Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ε. Χ. Γονατάς (1924-2006). Ο Επαμεινώνδας Γονατάς γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από το Αϊβαλί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με τη δημοσίευση του ποιήματος "Η μικρή εξοχική μας πόλη" στο περιοδικό "Παλμός" με το ψευδώνυμο Ε. Γόνης. Ακολούθησε το 1945 η έκδοση του αφηγήματος "Ο ταξιδιώτης". Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα εξέδωσε τη συλλογή ποιητικών πεζών "Η κρύπτη". Ακολούθησαν αφηγηματικά έργα με έντονα ποιητική γλώσσα. Στη γραφή του διακρίνονται καταβολές στο ρεύμα του υπερρεαλισμού αλλά και στοιχεία ρομαντισμού και αισθητισμού με εξαιρετική επιμέλεια στις λεπτομέρειες της αφήγησης και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο λόγος.
Ο Ε.Χ. Γονατάς παραμένει μια ιδιόμορφη όσο και παρασιωπημένη περίπτωση στα γράμματά μας. Το έργο του, που περιλαμβάνει ένα βιβλίο με ποιητικές πρόζες, την "Κρύπτη" (1959) δύο συλλογές πεζογραφημάτων, το "Βάραθρο" (1963) και τις "Αγελάδες" (1963), τρία αυτοτελή πεζογραφήματα, "Ο ταξιδιώτης" (1945), "Ο φιλόξενος καρδινάλιος" (1986), "Η προετοιμασία" (1991) και μεταφράσεις έργων συγγραφέων όπως οι Βολς, Γκολ, Φλωμπέρ, Κόλεριτζ, Πόρτσια, Μπετενκούρ, Λίχτενμπεργκ, κ.ά., αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από την κριτική. Πρωτοπόρος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπήρξε "ορθόδοξος" υπερρεαλιστής με την μπρετονική έννοια, συνεργάστηκε με τον Δ. Π. Παπαδίτσα στην έκδοση του βραχύβιου περιοδικού "Πρώτη Ύλη" (1959) και ανέπτυξε φιλίες με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Καχτίτσης και Μίλτος Σαχτούρης. Ωστόσο, ο ίδιος κρατήθηκε πεισματικά στην αφάνεια, προκαλώντας μόνον εκ των υστέρων το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το έργο του, όπως, λ.χ. με μια από τις λίγες συνεντεύξεις που έδωσε ποτέ στο περιοδικό "Διαβάζω", τ. 444 (10/2003), καθώς και με το ντοκιμαντέρ "Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά", της Εύας Στεφανή (1998), που προβλήθηκε στην ΕΡΤ (παραγωγή της εταιρείας CINETIC).
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ. & CINETIC)
(φωτογραφία: Στέλιος Σκοπελίτης)
Ο Αθανάσιος Θ. Γκράβαλης, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, γεννήθηκε το 1890 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Τελείωσε το περίφημο γυμνάσιο Κυδωνιών και από τα δεκαεπτά του χρόνια δημοσιογραφούσε, στέλνοντας αντοποκρίσεις στην εφημερίδα της Μυτιλήνης "Λαϊκός Αγών" του Αριστ. Σαμαρίδη. Εργάστηκε επίσης στην εταιρία Ρεζί, η οποία διαχειριζόταν το μονοπώλιο των καπνών στην Τουρκία. Το ήθος και η μόρφωση του νεαρού Γκράβαλη (γνώριζε άριστα γαλλικά και τουρκικά) προσείλκυσαν τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον του δεσπότη Κυδωνιών Γρηγορίου, ο οποίος τον δόρισε δάσκαλο στα Μοσχονήσια, όπου και υπηρέτησεε τρία χρόνια, ως το 1914. Το 1915 καταδιώχθηκε από το Νεοτουρκικό Κομιτάτο και κατέφυγε πρόσφυγας στη Μυτιλήνη. Μπήκε στους κύκλους της δημοσιογραφίας και με τα φλογερά του άρθρα αγωνίστηκε για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Το 1918, όταν επετράπη η παλιννόστησή τους, γύρισε και ο Γκράβαλης στο Αϊβαλί. Υπηρέτησε για τρία χρόνια ως Γραμματεύς της Ελληνικής Διοικήσεως της Αρμοστείας Κυδωνιών, και από τη θέση του αυτή υποστήριξε με ζήλο και φανατισμό το έργο της αποκαταστάσεως των συμπατριωτών του προσφύγων, που επέστρεφαν από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και από την Ελλάδα. Βοήθησε το έργο του Ερυθρού Σταυρού και τη Μητρόπολη Κυδωνίων στο κοινωνικό και πνευματικό έργο τους και διακρίθηκε και εκεί ως δημοσιογράφος. Έστελνε ανταποκρίσεις και άρθρα στον "Ελεύθερο Λόγο" και τη "Σάλπιγγα" της Μυτιλήνης και δημοσιογραφούσε στον "Αιολικό Αστέρα" Κυδωνιών. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, όπου έζησε μόνιμα και την οποία αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του. Εργάστηκε ως αρθρογράφος και σχολιαστής στις προαναφερθείσες εφημερίδες, στον "Λεσβιακό Κήρυκα", στη "Φωνή της Λέσβου", στο "Φως" κ.ά. Εξέδωσε και δικές του εφημερίδες: την "Προσφυγική Φωνή", την "Αστραπή" και τη "Δράση". Υπήρξε επίσης σπουδαίος ρήτωρ, προκαλώντας με τους λόγους του απερίγραπτο ενθουσιασμό και συγκίνηση. Πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 1974. Το μοναδικό λογοτεχνικό του βιβλίο, "Σπασμένες κολώνες" (Μυτιλήνη, Ιανουάριος του 1930), που περιλαμβάνει 42 αφηγήματα, το εξέδωσε ύστερα από θερμή προτροπή του Στρατή Μυριβήλη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα