Το Βυζάντιο και οι απαρχές της Ευρώπης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Βυζάντιο και οι απαρχές της Ευρώπης

Συλλογικό έργο

15.21€ -10% 13.69€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789607998248

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Βυζάντιο επιχείρησε, αρχικά ως νόμιμος διάδοχος του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, να επηρεάσει την αναπτυσσόμενη μέσα στον Μεσαίωνα Ευρώπη, γεγονός όμως που οδήγησε στην πτώση του. Άραγε έφτασε στο σημείο αυτό προσπαθώντας να κυριαρχήσει πολιτικά ή αντίθετα θέλοντας να μοιραστεί όλο και περισσότερο τις αξίες του με την Ευρώπη, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση στο μέτρο που του επέτρεπαν οι εκάστοτε συνθήκες;
Απέναντι στο ερώτημα αυτό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση, προσπαθούν να τοποθετηθούν οι επτά συγγραφείς των κειμένων που περιλαμβάνονται στο παρόντα τόμο από τον ομώνυμο κύκλο ομιλιών «Το Βυζάντιο και οι απαρχές της Ευρώπης». Εξαιτίας της βαρύτητας του ερωτήματος, οι διαλέξεις δεν προγραμματίστηκαν τηρώντας τη χρονολογική σειρά που θα περίμενε κανείς καθώς προσπαθούν να σταθούν σε σημεία προσέγγισης (μερικές φορές και μέσα από την απομάκρυνση) δύο κόσμων που, σήμερα, η πνευματική τους παράδοση είναι κοινή. Τέλος πέρα από την ιστορική προσέγγιση του θέματος δεν παραλείπεται, έστω και αν αυτό φανεί παράδοξο, η προσέγγισή του μέσα από τη μελέτη της λογοτεχνίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Α. Αγαπητός

Παναγιώτης Α. Αγαπητός (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Αγαπητός, καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Βυζαντινολογία, Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Κλασική και Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι. Έχει εκπονήσει δύο μονογραφίες ("Narrative Structure in the Byzantine Vernacular Romances" και "The Study of Medieval Greek Romance"), έχει επιμεληθεί πέντε τόμους με πρακτικά διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα άρθρα σε διεθνείς επετηρίδες και συλλογικούς τόμους. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του στρέφονται γύρω από τη μελέτη της βυζαντινής ερωτικής μυθοπλασίας, τη θεωρία της ρητορικής στο Βυζάντιο, την ερμηνευτική προσέγγιση της βυζαντινής λογοτεχνίας με τη βοήθεια σύγχρονων θεωρητικών μεθόδων, όπως επίσης την κριτική και την έκδοση των μεσαιωνικών ελληνικών, λόγιων και δημωδών, κειμένων. Στις εκδόσεις Άγρα δημοσιεύσε πρόσφατα τον τόμο "Εικών και λόγος" με μεταφράσεις έξι βυζαντινών περιγραφών έργων τέχνης, ενώ ετοιμάζει τη μετάφραση των οκτώ δοκιμίων του Μιχαήλ Ψελλού περί αρχαίας και χριστιανικής γραμματείας.

Σπύρος Ν. Τρωιάνος

Σπύρος Ν. Τρωιάνος (Εισηγητής)

Ο Σπύρος Ν. Τρωιάνος (Αθήνα, 1933) σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Διδάκτορας νομικής (1964), εξελέγη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υφηγητής (1970), έκτακτος καθηγητής (1977), τακτικός καθηγητής (1980) και ομότιμος καθηγητής (2000). Δίδαξε εκκλησιαστικό δίκαιο και ιστορία του βυζαντινού και του νεώτερου δικαίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (1993-1998), κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1994-2000), καθώς και στέλεχος της Επιτροπής Ερευνών από το 1988.

Martin Hinterberger (Εισηγητής)


Βασιλική Ν. Βλυσίδου (Εισηγητής)


Στυλιανός Λαμπάκης (Εισηγητής)

Ο Στυλιανός Λαμπάκης είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.

Μαρία Λεοντσίνη (Εισηγητής)


Τηλέμαχος Κ. Λουγγής

Τηλέμαχος Κ. Λουγγής (Εισηγητής)

Ο Τηλέμαχος Κ. Λουγγής γεννήθηκε το 1945. Τελείωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1962, το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963, το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe to 1966. Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο Ιστορικού - Αρχαιολογικού 1967), Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 (Πάνθεον-Σορβόννη) διδακτορικό 1972. Τιτλούχος μαθητής της Πρακτικής Σχολής Υψηλών Σπουδών (4ο τμήμα) Παρισίων. Επίκουρος και Έφεδρος Σημαιοφόρος Π. Ν. 1972-1975 (στρατιωτική θητεία). Βοηθός Ερεύνης, Ερευνητής, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1975-2012. Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών 2012 - σήμερα. Μέλος ΔΣ Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών 1982-2000, Πρόεδρος ΚΜΕ 2000-2012. Έχει συγγράψει στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά ένα πλήθος βιβλίων, μελετών, βιβλιοκρισιών και άρθρων, έχει συμμετάσχει σε κάπου 35-40 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες εδώ και στο εξωτερικό και έχει κληθεί από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Λονδίνου, Οξφόρδης, Βιέννης και Στρασβούργου, καθώς και από πολλούς επιστημονικούς και πολιτιστικούς θεσμούς εντός Ελλάδος. Σήμερα, εκδίδει την επτάτομη σειρά "Βυζάντιο. Ιστορία και πολιτισμός" (ως τώρα έχουν εκδοθεί οι τέσσερις πρώτοι τόμοι).


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
187
Διαστάσεις:
25x16
Βάρος:
0.526 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση