Το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας

Ιανουάριος-Νοέμβριος 1953

Γεώργιος Παγωμένος

Ένα μικρό τετράδιο 19Χ26 εκατοστών, λησμονημένο για πέντε περίπου δεκαετίες, με επικεφαλίδα «Από τη ζωή μου στην Κορέα. 1952 - 53. Λίγες δύσκολες και ευχάριστες στιγμές της ζωής μου εις το Εκ. Σ. Ελλάδος», θα εκτελέσει χρέη ημερολογίου ενός Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος αποσπάται στο Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδας στην Κορέα. Σε αυτό το ημερολόγιο ο Γεώργιος Παγωμένος θα καταγράψει όλα όσα έζησε και είδε στους δέκα μήνες παραμονής του στην Κορέα: το φόβο του θανάτου που ελλοχεύει σε κάθε σημείο και κάθε στιγμή· τη θλίψη από τους τραυματισμούς, τους ακρωτηριασμούς και την απώλεια συντρόφων και συστρατιωτών· την απόγνωση από τις κακουχίες, το κρύο και την έλλειψη ύπνου· την πλήξη της αδράνειας σε ήσυχες περιόδους· και τα ανθρώπινα ευχάριστα διαλείμματα ανάμεσα στις σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις. Μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής ενός απλού στρατιώτη ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πυρός, και για τον οποίο εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η ευρύτερη στρατηγική ή οι τακτικές του πολέμου, ούτε οι διπλωματικές ή πολιτικές περιπλοκές, αλλά η - ηρωική εν πολλοίς - διαφύλαξη του τομέα ευθύνης του από τον εχθρό και η δική του καθημερινή επιβίωση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γεώργιος Παγωμένος (Συγγραφέας)

O Γεώργιος Παγωμένος γεννήθηκε στην Κρήτη. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε στην Κορέα. Από το 1963 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βρετανία, όπου κατοικεί έκτοτε με την οικογένειά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Καζαμίας (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Καζαμίας είναι επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
223
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.278 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση