Το Μακεδονικό και η Γερμανία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Μακεδονικό και η Γερμανία

Απόρρητα έγγραφα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών

Στράτος Ν. Δορδανάς

Βάιος Καλογρηάς

Στον ανά χείρας τόμο δημοσιεύονται αυτούσια, σε ελληνική μετάφραση, ανέκδοτα απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυτοκρατορίας της Γερμανίας που αναφέρονται στη Μακεδονία και καλύπτουν την κρίσιμη χρονική περίοδο 1904-1912 οπότε διεξήχθη ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Νεότουρκοι επεκράτησαν και, διαψεύδοντας τις διακηρύξεις τους και τις πρώτες μεγάλες προσδοκίες των υποδούλων Λαών, εφήρμοσαν εθνικιστική πολιτική, η οποία νομοτελειακά προκάλεσε τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Τα έγγραφα φυλάσσονται στο Πολιτικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της στο Βερολίνο, όπου επί μήνες εξετάσθηκαν ένα προς ένα και επελέγησαν όσα αναφέρονται στο Μακεδονικό Ζήτημα τη χρονική περίοδο 1904-1912.
Αυτά τα έγγραφα φωτογραφήθηκαν, μεταφράσθηκαν από τα γερμανικά στα ελληνικά και θεμελίωσαν την επιστημονική μελέτη που εξετάζει την οπτική, τους στόχους, τις αναλύσεις και τις πληροφορίες της τότε γερμανικής πολιτικής όσον αφορά στη διαμόρφωση, στην εξέλιξη και στις συνέπειες του Μακεδονικού Ζητήματος από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα έως την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων.
Τα έγγραφα θέτουν υπό το φως της γερμανικής διπλωματίας την εθνική διαμάχη μεταξύ Ελλήνων, Βούλγαρων, Σέρβων, Ρουμάνων και Αλβανών στη Μακεδονία. Γερμανοί διπλωμάτες, στα απόρρητα έγγραφα τους, παρακολουθούν άγρυπνα και αναλύουν (ενίοτε με εξαιρετική διορατικότητα) τις εξελίξεις που σφράγισαν καταλυτικά την πορεία του Μακεδονικού Ζητήματος και σημάδεψαν ανεξίτηλα τη συλλογική εθνική μνήμη των βαλκανικών λαών. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Στράτος Ν. Δορδανάς

Στράτος Ν. Δορδανάς (Συγγραφέας)

Ο Στράτος Δορδανάς γεννήθηκε το 1968 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του Α.Π.Θ., ενώ από τις αρχές του 2006 διδάσκει στο τμήμα βαλκανικών σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των γερμανο-ελληνικών σχέσεων κατά τον 20ό αι., καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας την αναφερόμενη περίοδο. Ειδικεύεται στη δεκαετία του 1940, με έμφαση στη γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάιος Καλογρηάς (Συγγραφέας)

Ο Βάιος Καλογρηάς γεννήθηκε το 1974 στην Καρλσρούη της Γερμανίας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών. Κατάγεται από την Ορμύλια Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Το 2006 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς με θέμα "Κατοχή, Αντίσταση και Συνεργασία στη Μακεδονία 1941-1944" (υπό έκδοση). Πήρε μέρος στα συνέδρια του Δικτύου Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων που διεξήχθησαν στη Σαμοθράκη (2004), την Πρέβεζα (2005) και την Αίγινα (2007). Άρθρα του δημοσιεύθηκαν στους τόμους "Οι Άλλοι Καπετάνιοι" (επιμ. Νίκος Μαραντζίδης, εκδ. Εστία) και "«Εχθρός» εντός των Τειχών" (επιμ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Χάγκεν Φλάισερ, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
464
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.001 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση