Το άπειρο στην αρχαία Ελλάδα και τα παράδοξα του Ζήνωνος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το άπειρο στην αρχαία Ελλάδα και τα παράδοξα του Ζήνωνος

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος

12.33€ -10% 11.10€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608333178

  • Κατηγορίες:

    Φυσική | Μαθηματικά

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Αίθρα

Ο μαθητής και φίλος του μεγάλου μεταφυσικού φιλοσόφου της Ελεατικής Σχολής Παρμενίδη, Ζήνων ο Ελεάτης (495 π.Χ. - 435 π.Χ.). είναι κατ` εξοχήν ένας διαλεκτικός φιλόσοφος με πεδίο δράσης προβλήματα του χώρου, του χρόνου, της κίνησης και του όντος.
Ο Ζήνων υποστήριζε τις θέσεις του με τη βοήθεια της τυπικής λογικής παραβλέποντας τα δεδομένα της εμπειρίας. Με τα λογικά επιχειρήματά του οδηγούσε το συζητητή του σε ιστό αντιφάσεων.
Η μεθοδολογία του Ζήνωνος άρχιζε με τον έλεγχο της θέσης των αντιπάλων του και συνέχιζε με τη βοήθεια του αναλυτικού τρόπου του δασκάλου του, του Παρμενίδη, αντικρούοντας τις απόψεις τους με μίαν εις `άπειρον αναγωγήν`.
Η εις άπειρον αναγωγή κατέστησε τον Ζήνωνα περίφημον με τα Παράδοξά του, με τα οποία ήθελε να δείξει ότι το Είναι είναι ενότητα και στάση, ενώ το Μη-είναι πολλαπλότητα και κίνηση.
Το Είναι, η ανυπαρξία κίνησης, θεμελιώνεται με τέσσερα επιχειρήματα (Παράδοξα).
Πυρήνας και των τεσσάρων αυτών Παραδόξων είναι η επέκταση της συνήθους πρόσθεσης πεπερασμένου πλήθους προσθετέων αριθμών σε άπειρο πλήθος, με τους κανόνες που ισχύουν για το πεπερασμένο πλήθος. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002). Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
166
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.278 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση