Το Μακεδονικό ζήτημα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Μακεδονικό ζήτημα

γένεση, διαμόρφωση, εξέλιξη, λύση (1856-1913)

Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος

Η βόρεια ζώνη της Μακεδονίας κατοικούνταν από αμιγείς βουλγαρικούς πληθυσμούς, η νότια από ελληνόφωνους ως επί το πλείστον Έλληνες και η μεσαία ζώνη από ξενόφωνους στην πλειονότητά τους ελληνικούς πληθυσμούς. Η ζώνη αυτή διεκδικήθηκε με πείσμα και αγωνιστικότητα από το ελληνικό και το βουλγαρικό στοιχείο. Καμιά ιστορική πηγή δεν μνημονεύει Σέρβους ή "Μακεδόνες". Και εκεί έγκειται το θέμα.

Κ. Βακαλόπουλος

Περιέχονται τα κείμενα:
- Πρόλογος στην έκδοση από "Το Βήμα"
- Πρόλογος Douglas Dakin
- Πρόλογος

Κεφάλαιο πρώτο
- Γένεση και διαμόρφωση του Μακεδονικού Ζητήματος (1856-1878)
Ι. Η ερμηνεία του εθνολογικού προβλήματος
ΙΙ. Η πολιτική διάσταση της εθνικής διαπάλης (1845-1870)
ΙΙΙ. Η διαμόρφωση του Μακεδονικού Ζητήματος (1870-1878)

Κεφάλαιο δεύτερο
Η κύρια φάση του Μακεδονικού Ζητήματος (1878-1903)
Ι. Οι διεθνείς διαστάσεις του Μακεδονικού Ζητήματος κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα
ΙΙ. Η εξέλιξη του Μακεδονικού Ζητήματος από το συνέδριο του Βερολίνου ως την προσάρτηση την Ανατολικής Ρουμελίας (1878-1885)
ΙΙΙ. Το κριτήριο της παιδείας ως πρωταρχικό στοιχείο για την εθνική ταυτότητα του χριστιανικού πληθυσμού της Μακεδονίας κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα μέχρι την απελευθέρωση (1878-1912)
IV. Η διαβαλκανική θεώρηση του Μακεδονικού Ζητήματος από την προσάρτηση της Ανατολικής Ρουμελίας ως τη δημιουργία του Ι.Μ.R.O. (1886-1893)
V. Από την ίδρυση του I.M.R.O. ως την εξέγερση του Ίλιντεν: τα γενικά πλαίσια του Μακεδονικού Ζητήματος (1893-1903)
VI. Από την ίδρυση του I.M.R.O. ως το Ίλιντεν: τα ειδικά πλαίσια του Μακεδονικού Ζητήματος (1893-1903)

Κεφάλαιο τρίτο
Εξέλιξη και λύση του Μακεδονικού Ζητήματος (1903-1913)
I. Ίλιντεν και Μακεδονικός Αγώνας. Θεωρητική προσέγγιση και συγκριτική αξιολόγηση (1903-1908)
II. Το Μακεδονικό Ζήτημα σε έξαρση: Ίλιντεν και Μακεδονικός Αγώνας (1903-1908)
III. Το Μακεδονικό Ζήτημα την επαύριο του Μακεδονικού Αγώνα
IV. Η πορεία του Μακεδονικού Ζητήματος κατά τη Νεοτουρκική περίοδο (1908-1912)

Βιβλιογραφία

Σοφία Ν. Σφυρόερα

Σοφία Ν. Σφυρόερα (Επιμέλεια)

Η Σοφία Ν. Σφυρόερα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη, σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Ε. Χατζίκου, χορό στη Σχολή Γιάννη Μέτση. Από τα φοιτητικά της χρόνια εργάστηκε ως ηθοποιός κοντά στους Μ. Κακογιάννη, Θ. Αγγελόπουλο, J. Dassin, Π. Βούλγαρη, Τ. Μαρκετάκη, Ν. Κούνδουρο, Μ. Βολανάκη κ.ά. και σαν παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Από το 1984 εργάζεται ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση. Η πρώτη της ταινία μικρού μήκους "Το κίτρινο γάντι" (1984) απέσπασε βραβείο κριτικών και δημοσιογράφων στο Παιδικό Φεστιβάλ του Σαλέρνο στην Ιταλία και κρατικό βραβείο στην Ελλάδα. Η επόμενη, "Ένα παιχνίδι που δεν τέλειωσε" (1985), απέσπασε έπαινο στο Φεστιβάλ του Μονάχου, προβλήθηκε σ΄όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το ντοκιμαντέρ της "Ηλεκτρική ενέργεια" πήρε το α΄ βραβείο βιομηχανικού ντοκιμαντέρ χωρών ΕΟΚ (Λοζάννη 1989). Το 1990 δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Melbourne University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου σκηνοθέτησε και την αναπαράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχοντας την τιμή της Πρωθιέρειας στην αφή της ολυμπιακής φλόγας. Στη διάρκεια της διαμονής της στην Αυστραλία εργάστηκε στο κρατικό, πολυεθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SBS. Μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στη φιλολογία, τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή και το γιο της Άγγελο-Νίκο.

Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος

Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος (Θεσσαλονίκη, 1951) εργάστηκε ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου (1977-1986) και από το 1986 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε πολυάριθμες έρευνες σε αρχειακές μονάδες του εσωτερικού και της δυτικής Ευρώπης και έλαβε μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
238
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.33 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση