Η διαδρομή του συγγραφέα αφήνει μερικά αποτυπώματα, διαφορετικά μεταξύ τους:
Πρώτο αποτύπωμα: τα εγγειοβελτιωτικά έργα και γενικότερα τα έργα υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας. Στα έργα αυτά αφιέρωσε μία εικοσαετία. Ήταν πρώτης προτεραιότητας στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων στις δεκαετίες 1960 και 1970 και στον προγραμματισμό των διεθνών οργανισμών: FAO, UNDP, ΟΟΣΑ, Διεθνής Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι οργανισμοί αυτοί παρείχαν σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια στην αναπτυσσόμενη τότε Ελλάδα. Με τα εφόδια του γεωπόνου και του πολιτικού μηχανικού, καθώς και της γλωσσομάθειάς του, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον εν λόγω τομέα στα πλαίσια της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας, όπου ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας και κατέληξε γενικός διευθυντής. Τα έργα αυτά συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην αλματώδη γεωργική ανάπτυξη των δεκαετιών 1960 και 1970. Η συμβολή του αναγνωρίστηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δια της απονομής τιμητικής πλακέτας και δια της αναγόρευσής του ως επίτομου διδάκτορα.
Δεύτερο αποτύπωμα: η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του Υ.Γ. και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων. Τρία χρόνια σκληρής εργασίας με πολλά ξενύχτια, χωρίς ανάσα. Η συμμετοχή αυτή αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών με την απονομή τιμητικής πλακέτας.
Τρίτο αποτύπωμα: η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί 11 περίπου χρόνια, η οποία επιβραβεύτηκε από την ολομέλειά της υπό τον περίφημο Πρόεδρό της Ζακ Ντελόρ με ειδική τιμητική διάκριση.
Τέταρτο αποτύπωμα: η θητεία του στον ιδιωτικό τομέα, στον ιδιαίτερα σημαντικό Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση, επί 15 χρόνια και 8 μήνες. Η αποχώρησή του στην ηλικία των 81 ετών επιβραβεύτηκε με τιμητική επιστολή του επικεφαλής του Ομίλου Δρ. Σπύρου Λάτση.
Πέμπτο αποτύπωμα: η συγγραφική δραστηριότητα, η οποία αναπτύχθηκε μετά το πέρας της επαγγελματικής του πορείας. Τέσσερα βιβλία και το παρόν με τα 81 άρθρα του, κατανεμημένα σε εννέα διακριτές ενότητες. Τόσο τα βιβλία, όσο και τα άρθρα αφορούν αντικείμενα γενικότερου ενδιαφέροντος, μη σχετιζόμενα με τα αντικείμενα των σπουδών του και της επαγγελματικής του πορείας, εκτός από εκείνα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια εκτενής μαρτυρία για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής στην οποία έζησε και έδρασε ο συγγραφέας. Εμπλουτίζει με γνώσεις, τεκμηριωμένες απόψεις και γλαφυρή αφήγηση την όλη διαδρομή της χώρας μας.
Αξίζει ο έπαινος και η ευγνωμοσύνη μας στον Άγγελο Ζαχαρόπουλο για τις μαρτυρίες και τις παρακαταθήκες του».
Δημήτρης Αβραμόπουλος, Βουλευτής, τ. Υπουργός, τ. Επίτροπος της Ε.Ε.
[Από τον πρόλογο του βιβλίου]
Άγγελος Ζαχαρόπουλος (Συγγραφέας)
Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Καστανιά Αγράφων (νομός Καρδίτσας), στο δημοτικό σχολείο του οποίου φοίτησε. Τις γυμνασιακές του σπουδές πραγματοποίησε στο Γυμνάσιο Καρδίτσας. Στη συνέχεια, σπούδασε γεωπόνος και πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στα έργα υποδομής της γεωργίας σε μια από τις φημισμένες Grandes Ecoles του Παρισιού.
Το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του αφιερώθηκε στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στο πλαίσιο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας, όπου υπήρξε γενικός διευθυντής. Τα έργα αυτά ήταν πρώτης προτεραιότητας στον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, καθώς και στην παρεχόμενη τότε τεχνική και οικονομική βοήθεια εκ μέρους διεθνών οργανισμών (UNDP, Νέα Υόρκη· Διεθνής Τράπεζα, Ουάσιγκτον ΟΟΣΑ, Παρίσι· FAO-Ρώμη κ.ά.).
Στις σχετικές διαπραγματεύσεις και στο συντονισμό υλοποίησης των αντίστοιχων προγραμμάτων είχε ενεργό συμμετοχή.
Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, του ανατέθηκε η οργάνωση και η διεύθυνση ειδικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Γεωργίας, για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ορίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, η οποία διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών. Η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις επιβραβεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών με τιμητική πλακέτα όπου αναγραφόταν: «Σε ανταπόδοση της σημαντικής του προσφοράς στην ευρωπαϊκή μας πορεία».
Από το 1982 συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, την οποία περάτωσε το 1993 με τιμητική διάκριση, η οποία του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο Ζακ Ντελόρ. Αμέσως μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσελήφθη στον Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση ως σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, έτυχε, εκτός των προαναφερθεισών, και των εξής τιμητικών διακρίσεων:
- Από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, του χρυσού σταυρού του «Officier de la legion d΄honneur».
- Από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο Α, του χρυσού σταυρού του «Ταξιάρχου των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου».
- Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τιμητική πλακέτα «σε αναγνώριση της σημαντικής του προσφοράς στη γεωργική ανάπτυξη της Ελλάδας και στην Ευρωπαϊκή μας πορεία».
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα