Το δημοσιονομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινοτικός προϋπολογισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το δημοσιονομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινοτικός προϋπολογισμός

Συνεισφορές και αναλήψεις της Ελλάδας: Δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού: Διεύρυνση και παγκοσμιοποίηση, οι νέες προκλήσεις στο δημοσιονομικό σύστημα της Ε.Ε.

Γιώργος Α. Γεωργίου

Το εγχειρίδιο του Γ. Γεωργίου αποσκοπεί να συμβάλλει στην πληρέστερη δυνατή ενημέρωση με απλό και συστηματικό τρόπο, για το δημοσιονομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Απευθύνεται σε μια πλειάδα αναγνωστών, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και τους τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα, τα στελέχη της Διοίκησης και του Ιδιωτικού Τομέα που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τους φοιτητές Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς και κάθε αναγνώστη που θέλει να ενημερωθεί για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Σκοπός του βιβλίου είναι να κωδικοποιήσει, αναλύσει, ερμηνεύσει και αξιολογήσει το δημοσιονομικό σύστημα της Ε.Ε. και όλως ιδιαιτέρως τη λειτουργία και τα μέσα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.
Ο συγγραφέας επιχειρεί μια πρωτογενή ανάλυση των πλούσιων δημοσιονομικών στοιχείων και παρουσιάζει και αναλύει με συστηματικό και φιλικό στον αναγνώστη τρόπο τα βασικά στοιχεία του δημοσιονομικού συστήματος της Ε.Ε. Στο βιβλίο καταγράφεται η καθαρή δημοσιονομική θέση της χώρας μας από την ένταξή της μέχρι σήμερα και επιχειρείται ένας πρώτος συνολικός και ανά τομέα πολιτικής απολογισμός των καθαρών ωφελειών. Αναλύσεις επιχειρούνται και για την εξέλιξη του δημοσιονομικού συστήματος στο μέλλον, σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης των αγορών, ενώ τεκμηριώνεται η ανάγκη για την διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τα δημοσιονομικά θέματα της Ε.Ε., ενόψει και της πρόκλησης της νέας διεύρυνσης που αναμένεται ότι θα επηρεάσει και τη δημοσιονομική θέση της χώρας μας.
Ιδιαιτέρως επισημαίνεται, η χρηστική σημασία των δύο ειδικών ένθετων παραρτημάτων του βιβλίου, εκ των οποίων στο μεν πρώτο, κωδικοποιούνται οι βασικές δημοσιονομικές λειτουργίες του κοινοτικού προϋπολογισμού, και αναλύονται οι βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι διαδικασίες που ακολουθούνται, τόσο κατά την κατάρτιση, όσο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το δεύτερο παράρτημα περιλαμβάνει το γλωσσάρι βασικών όρων Κοινοτικού Προϋπολογισμού, για να διευκολυνθούν οι αναγνώστες, χειριστές και τα στελέχη στην ακριβή απόδοση των όρων στις γλώσσες εργασίας (ελληνική, αγγλική και γαλλική). Με το γλωσσάρι αυτό επιδιώκεται η εξοικείωση των αναγνωστών και ευρεία χρήση τους σε γραπτό και προφορικό λόγο με όρους κλειδιά σε σειρά δημοσιονομικών θεμάτων του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.
Το βιβλίο του Γ. Γεωργίου συμπληρώνει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για τα συναφή ευρωπαϊκά θέματα και αποτελεί πολύτιμο βοήθημα οδηγό γι` αυτούς που θέλουν να τα κατανοήσουν και να τα αναπτύξουν.

Γιώργος Α. Γεωργίου (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας το 1963. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ολοκλήρωσε τριετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Οικονομικού Προγραμμα-τισμού του Strathclyde University. Εργάστηκε ως Βοηθός Ερευνητή στο ΚΕΠΕ εκπονώντας μελέτη για τα αναπτυξιακά κίνητρα των επενδύσεων. Κατά τη διαπραγμάτευση του Α ΚΠΣ (1989-93) υπηρέτησε ως ασκούμενος στη Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσελήφθη το 1995 στο Υπουργείο Οικονομικών σε θέση Ειδικού Επιστήμονα και υπηρέτησε σε Δ/νσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά θέματα και τον προϋπολογισμό. Την ίδια περίοδο προήδρευσε στην πρώτη Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για θέματα μετάβασης του δημοσιονομικού τομέα στο ευρώ. Από το 1998 μέχρι σήμερα υπηρετεί ως Σύμβουλος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπροσωπεί την χώρα μας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δημοσίευσε άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συμμετείχε με εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
232
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.499 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση