Το ασάλευτο θεμέλιο
zoom in

Πόσο προφητικός και ζωτικά επίκαιρος παραμένει ο Φώτης Κόντογλου, ως επιφυλλιδογράφος, σαράντα χρόνια μετά; Πόσο ο πόνος και ο έρωτάς του για την Ρωμιοσύνη, που την έζησε να αλλοτριώνεται παραμένει για το μέσο σημερινό Έλληνα σημείο αναφοράς και όχι νοσταλγικό μνημόσυνο «κατόπιν εορτής»; . . . Τόσο όσο το συγγραφικό και αγιογραφικό έργο του λειτούργησε (μαζί με άλλων) ως καμπάνα αφύπνισης σ’ ένα λαό που έμπαινε αφελώς στην περιπέτεια μίας νέας εποχής, με το έρμα της παράδοσή του και τη σοφία των προγόνων του ασυλλόγιστα καταφρονημένα και άχρηστα. Ναι ο Φ.Κ. υπήρξε και υπάρχει ως δείκτης πορείας σ’ έναν λαό (άδικα και άκαρδα) νυχτωμένο. Απόδειξη πως τα πνευματικά του τέκνα (ίσως ανάμεσά τους εσύ και εγώ, αναγνώστη), που ανακαλύπτουν και θέλουν να βιώσουν γόνιμα και δημιουργικά την ελληνική συνέχεια σ’ έναν κόσμο αλλιώτικο και νέο, πληθαίνουν. Κι ας μην παραλάβαμε τη ρωμαίικη παράδοση από τη μάνα μας, μερικοί ούτε καν από τη γιαγιά μας! Υπήρξε, μαζί με άλλους φωτεινούς δασκάλους, ο Φ.Κ. για να μας αφυπνίσει. . . Σ’ αυτό ακριβώς στοχεύει κι ετούτη η συλλογή κειμένων του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Φώτης Κόντογλου

Φώτης Κόντογλου (Συγγραφέας)

Γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1895, ο Κόντογλου αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Νέος ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου γνώρισε και σπούδασε τη "δυτική" λεγόμενη ζωγραφική, αλλά τελικά αφιερώθηκε στη βυζαντινή τέχνη και ιδιαίτερα στην αγιογραφία, που γνώρισε σε βάθος όταν επισκέφθηκε το 1923 το Άγιον Όρος. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία Κυπριάδη, σε ένα σπίτι που διατηρείται σήμερα ως μνημείο από την κόρη του και το γαμπρό του. Φιλοτέχνησε πολλούς φορητούς πίνακες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, που σήμερα θεωρούνται μνημεία βυζαντινής αγιογράφησης, συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά. Για το σύνολο της προσφοράς του βραβεύτηκε από το κράτος και την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε το 1965 στην Αθήνα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Σαρδελής

Κώστας Σαρδελής (Επιμέλεια)

O Kώστας Σαρδελής γεννήθηκε το 1932 στον Mύτικα Aκαρνανίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Aθήνα. Άρχισε να δημοσιογραφεί σε ηλικία 20 ετών, και στα 23 του έγραψε το έργο O Άγιος των σκλάβων. Eίναι από τα παλαιότερα μέλη της E.Σ.H.E.A., μέλος του Δ.Σ. της Eθνικής Eταιρείας Eλλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του Iδρύματος Παλαμά. Έργα του έχουν βραβευθεί με το βραβείο της Aκαδημίας Aθηνών, το βραβείο της Eταιρείας Xριστιανικών Γραμμάτων και δύο Kρατικά Bραβεία.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
147
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.231 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση