Το Βυζάντιο ως οικουμένη
zoom in
35.50€ -11% 31.60€

Το συμπόσιο - και κατά συνέπειαν και ο προκείμενος τόμος - κάλυψαν πολλές πτυχές της βυζαντινής ιδεολογίας και της συνυπηρετούσης τέχνης, όσο και της πολιτικής πρακτικής. Έτσι, η Ελένη Ahrweiller, στο εισαγωγικό της κείμενο, εξετάζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της βυζαντινής πρωτεύουσας για την ανάπτυξη της ιδέας της οικουμενικότητας, ενώ ο Johannes Koder εστιάζει στη γεωγραφική έννοια της οικουμένης. Η έννοια της οικουμενικότητας του Βυζαντίου εξετάζεται επίσης από τον Gilbert Dagron αναφορικά με τις χωροχρονικές της συντεταγμένες. [. . .]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Cecile Morrisson (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γλύκατζη - Ahrweiler

Ελένη Γλύκατζη - Ahrweiler (Συγγραφέας)

Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Μια σειρά εργασίες της πάνω στο Βυζάντιο την έκαναν γνωστή. Αναφέρουμε εδώ μονάχα μερικές: "Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τον ένατο - δέκατο αιώνα" (1960), "Το Βυζάντιο και η θάλασσα" (1966), "Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου" (1971), "Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη" (1976), κ.λπ. Έλαβε μέρος σε διάφορα παγκόσμια συνέδρια ιστορίας και προσκλήθηκε για διαλέξεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενώ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα να τιμηθεί με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζωρζ Πομπιντού-Μπομπούρ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτιμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών. Θεωρείται μια απ΄ τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας που τιμούν πραγματικά την πατρίδα μας στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Ευγενίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Γ. Πιτσάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δ. Τριανταφυλλόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Μαρκόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τίτος Παπαμαστοράκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Tania Velmans (Συγγραφέας)

Ιστορικός τέχνης διεθνούς φήμης, η Τάνια Βελμάνς (Tania Velmans) γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Ειδικεύεται στην τέχνη και τον πολιτισμό του Βυζαντίου και έχει γράψει πολλά βιβλία. Τιμήθηκε με το βραβείο Gaston-Schlumberger και διευθύνει εξειδικευμένο περιοδικό. Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), έχει πραγματοποιήσει αρχαιολογικές αποστολές στη Γεωργία και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christian Hannick (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Helene Papastavrou (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Κ. Χρυσός (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
339
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.745 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση