Το ευρωπαϊκό σύνταγμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Το σχέδιο της ευρωπαϊκής συνέλευσης

 • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

 • ISBN:

  9789604231102

 • Κατηγορίες:

  Νομική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2003

 • Εκδότης

  Σαββάλας

Το δημοκρατικό έλλειμμα, η έλλειψη δημοσιότητας και διαφάνειας, η αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών από τη λήψη των αποφάσεων και η αδυναμία εξεύρεσης ισόρροπων συνθέσεων ωρίμασαν τις συνθήκες για τη συνταγματοποίηση της Ε.Ε. Η Σύνοδος Κορυφής του Laeken συγκρότησε τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία υπέβαλε το Σχέδιό της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου 2003. Εδώ δημοσιεύεται το πλήρες «Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος», το οποίο μετά τη Διακυβερνητική της Ρώμης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο τόμος εκτός από το πλήρες σχέδιο συντάγματος περιλαμβάνει παραρτήματα με αποσπάσματα των σημαντικών σχετικών αποφάσεων και λεπτομερές ευρετήριο όρων. Η εισαγωγή του Γιώργου Παπαδημητρίου καθώς και το εκτενές γλωσσάριο με λέξεις - κλειδιά συμπληρώνουν αυτή τη χρήσιμη για κάθε ενεργό πολίτη έκδοση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου

Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1972-1975,συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Την περίοδο 1973-1974, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλε. Το 1975, έγινε επιμελητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέχρι το 1979, οπότε αναγορεύθηκε καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1983. Το 1976, άρχισε να ασκεί τη δικηγορία. Από το 1996 ως το 2004 ήταν Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (1999-2000). Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των εξελίξεων του Κυπριακού (2000-2004). Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου πέθανε σε ηλικία 64 ετών τον Φεβρουάριο του 2009.

Μιχάλης Σπουρδαλάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
359
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.607 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση