Το φύλο της κοινωνικής πολιτικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το φύλο της κοινωνικής πολιτικής

Μαρία Στρατηγάκη

20.39€ -27% 14.88€

Στο βιβλίο εξετάζεται η έμφυλη συγκρότηση του κράτους πρόνοιας, των καθεστώτων ευημερίας και της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο αυτή αποτυπώνεται τόσο σε "παραδοσιακά" πεδία κοινωνικής παρέμβασης, όπως η οικογένεια, η οργάνωση της φροντίδας, η φτώχεια, η αγορά εργασίας και η κοινωνική ασφάλιση, όσο και σε "σύγχρονα" πεδία, όπως η άσκηση βίας κατά των γυναικών και η οικονομική μετανάστευση.

Σε καθένα από τα πεδία αυτά σχολιάζονται με την οπτική του φύλου οι σημαντικότερες θεωρητικές προσεγγίσεις και εντοπίζονται εφαρμογές της κοινωνικής πολιτικής που επιβαρύνουν τις γυναίκες και παρεμποδίζουν την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Αναλύονται ακόμα οι έμφυλες διαστάσεις των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης της ισχύουσας νομοθεσίας), οι οποίες έχουν ως στόχο την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών φροντίδας, το συνδυασμό εργασίας και οικογένειας, την κοινωνική ένταξη των μεταναστριών και την καταπολέμηση των μορφών ανδρικής βίας, όπως είναι η συζυγική βία και η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Μαρία Στρατηγάκη

Μαρία Στρατηγάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία.Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα φύλου και κοινωνικής πολιτικής και στις δημόσιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Εργάστηκε στη Μονάδα Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991-1999) και ως Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (1999-2002). Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος EQUAPOL, για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές σε οκτώ χώρες, και συμμετέχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.Κ.ΜΟ.ΚΟ.Π.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
263
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.536 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση