Το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας Αιγύπτου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας Αιγύπτου

Ερευνητική εργασία

Νικόλαος Δ. Δημητριάδης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια φτωχογειτονιά, όπου ζούσαν Αιγύπτιοι και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων (κυρίως Έλληνες, Ιταλοί και Μαλτέζοι). Οι γονείς μου ήταν πολύ λίγο μορφωμένοι. Αν έπαιζαν ρόλο στη ζωή μου μόνο αυτοί οι παράγοντες, θα είχα εξελιχθεί σε πολύ διαφορετικό άνθρωπο. Ευτυχώς όμως η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας είχε δημιουργήσει θαυμάσια για την εποχή τους σχολεία. Αυτά, και ιδιαίτερα το ΑΓ, με μόρφωσαν και μου έδωσαν τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΡΧΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1940

Ναι, ήμαστε ευνοημένοι, σε σχέση με άλλους μαθητές γυμνασίου της ίδιας εποχής (όπως γράφω παραπάνω). Τα παιδιά μου όμως (που πήγαν σχολείο στην Ελλάδα) εβίωσαν καλύτερη παιδεία από μένα, γιατί στο μεταξύ έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ναι, βοήθησα στα μαθήματά τους (αν και όχι σε όλα) τους δύο γιους μου, που απόρησαν για τις γνώσεις μου (πράγμα που με ανέβασε στην εκτίμησή τους, αν και οι δύο έλαβαν πανεπιστημιακή μόρφωση). Και, φυσικά, πιστεύω ότι τα βοήθησα να αποκτήσουν μια «στάση ζωής».
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΕΣΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1940

Η γνώση και η μόρφωση που παρείχε το Σχολείο ήταν επιπέδου ικανού να διαμορφωθούν χαρακτήρες με προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.
Οι φοιτήσαντες διδάχθηκαν αρετές που τους ωφέλησαν στη ζωή τους. Τονίζονται το ήθος, ο σεβασμός, η εργατικότητα, η συνέπεια, η αυτοπεποίθηση.
Η υποδομή του Σχολείου παρείχε άνεση για δραστηριότητα εκτός μαθημάτων, γι’ αυτό και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήσαν απαραίτητα συμπληρώματα της παρεχόμενης αγωγής.
Υπήρχαν και αρνητικά στοιχεία στην εκπαιδευτική κοινότητα του Σχολείου. Η αυστηρότης ήταν ευεργετική όταν εφηρμόζετο με μέτρο, όμως ο αυταρχισμός πολλές φορές έβλαπτε. Η συμπεριφορά παραγόντων του Σχολείου δεν ήταν πάντοτε η ενδεδειγμένη, γι’ αυτό και υπάρχουν αναμνήσεις που δημιούργησαν αρνητικά συναισθήματα.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΛΟΥΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1950

….θεωρώ ότι το Αβερώφειο Γυμνάσιο δεν πρέπει να νοείται ως ένα απόλυτα επιτυχημένο από κάθε άποψη σχολείο, αλλά ως ένα εκπαιδευτήριο που λόγω συνθηκών και συγκυριών μπόρεσε να δώσει φώτα μιας «ποιοτικά ανεβασμένης παιδείας».
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΛΟΥΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960

Νικόλαος Δ. Δημητριάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Σελίδες:
262
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.2 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση