Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600121261
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο παρών συλλογικός τόμος επιχειρεί να αμφισβητήσει τον στιγματισμό του γλωσσικού λάθους ως «ταμπού» και ως εμπόδιου στην εξέλιξη της επικοινωνίας. Παράλληλα, συνδέει το λάθος με τις έννοιες της ελευθερίας, της φαντασίας και της δημιουργίας, ακόμη και της ανταρσίας απέναντι σε κατεστημένες δομές, ασφαλώς και γλωσσικές. Ο φόβος για την πρόληψη ή την αποφυγή του λάθους ενδεχομένως οδηγεί σε αναστολή της επικοινωνιακής πρωτοβουλίας από την πλευρά του ομιλητή που αναγκάζεται να σιωπήσει, ώστε να αποφύγει τη δημόσια αποκάλυψη της υποτιθέμενης κατωτερότητάς του. Και μια επικοινωνία σε αναστολή ή σε εγκατάλειψη ενδεχομένως ισοδυναμεί με μια μειοδοσία απέναντι στη διεκδίκηση της βαθιάς κατανόησης, αλλά και με μια πιθανή εγκατάσταση παθητικότητας απέναντι στις εξουσίες και τις δικές τους ρητορείες.
ΠεριεχόμεναΠρόλογος || Εισαγωγή || 1. Από την επαλήθευση στην επιλάθευση: Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας || 2. Σωστό -Λάθος: Μια ασαφής περιοχή || 3. «Λάθη» και δημιουργικότητα || 4. Επέστρεφε! Λογοτεχνικές ανορθογραφίες; || 5. Παιγνίδια (αν)ορθογραφίας στις γελοιογραφίες του Μποστ: Γλωσσική ανάλυση και στάση των ομιλητών με βάση τη ράβδο V&V || 6. Μια διεισδυτική ματιά στα γλωσσικά «λάθη» || 7. Το γραμματικό σύστημα ως τυπική γνώση και ως μέσο δημιουργικής χρήσης της γλώσσας: Επιχειρώντας τη διάκριση μεταξύ γλωσσικού και επικοινωνιακού λάθους || 8. Η περιγραφή και η ρύθμιση της γλωσσικής χρήσης στην εποχή της μετανεωτερικότητας || 9. Διόρθωση λαθών ή αυτοαξιολόγηση/αυτοδιόρθωση; Εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση του μαθητή || 10. 2013-2020: Μια επταετής διαπραγμάτευση με το «λάθος» || 11. Η ενσυναίσθηση και το αόρατο χέρι της αγοράς: Ο ʼνταμ Σμιθ ως θεωρητικός του λάθους || Βιογραφικά συγγραφέων || Ευρετήριο εννοιών και όρων
ΠαρατηρήσειςΤα κείμενα γράφουν οι: Προκόπιος Παυλόπουλος, Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Σταματία Κουτσουλέλου, Κώστας Δ. Ντίνας, Παναγιώτα Μπεκάκου, Ασημάκης Φλιάτουρας, Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος, Ναπολέων Σπ. Μήτσης, Αθανάσιος Μιχάλης, Ελένη Γρίβα, Ιφιγένεια Κωφού, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Νικόλας Πρεβελάκης.
Ο Κώστας Δ. Ντίνας είναι καθηγητής Γλωσσολογίας - Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά στη διδακτική της νεοελληνικής γλώσσας με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και σε θέματα σχετικά με τη νεοελληνική (διαλεκτολογία - ονοματολόγια) και τις βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος είναι μέλος Δ.Ε.Π. στον τομέα γλωσσολογίας του τμήματος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παράλληλα διδάσκει γλωσσολογία σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει εξειδικευτεί στη γλωσσολογία στο School of Oriental & African Studies (M.A.) και στο University College London (Ph.D.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τα ερευνητικά και διδακτικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της γενικής γλωσσολογίας και ιδιαίτερα στη λεξικολογία, στη λεξική σημασιολογία, στη σχέση σημασιολογίας και σύνταξης, καθώς και στη λεξικογραφία (δημιουργία ειδικών λεξικών). Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε συνέδρια γλωσσολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σταματία Κουτσουλέλου-Μίχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και διορίστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα του Τομέα Γλωσσολογίας. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη Γλωσσολογία απ΄ το ίδιο Πανεπιστήμιο και από το 1994 εργάζεται ως Λέκτορας. Έχει δημοσιεύσει γλωσσολογικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχε σε σεμινάρια και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος της Γλωσσικής Εταιρείας Αθηνών. Διδάσκει: Γλωσσολογικές Σχολές, Μορφολογία της Νέας Ελληνικής και Ανάλυση Ομιλίας σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και Πραγματολογία σε μεταπτυχιακό της Γλωσσολογίας. Διδάσκει επίσης την ελληνική γλώσσα σε ξένους, στο πλαίσιο των θερινών υποτροφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Κειμενογλωσσολογίας και της Πραγματολογίας. Ασχολείται με τα είδη των κειμένων, και ιδιαίτερα με τον διαφημιστικό και δημοσιογραφικό λόγο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ναπολέων Σπ. Μήτσης σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε για δέκα χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος του ΙΚΥ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγο αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της γλωσσολογίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1991 εξελέγη Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και με την ιδιότητά του αυτή έλαβε μέρος, ως συγγραφέας ή συντονιστής συγγραφικών ομάδων, στη σύνταξη πολλών διδακτικών εγχειριδίων. Δίδαξε, ως Συμβασιούχος Καθηγητής (1991-94), θεωρητική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δίδαξε επίσης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Επιστημονικός Συνεργάτης, εφαρμοσμένη γλωσσολογία και συγκεκριμένα διδακτική της Ελληνικής ως μητρικής και ως ξένης γλώσσας (1993-96). Το 1995 εξελέγη ομόφωνα Αναπληρωτής Καθηγητής της Γλωσσολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Δεκέμβριο του 1999 έγινε καθηγητής στο ίδιο τμήμα όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σχετικών με τη διδασκαλία της Νεοελληνικής, τόσο ως μητρικής όσο και ως ξένης γλώσσας. Υπήρξε μέλος της ομάδας σχεδιασμού του προγράμματος "Λογομάθεια", που εκπονήθηκε στα πλαίσια του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου. Διετέλεσε συνεργάτης της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης (1979-81), γραμματέας της "Επιτροπής για την Ελληνική Γλώσσα" που συγκροτήθηκε και λειτούργησε στο Υπουργείο Παιδείας κατά την περίοδο 1987-88, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ωνασείου Ιδρύματος για αποτελεσματικότερη διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και Διευθυντής του ΠΕΚ (Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου) Λάρισας από το 1998 μέχρι σήμερα. Από το 1993 συνεργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος με το Landes-Institut του Soest (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας) για τη σύνταξη σειράς εγχειριδίων που προορίζονται για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στη Γερμανία. Έχει διδάξει σε πολλά προγράμματα (εξομοίωσης δασκάλων, επανεκπαίδευσης αδιορίστων δασκάλων εξωτερικού κ.λπ.) το γλωσσικό μάθημα, ενώ κατά καιρούς έχει λάβει μέρος σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια ως εισηγητής για θέματα της ειδικότητάς του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, νομικός, πανεπιστημιακός και πολιτικός, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950, οπότε και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ (Doctorat d΄ Etat) του Πανεπιστημίου Paris II, στο οποίο αργότερα (1986) δίδαξε και ως Επισκέπτης Καθηγητής. Το 1982 διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή, εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Από την πλειάδα των έργων του στον επιστημονικό χώρο ξεχωρίζουν "La directive en droit administratif", Paris, 1978, "Η συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως: Μια σύγχρονη άποψη του κράτους δικαίου", 1982, "Μαθήματα διοικητικής επιστήμης", 1983, "Η αστική ευθύνη του Δημοσίου", Ι, 1986, ΙΙ, 1989, "Εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο", 1993, "Η σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου", 1997 κ.λπ. Στον πολιτικό στίβο, το 1974-1975 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου (προσωρινού) Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου. Μεταξύ 1989-1990 ήταν μέλος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, στην οποία μετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Από το 1990 ως το 1995 υπήρξε Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μεταξύ 1995 και 1996 άσκησε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και ως το 2000 άσκησε καθήκοντα Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Μεταξύ 2000-2004 άσκησε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Και μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή. Από το 2015 είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας οπότε και έληξε η θητεία του Κάρολου Παπούλια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη γεννήθηκε το 1966 στη Λάρισα. Είναι διδάκτωρ κοινωνιογλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική γλώσσα και δημοσιογραφικός λόγος". Διδάσκει το μάθημα "Κριτικός Γραμματισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας" στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου. Ως δημοσιογράφος έχει εργασθεί σε σειρά αθηναϊκών εφημερίδων ("Χώρα", "Αδέσμευτος Τύπος", "Επενδυτής" κ.ά.) και έχει διευθύνει περιφερειακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Συνεργάσθηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό NEW CHANNEL και την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, παρουσιάζοντας πολιτικές και κοινωνικές εκπομπές.
Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στην Αντιπροεδρία της Βουλής των Ελλήνων και ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σειρά διεθνών Συνεδρίων και έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό και ξένο έντυπο Τύπο (εφημ. "Βήμα" κ.ά.). Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Είναι παντρεμένη με τον κ. Γιώργο Μαλλίδη και έχουν δύο παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ασημάκης Φλιάτουρας είναι λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και βιβλία, με βασικότερη τη συμμετοχή του στη συντακτική ομάδα του "Λεξικού αρχαίας ελληνικής γλώσσας" (ΟΕΔΒ) για το Γυμνάσιο.
Ερευνά, δημοσιεύει και διδάσκει γύρω από θέματα συγχρονικής και διαχρονικής αλλαγής τής ελληνικής, με έμφαση στη σχέση αρχαίας και νέας ελληνικής, στην ιστορική μορφολογία και στη σχέση της ελληνικής με άλλες γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Α. Γρίβα είναι απόφοιτος των τμημάτων Αγγλικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Είναι τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού προγράμματος Διδακτικής της Αγγλικής Γλώσσας του Ε.Α.Π. και είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Α.Π.Θ . Έχει διδάξει την αγγλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει την αγγλική γλώσσα στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας. Έχει συμμετοχές σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα που σχετίζονται με τον τομέα των Επιστημών της Αγωγής και της Διδακτικής της αγγλικής γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη γεννήθηκε το 1966 στη Λάρισα. Είναι διδάκτωρ κοινωνιογλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική γλώσσα και δημοσιογραφικός λόγος". Διδάσκει το μάθημα "Κριτικός Γραμματισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας" στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου. Ως δημοσιογράφος έχει εργασθεί σε σειρά αθηναϊκών εφημερίδων ("Χώρα", "Αδέσμευτος Τύπος", "Επενδυτής" κ.ά.) και έχει διευθύνει περιφερειακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Συνεργάσθηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό NEW CHANNEL και την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, παρουσιάζοντας πολιτικές και κοινωνικές εκπομπές.
Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στην Αντιπροεδρία της Βουλής των Ελλήνων και ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σειρά διεθνών Συνεδρίων και έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό και ξένο έντυπο Τύπο (εφημ. "Βήμα" κ.ά.). Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Είναι παντρεμένη με τον κ. Γιώργο Μαλλίδη και έχουν δύο παιδιά.