Το εργαστήρι του μεταφραστή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το εργαστήρι του μεταφραστή

Μίλτος Φραγκόπουλος

13.18€ -11% 11.73€

Το εργαστήρι του μεταφραστή μοιάζει λίγο με το εργαστήρι του αλχημιστή, όπου το ένα υλικό μεταμορφώνεται σε άλλο.
Σαν μια σύντομη περιήγηση σ` αυτό το χώρο, οκτώ δοκίμια παρουσιάζουν τα σύνθετα προβλήματα που καλείται να λύσει ο μεταφραστής για να πετύχει τη μεταμόρφωση του κειμένου από τη μια γλώσσα στην άλλη.
Σε μια πρωτότυπη προσέγγιση, στο εισαγωγικό κείμενο εκτίθεται με τη μορφή διηγήματος, μια βαθύτερη προβληματική γύρω από τη φύση του μεταφραστικού έργου. Τα άλλα δοκίμια παρουσιάζουν τη συνάντηση με τα "μεγάλα" κλασικά κείμενα, μιλούν για τη μετάφραση ως εργασία στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον, ή επιχειρούν να περιγράψουν τη διεργασία της μεταφραστικής πράξης, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Τέλος, ο επίλογος προσπαθεί να δείξει πως κι ο ίδιος ο μεταφραστής επιδιώκει να μιλήσει μέσα από το ξένο κείμενο που μεταφράζει.
Αποφεύγοντας την αυστηρά ακαδημαϊκή γλώσσα, με τόνο περισσότερο αφηγηματικό ή και εξομολογητικό, το βιβλίο αυτό απευθύνεται όχι μόνο σε "ειδικούς", αλλά γενικά στο αναγνωστικό κοινό, που ενδιαφέρεται να γνωρίσει πώς γεννιέται μια μετάφραση.

Μίλτος Φραγκόπουλος

Μίλτος Φραγκόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Μίλτος Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία. Σήμερα είναι μέλος της διεύθυνσης της Σχολής Βακαλό και Art History Fellow του Πανεπιστημίου του Derby. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα "Πορτ Μπου" (1996) και "Η Πέτρα" (1986), το χρονικό με τίτλο "Να υπομένεις και να αντέχεις" (1993), καθώς επίσης και πολυάριθμες μεταφράσεις από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Δοκίμιά του για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ΄Μετάφραση΄ και έχει δημοσιεύσει συλλογή δοκιμίων για τη λογοτεχνική μετάφραση με τίτλο "Το εργαστήρι του μεταφραστή" (2004 - υποψηφιότητα για το κρατικό βραβείο δοκιμίου). Έχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, "Τα ταξίδια του Γκάλλιβερ" του Σουίφτ, "Περιμένοντας τους Βαρβάρους" του Κουτσύ, "Οράματα των θυγατέρων" του Αλβιόνα του Μπλέηκ, "Χέρτσογκ" του Μπέλλοου, "Ζάουμ" του Χλέμπνικωφ, και το "Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας" του Βολταίρου. Επίσης έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Εισαγωγή στην ιστορία και τη θεωρία του Graphic Design", καθώς και κείμενα για την τέχνη, το design και τη σημειολογία σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
182
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.287 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση