και, εν τέλει, της συνταγματικής ενσωμάτωσης. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι μέχρι την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ο κομματικός χώρος θεωρούνταν ασυμβίβαστος με επιμέρους λειτουργίες του κράτους, όπως η δημόσια υπαλληλία.(...) Ο τόμος αυτός αποτελείται από πρωτότυπα κείμενα έγκριτων ελλήνων μελετητών του κομματικού φαινομένου από τους τομείς της πολιτικής επιστήμης, της διοικητικής επιστήμης και του συνταγματικού δικαίου. Με τις συμβολές αυτές επιχειρείται να καλυφθούν υπό μια διεπιστημονική προσέγγιση οι μείζονες πτυχές της συζήτησης για τα σύγχρονα προβλήματα, τους μετασχηματισμούς και το μέλλον των πολιτικών κομμάτων. Πιστεύουμε ότι οι μελέτες αυτές θα αποτελέσουν χρήσιμο έναυσμα για περαιτέρω επιστημονικό και πολιτικό διάλογο.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Δημήτρης Θ. Τσάτσος

Δημήτρης Θ. Τσάτσος (Επιμέλεια)

Ο Δ. Θ. Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Το 1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut. To 1968 εκλέγεται υφηγητής και διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης. Την ίδια χρονιά εκλέγεται υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών. Το δικτατορικό όμως καθεστώς δεν του επιτρέπει να διδάξει. Το 1969 εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διορίζεται από τη δικτατορία. Το 1970 εκλέγεται μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Το 1973 είναι πολιτικός κρατούμενος λόγω της αντιδιδακτορικής του δράσης. Το 1974, ως υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θεσπίζει τα μέτρα κάθαρσης στα Πανεπιστήμια κατά των συνεργατών της δικτατορίας. Το 1975, ως βουλευτής Αθηνών, ήταν ο γενικός εισηγητής για το Σύνταγμα εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από το 1988 έως το 1992 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων. Από το 1980 έως και σήμερα είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hagen. Από το 1987 έως το 1997 ήταν Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Γερμανικού Δικαίου των πολιτικών κομμάτων στο Πανεπιστήμιο του Hagen. To 1995 του απονεμήθηκε το "Πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπη 1995". Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Τον Ιούνιο του 1994 εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1997 ήταν εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία τροποποίησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης (Επιμέλεια)

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Μόναχο. Δίδαξε από το 1998 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου εκλέχθηκε το 2006 Καθηγητής και το 2010 Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 2016 είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2006. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for EuropeanConstitutional Sciences (Γερμανία) και Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας "Constitution-Making and Constitutional Change" της International Association of Constitutional Law. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Ασκεί δικηγορία από το 1992 στο πεδίο του διοικητικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. www.contiades.gr

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Φορέας)


Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
426
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.899 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση