Το Μακεδονικό στα ξένα αρχεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Μακεδονικό στα ξένα αρχεία

Απόρρητα έγγραφα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας 1950-1967

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

30.43€ -11% 27.08€

Το Μακεδονικό Ζήτημα εδώ και ενάμισι περίπου αιώνα αποτελεί εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες της νότιας Βαλκανικής, όχι μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό αλλά και σε ιδεολογικό καθώς και σε ιστοριογραφικό επίπεδο. Πτυχές της ανωτέρω σύνθετης διαμάχης για την περίοδο 1950 - 1967 πραγματεύεται η παρούσα μελέτη. Το υλικό της προέρχεται από αδημοσίευτες αρχειακές μαρτυρίες από γιουγκοσλαβικά και βουλγαρικά κρατικά αρχεία. Φωτίζονται, έτσι, αρκετές πλευρές που μέχρι σήμερα παρέμεναν αθέατες, ενώ δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούσαν επί δεκαετίες τους ερευνητές.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Ιωάννης Κολιόπουλος είναι καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης (Επιμέλεια)

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).


Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.653 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση