Το καλό και το κακό στην τέχνη και στο δίκαιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το καλό και το κακό στην τέχνη και στο δίκαιο

Ένα εκτενές δοκίμιο

Βασίλειος Μαρκεζίνης

Ο κόσμος παραπονείται για το σύστημα δικαιοσύνης μας και το πώς αντιμετωπίζει όσους διαπράττουν αδικήματα. Όταν δεν παραπονείται η κυβέρνηση για την επιείκεια που δείχνουν οι δικαστές, μεμψιμοιρεί ο Τύπος για τους βιαστές που δεν τιμωρούνται καταπώς πρέπει ή γιατί απελευθερώνονται πρόωρα κρατούμενοι στις φυλακές. Επίσης, συχνά διατυπώνονται προτροπές να φυλακίζονται περισσότεροι εγκληματίες και προβλέπονται μεγάλες καταστροφές αν το δίκαιο συνεχίσει την προσπάθειά του για την εξεύρεση ισορροπημένων λύσεων.
Το παρόν είναι ένα διεπιστημονικό δοκίμιο. Εξετάζει την τέχνη και ιδίως τη λογοτεχνία παράλληλα με το δίκαιο και εκφράζει ορισμένες σκέψεις για το πώς προσεγγίζουν αυτοί οι δύο κλάδοι, με τις ιδιαίτερες αλλά συσχετιζόμενες μεθόδους τους, τις έννοιες του «καλού» και του «κακού». Πλήρες λεπτομερειών, διερευνά το πώς οι δύο κλάδοι γνώσης ασχολούνται με αυτές τις έννοιες, γιατί η λογοτεχνία σε πολλές περιπτώσεις προσδίδει μεγαλείο στην προσωπικότητα του κακού, βασίζεται, ωστόσο, στην πραγματική ζωή, και πώς οι αντιλήψεις μας για το καλό και το κακό αλλάζουν συν τω χρόνω. Παρόλο που ο ένας κλάδος δεν μπορεί να επηρεάσει τη συλλογιστική διαδικασία του άλλου, το παρόν βιβλίο, που απευθύνεται στον γενικά καλλιεργημένο αναγνώστη, αποτελεί έκκληση για μια ευρύτερη ουμανιστική παιδεία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασίλειος Μαρκεζίνης

Βασίλειος Μαρκεζίνης (Συγγραφέας)

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνnς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου του 1944, σε οικογένεια που από την πλευρά του πατέρα του, για περισσότερο από δέκα γενεές, αρχικώς στη Βενετία και αργότερα στην Ελλάδα, συνδέθηκαν με τον κόσμο των γραμμάτων και της πολιτικής. Έχει διδάξει στα πανεπιστήµια του Καίµπριτζ, της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Λέιντεν (Ολλανδίας), καθώς και στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Τέξας (Ώστεν) ως µόνιµος, τακτικός Καθηγητής. Επί αρκετά χρόνια, κατείχε επίσης καθηγητικές έδρες στα πανεπιστήµια Παρισίων (Σορβόννη, Γαλλία), Μονάχου (Γερµανία), Σιένας και Ρώµης (Ιταλία), καθώς και στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Κορνέλ. Τα σαράντα οκτώ βιβλία του και τα εκατόν πενήντα και πλέον άρθρα του πραγµατεύονται νοµικά θέµατα, τις µετακινήσεις των ιδεών, την ψυχοβιογραφία, τους κλασικούς και τις καλές τέχνες. Χάρις στο έργο του, έχει τιµηθεί µε τον τίτλο του εταίρου -μέλους λέµε στα Ελληνικά- από τις Ακαδηµίες Αθηνών, Βελγίου, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ρώµης (Lincei), καθώς από την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και το Αµερικανικό Ινστιτούτο Δικαίου. Το 2005, χρίστηκε Ιππότης από την ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για τις "εξαίρετες υπηρεσίες του στον τοµέα των Διεθνών Σχέσεων". Έχει επίσης τιµηθεί µε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγµατος της Αξίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ του έχουν επίσης απονεµηθεί τα διάσηµα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγµατος της Αξίας της Γερµανίας και του Ταξιάρχη του Τάγµατος της Λεγεώνος της Τιµής της Γαλλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριάδνη Αλαβάνου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
397
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.657 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση