Το διαβατήριο του Φίχτε
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το διαβατήριο του Φίχτε

Gregoire Chamayou

8.48€ -10% 7.63€
Αν έπρεπε να ορίσουμε την αστυνομία με βάση μία και μοναδική αρχή ή με βάση μία και μοναδική διατύπωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ένα ερωτηματικό σε αυτή την προσπάθειά μας. Θα συμπυκνωνόταν σε μία απλή και αμείλικτη ερώτηση: «Ποιος είσαι εσύ;» Αυτό που συνοψίζει την αστυνομία, αυτό που της δίνει την απόλυτη ουσία της, είναι αυτή η ανακριτικότητα, η οποία αντιστοιχεί επίσης στην πολύ συγκεκριμένη διαδικασία ‒τόσο οικεία πλέον σε εμάς‒ του ελέγχου της ταυτότητας: «Τα χαρτιά σας, παρακαλώ!» Παρ’ όλα αυτά, η ερώτηση «ποιος είσαι;», διά στόματος της αστυνομίας, πάντα υπονοεί κάτι περισσότερο από μια πρόθεση απλής αναγνώρισης... Ο Φίχτε, εκπρόσωπος μιας από τις πλέον θεωρησιακές εκφράσεις της φιλοσοφίας του Εγώ, το 1797 κατέρχεται από τα υψίπεδα του φιλοσοφικού του στοχασμού για να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα αστυνομικά, οδηγώντας με ουσιαστικό τρόπο στην επινόηση ενός αστυνομικού μηχανισμού ταυτοποίησης, στη συγκρότηση μιας αστυνομικής τεχνολογίας του Εγώ.

Gregoire Chamayou (Συγγραφέας)

Ο Gregoire Chamayou, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1976. Εργάζεται ως ερευνητής στον τομέα της φιλοσοφίας στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών) και ως υπεύθυνος σειράς στις εκδόσεις La Decouverte. Επίσης, είναι απόφοιτος της Ecole normale superieure lettres et sciences humaines (ENS-LSH) της Λιόν (Ανώτατη Σχολή Εκπαιδευτικών - Φιλοσοφία και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Paris Ouest.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βράντσης (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Βράντσης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι ανεξάρτητος ερευνητής με κύρια ενδιαφέροντα τη σχέση χώρου και πολιτικής, το καθεστώς ιδιοκτησίας και τη στέγαση στην Ελλάδα.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
78
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.129 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση